vytisknout velikost písma Rychlíme cibuloviny na vánoční stůl

Příroda se sice ještě k zimnímu spánku neukládá a my se stále ohlížíme za létem, přesto je právě čas začít s rychlením cibulovin, abychom se z jejich květů mohli těšit o vánočních svátcích.
Rychlíme cibuloviny na vánoční stůl

Rychlení cibulnatých a hlíznatých rostlin je proces, kterým přimějeme rostliny ke květu v době, kdy mají za normálních podmínek období vegetačního klidu. Spočívá v tom, že cibulím a hlízám zajistíme podmínky pro předčasný růst. V praxi to znamená tří základní podmínky: chlad, tma nebo světlo a termínované regulované teploty.

Klepněte pro větší obrázek
Bílé hyacinty patří ke skvostům vánoční výzdoby

K rychlení se často používají venkovní cibuloviny, které je nutné na jaře zasadit do zahrady, aby se mohly po vysilujícím rychlení zregenerovat. K dalšímu rychlení je použijeme až po dvou letech.

Orientační doba rychlení a teplota u jednotlivých druhů:

  • Narcis – 10 týdnů, preparované cibule 6 týdnů.
  • Kosatec – 6 týdnů.
  • Tulipán – 10 týdnů, preparované cibule 8 týdnů, 9°C.
  • Hyacint – 10 týdnů, preparované cibule 6 týdnů, 1215°C.
  • Modřenec – 10 týdnů.
  • Krokus – 10 týdnů, 1618°C.
  • Čtyřlístek (Oxalis) 8 a více týdnů, 1216°C.
  • Zornice (Hippeastrum) 10 i více týdnů, 1820°C.
Způsob rychlení

K rychlení vybíráme větší cibulky a hlízky, které mají dostatek zásobních látek. Zasadíme je mělce do květináče, truhlíku nebo přímo do ozdobné nádoby nejlépe do písčité půdy. Velké cibulky po jedné do květináče, menší po třech až pěti. Podle druhu buď umístíme do tmavé chladné nebo středně teplé místnosti (postačí i zakrýt květináč tmavou fólií) nebo naopak na dobře osvětlené místo bez přímého slunce.

Tmu zpočátku vyžadují hyacinty (preparované od počátku naopak světlo) a krokusy. Když se objeví první poupata přeneseme rostliny na světlé stanoviště.

Klepněte pro větší obrázek
Krokusy lze rychlit poměrně snadno

Světlo od počátku rychlení si žádají narcisy, tulipány, zornice, kaly. Aby nedošlo k zakrnění květů, postupujeme při rychlení opatrně. Rostlinám postupně zvyšujeme teplotu, pokud je do Vánoc daleko a rostliny mají už silně nasazeno na květ, teplotu naopak snížíme. Nedostatek světla, vyšší teplota a suchý vzduch zapříčiňují vytahování do výšky a deformování květů nebo dokonce usychání poupat. Aby nevykvetly dříve, přeneseme je z chladného místa do bytu nejlépe týden až tři před svátky.

Klepněte pro větší obrázek
Hvězdníky neboli zornice se staly symbolem Vánoc

Zálivka se u jednotlivých rostlin různí, vydatnou potřebují kaly, mírnou narcisy nebo zornice.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zabere vám to jen čtvrt hodiny

Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zab…

Nevíte už, jak se doma ochladit, ale na klimatizaci za desítky tisíc nemáte potřebné finance? Našli jsme pro vás jednoduchý návod, jak si takovou provizorní domácí klimatizaci vyrobit s minimálními náklady. Na nic tedy nečekejte a pusťte se do toho!

4.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

18.  7.  2018 |