S markýzou zastíníte malé i velké terasy. Kterou vybrat?

Přemýšlíte, jak efektivně zastínit váš balkón, terasu či předzahrádku? Stále oblíbenější volbou jsou markýzy, které se hodí prakticky kamkoliv, protože se dají vysunout až do délky 4 metrů. Díky speciálnímu složení zachytí až 95 % slunečního záření, takže se pod nimi budete cítit příjemně. V zimě je jednoduše stáhnete a skryjete do boxu. Pojďme se podívat na jednotlivé možnosti.

1140-markyza.png

Markýzy mají oproti slunečníkům řadu výhod. Nezabírají skoro žádné místo a zastíníte s nimi jak malé balkóny, tak velké terasy.  Existuje několik druhů, všechny mají ale jedno společné. Vyrábí se z textilie ze speciálních vláken, které chrání před UV zářením a poradí si až s 95 % slunečního světla a tepla. Vyznačují se barevnou stálostí, takže nevyšisují a ani se nezašpiní -  textilie je totiž naimpregnovaná ochranným přípravkem.

Čím se jednotlivé markýzy liší?

Nejlepší poměr cena výkon nabízí horizontální markýzy bez nosného profilu, které jsou elegantní, jednoduché a vhodné na terasy a balkóny rodinných domů. Do restaurací se již hodí robustnější markýza, která nosný profil má. Pokud markýzu umisťujete do volného prostoru na fasádu a hrozí, že box nebude ničím chráněn, zvolte raději kazetovou nebo polokazetovou markýzu. Do té markýzu v případě potřeby zatáhnete. Největší markýzu je možné vytáhnout až do 4 metrů, což umožňuje zastínit i velké plochy.

1140-markyza1.png

Design podle vašeho výběru

Markýzy se vyrábí jak jednobarevné, tak třeba vzorované, opatřené tradičními proužky. Můžete si tak vybrat, jaký design se vám nejvíce hodí k fasádě, zahradě či prostředí vaší restaurace – výběr barevných odstínů je doopravdy široký.

Markýzy můžete vytahovat a stahovat manuálně, pomocí kliky, ale pokud zastiňujete větší plochu, rozhodně doporučujeme vsadit na motorický pohon. Je jen na vás, zdali zvolíte ovládání vodotěsným vypínačem umístěným na stěně nebo dálkovým ovladačem. I zde však nechybí klika, se kterou můžete markýzu stáhnout v případě výpadku proudu či poruchy.

Drobný deštík nevadí

Pokud začne pršet, pod markýzou můžete zůstat sedět. Drobný deštík ji nevadí, díky mírnému sklonu a okapničkám voda odteče. Pokud se ale jedná o prudký déšť, bouřku nebo silný vítr, je lepší markýzu stáhnout, aby se nepoškodila.

Doporučujeme pořídit si k markýze čidlo slunce/vítr, které situaci vyhodnotí za vás a při bouřce a prudkém větru markýzu stáhne automaticky. Takže se o nic nemusíte starat a strachovat se, zdali jste náhodou markýzu nenechali vytaženou.

A nezapomeňte, pokud rekonstruujete a dodatečně zateplujete fasádu, můžete získat dotace na další druhy venkovního stínění, jako jsou rolety a žaluzie.

Doporučujeme

Články odjinud