vytisknout velikost písma S konvičkou opatrně

Aby naše pokojové rostliny přežily ve zdraví zimní období, musíme se přizpůsobit jejich požadavkům na omezení zálivky i živin. Většina pokojových rostlin okrasných listem se v zimním období spokojí s podstatně nižšími dávkami vody.

Méně světla, méně vody

Záleží pochopitelně na jednotlivých druzích, protože rostliny s velkou listovou plochou, jako jsou třeba monstery, odpařují ve vytápěných místnostech přece jen víc vody než drobnolisté rostliny. 

Vliv na spotřebu vody má i teplota v místnostech, která je určitě jiná v obývacím pokoji než v ložnici. Tady pak opět platí, že čím nižší teplota v místnosti, tím nižší zálivka.  

Klepněte pro větší obrázek
Monstera odpaří svými velkými listy více vody než menší rostliny

Nejčastější chyby

Nesmíme zapomínat, že příliš horlivá zálivka nesvědčí pokojovým rostlinám vlastně nikdy a v zimním období už vůbec ne. Raději tedy zaléváme méně často a vydatněji.

Při časté zálivce se nám lehce může stát, že z obavy, abychom rostlinu nezalili příliš, ji zaléváme vlastně málo: zemina je v květináči na povrchu mokrá a zbytek prosychá.  

Pokud nám přebytečná voda ze zálivky zůstane v misce pod květináčem, vylijeme ji. Jinak dochází k přemokření kořenů a jejich zahnívání, mění se i půdní reakce v nádobě.

Klepněte pro větší obrázek
Zaléváte svoje rostliny správně? 

Nejspolehlivější kontrolu vlhkosti zeminy v květináči provedeme tím nejjednodušším způsobem: prstem stlačíme vrchní vrstvu substrátu, když je pod povrchem proschlá, můžeme zalít.  

Způsob zálivky

Většinu pokojových rostlin zaléváme vrchem, ale dbáme na to, abychom nelili vodu stále do jednoho místa v květináči. V zemině se po čase vytvoří „chodbičky“, jimiž voda proteče do misky, a kořenový bal zůstává nezavlažený.

Spodní zálivku vyžadují pouze některé rostliny (bramboříky v době kvetení, klívie, aloe), kterým zálivka vrchem způsobuje zahnívání krčku nebo jiné fyziologické choroby listů.

Klepněte pro větší obrázek
Při zalévání nelijte vodu stále jen do jednoho místa  

Rosení v zimním období

Povede-li se nám přelívat rostlinu umístěnou v místnosti, kde je příliš suchý vzduch, můžeme počítat s tím, že takovou péči nepřežije. Lepší je zálivku přiměřeně snížit a rostlině dopřát pravidelné rosení vodou o pokojové teplotě. Obzvlášť drobnolisté fikusy nám za ně budou vděčné.

Nač dávat pozor

Opatrní buďte při rosení rostlin s plstnatými (chlupatými) nebo dužnatými listy. Voda na nich mnohem pomaleji osychá a způsobuje nepěkné skvrny.

Přihnojování

Jestliže jsme přihnojovali rostliny během vegetace pravidelně, můžeme vynechat přihnojování v prosinci a lednu úplně. Rostliny tak přežijí lépe, než kdybychom je zásobovali živinami, které nestačí spotřebovat.

Možné je také použít v září hnojivé tablety podle předepsaného dávkování – ty rostlině stačí až do jara. Další živiny dodáme až s prodlužujícím se dnem. Hnojivou zálivku raději vynecháme po celou dobu vegetačního klidu s výjimkou přihnojení rostlin, které v zimě kvetou (bramboříky, azalky).

Klepněte pro větší obrázek
Budete-li o brambořík dobře pečovat, odvděčí se vám dlouhým kvetením a vůní  

První pomoc

  • Vypadá rostlina že vadne, i když jste ji zalévali?

Podívejte se, nestojí-li ještě voda od poslední zálivky v misce – pak většinou stačí vodu slít a kořenový bal nechat vyschnout.  

  • Žloutnou a opadávají listy, nebo se na nich objevují skvrny?

V tom případě je možné, že jste rostlinu opravdu dlouhodobě přelévali a výsledek se právě dostavil.

Zkuste ji vyjmout z květináče, očistit (případně i opláchnout) kořeny, abyste viděli, zda nezahnívají. Poškozené a napadené části odstraňte hladkým řezem až do zdravé části a rostlinu přesaďte do nové zeminy. Nepěkné nadzemní části můžete odstranit také.

Ve většině případů se o další nápravu postará příroda, a pokud ne, máte šanci zkusit to s jinou rostlinou příští zimu znovu.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |