vytisknout velikost písma S kapradinou do zahrady

Rozhlížíte se po zahradě a přemýšlíte, co by to ještě chtělo? Možná se rozhodnete právě pro kapradiny, které si vyberete pro jejich zvláštní krásu a výjimečnost. Neprohloupíte.

Žádné Popelky

Kapradiny nejsou příliš náročné rostliny, ale pěstovat je proto v odlehlých koutech zahrady by bylo hříchem. Je však pravdou, že i tam se jim bude dařit a zaplní prázdná a stinná místa, kde jiné trvalky nemají šanci.

Klepněte pro větší obrázek
Stačí barevný kontrast jasné zeleně kapradiny s červení javoru a z nevýrazného zákoutí se stane obdivované místo

Základem úspěšného pěstování kapradin je propracovaná vrchní vrstva země obohacená kompostem nebo listovkou. Pokud najdete i vhodné stanoviště v mírném stínu s dostatkem vláhy, pak bude péče o rostlinky v dalších letech prakticky bezpracná.

Tajemné a jiné

Kapradiny jsou trvalky, které na rozdíl od většiny pěstovaných peren nevytváří žádné květy. Jsou zdobné svými mnohotvarými listy, různou barvou zeleně a rozmanitou stavbou. Protože nekvetou, rozmnožují se výtrusy, jež vytvářejí na spodní straně listů ve výtrusnicích.

Některé druhy mají „plodné“ listy barevně odlišné od ostatních, například pérovník pštrosí má výtrusné listy ve středu rostliny. Ty jsou oproti zelenému zbytku listů kratší a hnědé. Barevně i tvarově jiná je lícová část výtrusných listů podezřeně královské.

Klepněte pro větší obrázek
Barevná odlišnost odhalí, kde jsou výtrusnice

Krásná česká jména

Kapradiny mají jména nadmíru přiléhavá: už podle nich vám fantazie napoví, jak elegantní rostlinu jste si koupili. Najdete tu jelení jazyk (Phyllitis scolopendrium), nízkou kapradinu s širším listem, nebo přes metr vysoký pérovník pštrosí (Matteuccia struthiopteris), jenž opravdu připomíná pštrosí pera.

Papratka samičí (Athyrium filix-femina) je statná kapradina, nízká žebrovice (Blechnum spicant) se hodí i do skalek. Ptejte se na netík (Adiantum pedatum), protože se vám bude určitě líbit (jeho příbuzný se pěstuje jako pokojová rostlina), nebo si pořiďte kapradinu bodlinatou (Polystichum setiferum), širší než metr, s krásnými stálezeleným listy.

Sladké, nebo kyselé?

Třebaže si kapradiny představíte jako společenství „lesních“ rostlin, jsou mezi nimi rozdíly v nárocích na kyselost půdy. Jelení jazyk nebo onoklea (Onoclea sensibilis) potřebují k zdárnému růstu zásaditou půdu.

Klepněte pro větší obrázek
Onoklea by se v kyselé zemině trápila

Zato žebrovici nebo podezřeni královské budete muset přidat hrabanku a rašelinu – obě jsou kyselomilné druhy. Nejlépe se různým stanovištním a půdním podmínkám přizpůsobí kapraď samec: snese kyselejší i zásaditou zem, nevadí mu tmavá místa ani slunce.

Kam a s kým?

Kapradiny můžete vysazovat samostatně, zvláště druhy, které se za několik let pořádně rozrostou. Záleží na tom, jak velkou máte zahradu, ne všechny druhy jsou vhodné na malé plochy – například onoklea je kobercová kapradina, rozrůstající se opravdu rychlým tempem.

Výborně se kapradiny hodí k bohyškám – v tomto společenství vynikne kontrast jejich hladkých listů v různých odstínech zeleně k mnohotvarým kapradinám.Velmi dobře vypadají kapradiny ve společenství lilií, těch ale vysaďte více kusů, mnohem lépe to působí.

Klepněte pro větší obrázek
Nevyhýbejte se seskupení rostlin, které se vám může z počátku zdát podivné

S lilií zlatohlavou (Lilium martagon) dosáhnete výborné kombinace na větších plochách přírodního charakteru. Stejně tak pro velké plochy využijete kapraď samec nebo papratku samičí, pérovník se dobře snáší s půdokryvnými trvalkami.

Do menších výsadeb bude spíš vhodný některý nižší druh kapradin – netík či žebrovice, budou se vám hodit i jako doplněk k nižším (skalkovým) pěnišníkům a azalkám. Stínomilné trvalky a kapradiny spolu také vypadají velice dobře, případně zkuste vysadit kapradiny (nejlepší je domácí kapraď samec) jako podrost vyšších jehličin. Podle vašeho uvážení použijte statnější kapradiny jako podsadbu vysokých rododendronů a azalek – skvělá kombinace!

Bude zima, bude mráz

Kapradiny snáší dobře přezimování, některé druhy zůstávají okrasné i v zimě (kapradina štětinatá). Nesmíte zapomenout na dostatečnou závlahu před příchodem mrazů a v bezmrazých dnech zimních měsíců – stejně jako u jehličin. Trochu „zateplení“ dopřejte z jara netíku, protože raší hodně brzy a jarní mrazíky mu mohou poškodit listy.

Klepněte pro větší obrázek
Také jelení jazyk bude vděčný za dostatek vláhy po celý rok

Dívejte se pozorně

Jak jsou kapradiny odlišné od ostatních rostlin, poznáte už brzy na jaře, kdy se začnou dobývat ze země. Nejprve se objeví stočené vrcholky listů pozvolna se rozvíjející do výšky.

Klepněte pro větší obrázek
Rostoucí listy kapradin připomínají kouzelné hůlky

Netík, ten na vás vykoukne lesklými černými drátky, z kterých se za čas vyklubou jeho jemné lístky. Kapradiny se neženou do jara úprkem jako jiné trvalky, jsou elegantní a důstojné za všech okolností.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |