vytisknout velikost písma Rychlíme cibuloviny na vánoční stůl

Příroda se sice ještě k zimnímu spánku neukládá a my se stále ohlížíme za létem, přesto je právě čas začít s rychlením cibulovin, abychom se z jejich květů mohli těšit o vánočních svátcích.
Rychlíme cibuloviny na vánoční stůl

Rychlení cibulnatých a hlíznatých rostlin je proces, kterým přimějeme rostliny ke květu v době, kdy mají za normálních podmínek období vegetačního klidu. Spočívá v tom, že cibulím a hlízám zajistíme podmínky pro předčasný růst. V praxi to znamená tří základní podmínky: chlad, tma nebo světlo a termínované regulované teploty.

Klepněte pro větší obrázek
Bílé hyacinty patří ke skvostům vánoční výzdoby

K rychlení se často používají venkovní cibuloviny, které je nutné na jaře zasadit do zahrady, aby se mohly po vysilujícím rychlení zregenerovat. K dalšímu rychlení je použijeme až po dvou letech.

Orientační doba rychlení a teplota u jednotlivých druhů:

  • Narcis – 10 týdnů, preparované cibule 6 týdnů.
  • Kosatec – 6 týdnů.
  • Tulipán – 10 týdnů, preparované cibule 8 týdnů, 9°C.
  • Hyacint – 10 týdnů, preparované cibule 6 týdnů, 1215°C.
  • Modřenec – 10 týdnů.
  • Krokus – 10 týdnů, 1618°C.
  • Čtyřlístek (Oxalis) 8 a více týdnů, 1216°C.
  • Zornice (Hippeastrum) 10 i více týdnů, 1820°C.
Způsob rychlení

K rychlení vybíráme větší cibulky a hlízky, které mají dostatek zásobních látek. Zasadíme je mělce do květináče, truhlíku nebo přímo do ozdobné nádoby nejlépe do písčité půdy. Velké cibulky po jedné do květináče, menší po třech až pěti. Podle druhu buď umístíme do tmavé chladné nebo středně teplé místnosti (postačí i zakrýt květináč tmavou fólií) nebo naopak na dobře osvětlené místo bez přímého slunce.

Tmu zpočátku vyžadují hyacinty (preparované od počátku naopak světlo) a krokusy. Když se objeví první poupata přeneseme rostliny na světlé stanoviště.

Klepněte pro větší obrázek
Krokusy lze rychlit poměrně snadno

Světlo od počátku rychlení si žádají narcisy, tulipány, zornice, kaly. Aby nedošlo k zakrnění květů, postupujeme při rychlení opatrně. Rostlinám postupně zvyšujeme teplotu, pokud je do Vánoc daleko a rostliny mají už silně nasazeno na květ, teplotu naopak snížíme. Nedostatek světla, vyšší teplota a suchý vzduch zapříčiňují vytahování do výšky a deformování květů nebo dokonce usychání poupat. Aby nevykvetly dříve, přeneseme je z chladného místa do bytu nejlépe týden až tři před svátky.

Klepněte pro větší obrázek
Hvězdníky neboli zornice se staly symbolem Vánoc

Zálivka se u jednotlivých rostlin různí, vydatnou potřebují kaly, mírnou narcisy nebo zornice.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Připravte si domácí pickles, je to dobrota plná vitaminů. Recept pro začátečníky

Připravte si domácí pickles, je to dobrota pl…

Jestli vám zbylo pár posledních vlastnoručně vypěstovaných kousků zeleniny a vy už nevíte, jak je zpracovat, vyzkoušejte pickles. Kvašená zelenina vám během zimních dnů dodá pořádnou dávku vitaminů. Využít můžete květák, zelí, mrkev, červenou řepu, prostě cokoliv.

5.  11.  2019 |
Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdobu

Dekorace na hrob: Vyrobte si dušičkovou výzdo…

Zavzpomínejte na své zesnulé blízké, navštivte jejich hrob, ozdobte ho a zapalte svíčku. Dekorace na hrob nemusí být drahá. Dušičkovou výzdobu můžete snadno vyrobit doma. Nápady najdete v naší galerii.

29.  10.  2019 |
Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá hezky po celý rok?

Květiny na hrob: Čím ho osázet a co vypadá he…

Už zítra jsou tu Dušičky. Svátek, kdy vzpomínáme na naše zemřelé blízké a zdobíme místo jejich posledního odpočinku. Jaké květiny ale vybrat, aby vydržely nejhezčí co nejdéle? Poradíme vám.

1.  11.  2019 |
Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: Nadvládu šedé rozbíjí mozaika i patchwork

Trendy v obkladech do koupelny i do kuchyně: …

Obklady se v domácnosti nemění příliš často, jejich vzhled je tak třeba vybírat skutečně důkladně. Co nás v obchodech aktuálně zaujalo?

6.  11.  2019 |
Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vydrží vám až do další sklizně

Jak skladovat vlašské ořechy ve skořápce: Vyd…

Máte doma sklizené ořechy a přemýšlíte, co s nimi udělat? Uložte je způsobem, jakým to dělaly naše babičky. Jen tak budete mít jistotu, že vám nežluknou ani nezplesniví. Prozradíme vám, jak zajistit, aby stále chutnaly jako čerstvé.

9.  11.  2019 |