vytisknout velikost písma Rychlení jarních cibulovin: Přivítejte jaro květinami

Pokud jsme začali s rychlením hyacintů, šafránů, narcisů nebo raných tulipánů včas, už v březnu budeme mít květináče plné kvetoucích jarních cibulovin. A těm, kteří si narychlit cibuloviny nestihli, poradíme, co dělat teď.

Chladno prodlouží dobu kvetení

Klepněte pro větší obrázek

Nestihli jste si cibuloviny přirychlit včas? Nabídka rychlených cibulovin je zjara nesmírně široká. Přinesené rostliny - hyacinty, drobnokvěté narcisy, modřence a drobnější botanické tulipány - postavte na světlé místo, které není vystaveno přímému slunci. Čím chladnější bude stanoviště, tím déle cibuloviny vydrží kvést. Ideální jsou chodby, nevytápěné ložnice, verandy nebo prostor mezi dvěma okenními křídly. Nezapomeňte přiměřeně zalévat – škodí jak přemokřený substrát, tak přeschnutí. Po odkvětu můžete cibuloviny vysadit do zahrady.

Hlíznaté květiny pro jarní parádu

Hlíznaté květiny pro jarní parádu

Kdo na podzim nezahálel, přivítá jaro květinami

K rychlení vybíráme jen cibule kvalitní, zdravé a dostatečně velké. S procesem je třeba začít včas, aby stačily do zimy zakořenit. Doba je u jednotlivých druhů rozdílná: hyacinty potřebují šest až deset týdnů, narcisy rovněž deset týdnů a tulipány a šafrány zakořeňují osm až deset týdnů.

Klepněte pro větší obrázek

Zásadní pro správně načasované kvetení je doba výsadby. Hyacinty sázíme do poloviny září, narcisy a šafrány od poloviny září do poloviny října a jedině s tulipány nemusíme spěchat. Na výsadbu máme čas od září do poloviny listopadu.

Cibuloviny musíme hýčkat po celý rok

Cibuloviny musíme hýčkat po celý rok

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |