vytisknout velikost písma S konvičkou opatrně

Aby naše pokojové rostliny přežily ve zdraví zimní období, musíme se přizpůsobit jejich požadavkům na omezení zálivky i živin. Většina pokojových rostlin okrasných listem se v zimním období spokojí s podstatně nižšími dávkami vody.

Méně světla, méně vody

Záleží pochopitelně na jednotlivých druzích, protože rostliny s velkou listovou plochou, jako jsou třeba monstery, odpařují ve vytápěných místnostech přece jen víc vody než drobnolisté rostliny. 

Vliv na spotřebu vody má i teplota v místnostech, která je určitě jiná v obývacím pokoji než v ložnici. Tady pak opět platí, že čím nižší teplota v místnosti, tím nižší zálivka.  

Klepněte pro větší obrázek
Monstera odpaří svými velkými listy více vody než menší rostliny

Nejčastější chyby

Nesmíme zapomínat, že příliš horlivá zálivka nesvědčí pokojovým rostlinám vlastně nikdy a v zimním období už vůbec ne. Raději tedy zaléváme méně často a vydatněji.

Při časté zálivce se nám lehce může stát, že z obavy, abychom rostlinu nezalili příliš, ji zaléváme vlastně málo: zemina je v květináči na povrchu mokrá a zbytek prosychá.  

Pokud nám přebytečná voda ze zálivky zůstane v misce pod květináčem, vylijeme ji. Jinak dochází k přemokření kořenů a jejich zahnívání, mění se i půdní reakce v nádobě.

Klepněte pro větší obrázek
Zaléváte svoje rostliny správně? 

Nejspolehlivější kontrolu vlhkosti zeminy v květináči provedeme tím nejjednodušším způsobem: prstem stlačíme vrchní vrstvu substrátu, když je pod povrchem proschlá, můžeme zalít.  

Způsob zálivky

Většinu pokojových rostlin zaléváme vrchem, ale dbáme na to, abychom nelili vodu stále do jednoho místa v květináči. V zemině se po čase vytvoří „chodbičky“, jimiž voda proteče do misky, a kořenový bal zůstává nezavlažený.

Spodní zálivku vyžadují pouze některé rostliny (bramboříky v době kvetení, klívie, aloe), kterým zálivka vrchem způsobuje zahnívání krčku nebo jiné fyziologické choroby listů.

Klepněte pro větší obrázek
Při zalévání nelijte vodu stále jen do jednoho místa  

Rosení v zimním období

Povede-li se nám přelívat rostlinu umístěnou v místnosti, kde je příliš suchý vzduch, můžeme počítat s tím, že takovou péči nepřežije. Lepší je zálivku přiměřeně snížit a rostlině dopřát pravidelné rosení vodou o pokojové teplotě. Obzvlášť drobnolisté fikusy nám za ně budou vděčné.

Nač dávat pozor

Opatrní buďte při rosení rostlin s plstnatými (chlupatými) nebo dužnatými listy. Voda na nich mnohem pomaleji osychá a způsobuje nepěkné skvrny.

Přihnojování

Jestliže jsme přihnojovali rostliny během vegetace pravidelně, můžeme vynechat přihnojování v prosinci a lednu úplně. Rostliny tak přežijí lépe, než kdybychom je zásobovali živinami, které nestačí spotřebovat.

Možné je také použít v září hnojivé tablety podle předepsaného dávkování – ty rostlině stačí až do jara. Další živiny dodáme až s prodlužujícím se dnem. Hnojivou zálivku raději vynecháme po celou dobu vegetačního klidu s výjimkou přihnojení rostlin, které v zimě kvetou (bramboříky, azalky).

Klepněte pro větší obrázek
Budete-li o brambořík dobře pečovat, odvděčí se vám dlouhým kvetením a vůní  

První pomoc

  • Vypadá rostlina že vadne, i když jste ji zalévali?

Podívejte se, nestojí-li ještě voda od poslední zálivky v misce – pak většinou stačí vodu slít a kořenový bal nechat vyschnout.  

  • Žloutnou a opadávají listy, nebo se na nich objevují skvrny?

V tom případě je možné, že jste rostlinu opravdu dlouhodobě přelévali a výsledek se právě dostavil.

Zkuste ji vyjmout z květináče, očistit (případně i opláchnout) kořeny, abyste viděli, zda nezahnívají. Poškozené a napadené části odstraňte hladkým řezem až do zdravé části a rostlinu přesaďte do nové zeminy. Nepěkné nadzemní části můžete odstranit také.

Ve většině případů se o další nápravu postará příroda, a pokud ne, máte šanci zkusit to s jinou rostlinou příští zimu znovu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |