vytisknout velikost písma Rychlíme cibuloviny na vánoční stůl

Příroda se sice ještě k zimnímu spánku neukládá a my se stále ohlížíme za létem, přesto je právě čas začít s rychlením cibulovin, abychom se z jejich květů mohli těšit o vánočních svátcích.
Rychlíme cibuloviny na vánoční stůl

Rychlení cibulnatých a hlíznatých rostlin je proces, kterým přimějeme rostliny ke květu v době, kdy mají za normálních podmínek období vegetačního klidu. Spočívá v tom, že cibulím a hlízám zajistíme podmínky pro předčasný růst. V praxi to znamená tří základní podmínky: chlad, tma nebo světlo a termínované regulované teploty.

Klepněte pro větší obrázek
Bílé hyacinty patří ke skvostům vánoční výzdoby

K rychlení se často používají venkovní cibuloviny, které je nutné na jaře zasadit do zahrady, aby se mohly po vysilujícím rychlení zregenerovat. K dalšímu rychlení je použijeme až po dvou letech.

Orientační doba rychlení a teplota u jednotlivých druhů:

  • Narcis – 10 týdnů, preparované cibule 6 týdnů.
  • Kosatec – 6 týdnů.
  • Tulipán – 10 týdnů, preparované cibule 8 týdnů, 9°C.
  • Hyacint – 10 týdnů, preparované cibule 6 týdnů, 1215°C.
  • Modřenec – 10 týdnů.
  • Krokus – 10 týdnů, 1618°C.
  • Čtyřlístek (Oxalis) 8 a více týdnů, 1216°C.
  • Zornice (Hippeastrum) 10 i více týdnů, 1820°C.
Způsob rychlení

K rychlení vybíráme větší cibulky a hlízky, které mají dostatek zásobních látek. Zasadíme je mělce do květináče, truhlíku nebo přímo do ozdobné nádoby nejlépe do písčité půdy. Velké cibulky po jedné do květináče, menší po třech až pěti. Podle druhu buď umístíme do tmavé chladné nebo středně teplé místnosti (postačí i zakrýt květináč tmavou fólií) nebo naopak na dobře osvětlené místo bez přímého slunce.

Tmu zpočátku vyžadují hyacinty (preparované od počátku naopak světlo) a krokusy. Když se objeví první poupata přeneseme rostliny na světlé stanoviště.

Klepněte pro větší obrázek
Krokusy lze rychlit poměrně snadno

Světlo od počátku rychlení si žádají narcisy, tulipány, zornice, kaly. Aby nedošlo k zakrnění květů, postupujeme při rychlení opatrně. Rostlinám postupně zvyšujeme teplotu, pokud je do Vánoc daleko a rostliny mají už silně nasazeno na květ, teplotu naopak snížíme. Nedostatek světla, vyšší teplota a suchý vzduch zapříčiňují vytahování do výšky a deformování květů nebo dokonce usychání poupat. Aby nevykvetly dříve, přeneseme je z chladného místa do bytu nejlépe týden až tři před svátky.

Klepněte pro větší obrázek
Hvězdníky neboli zornice se staly symbolem Vánoc

Zálivka se u jednotlivých rostlin různí, vydatnou potřebují kaly, mírnou narcisy nebo zornice.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |