vytisknout velikost písma Růže vám pomůže

Krásně voní, nádherně vypadá a navíc léčí. S růží se člověk zpřátelil velmi dávno a již v antickém období z ní Římané vyráběli parfémy, vonné oleje a kolem třiceti různých léků.

Růží proti stresu 

Tři nej patří k damaškové růži – je nejvíce ceněná, nejbezpečnější a nejúčinnější silice. Od sedmnáctého století začalo svítat výrobě a komerčnímu využití růžového oleje z Bulharska, který se získával destilací okvětních plátků.  

Klepněte pro větší obrázek
Služka královny ze Sáby prý byla za trest sťata, když omylem rozbila karafu s růžovým olejem

Traduje se, že zmiňovanou silici objevili náhodou při svatbě perského císaře Džihanguira, kdy byl kanál kolem jeho zahrad poset lístky růží. Teplem se z nich uvolnila silice a zůstala na hladině.  

Esence růže pomáhá již ve velmi malé koncentraci. Vyvažuje hormonální systém, reguluje menstruaci, účinkuje proti frigiditě a impotenci, zlepšuje krevní oběh, obnovuje a regeneruje kůži.  

Dokáže zapůsobit i na naši vnitřní pohodu: uvolňuje pocity viny, žárlivosti, bolesti, působí proti depresi, stresu, nespavosti a napětí. Umí zvýšit chuť na jídlo, zklidnit city a nastolit psychický klid.  

Růžová relaxace se sklenkou punče 

Pokud si chcete zpříjemnit večer, trošku se fyzicky i psychicky uvolnit, neváhejte si připravit punč z růží a jahod a s chutnou sklenkou nápoje se potom uvelebte do koupele s kapkami růžového oleje a santalu. 

Klepněte pro větší obrázek
Osvěžení, které tělu poskytují růže, znala i Kleopatra

Punč s růžemi a jahodami

  • 1 lahev vychlazeného růžového vína
  • 60 ml vodky
  • 75 g jahod nakrájených na plátky
  • hrstka čerstvých růžových okvětních plátků bez bílých částí
  • 1 perlivá voda nebo minerální voda 

Víno vylijte do skleněné mísy, přidejte vodku a jahody. Okvětní plátky růží rozptylte v naplněné míse a dejte na jednu hodinu vychladit do ledničky. Před podáváním přilijte perlivou vodu nebo minerálku. 

Růžová koupel se santalem

Klepněte pro větší obrázek
Vonné relaxace jsou čím dál tím oblíbenější

  • 100 ml mandlového oleje
  • 4 lžičky obilných klíčků
  • 15 kapek růžové esence
  • 10 kapek santalového esenciálního oleje 

Všechny ingredience smíchejte a přidejte do koupele. 

Krásná díky květinám 

Řekové si lístky růží vycpávali svoje lůžka, ženy užívaly tuto rostlinu pro péči o pleť. Ani dnes se kosmetický průmysl bez růží neobejde. Setkáte se s mnoha krémy, parfémy, antiseptickými prostředky i masážními oleji.  

Klepněte pro větší obrázek
Růže dokáže zklidnit organismus

První a nejlepší tonikum na pleť, takzvanou růžovou vodu, vyrobil perský středověký otec moderní medicíny – Avicenna. I vy si ji můžete připravit, stačí natrhat květy nejvoňavějších růží, rychle je přesušit, ale ne úplně dosušit. 

Položte je pak na jemnou tkaninu, která bude ležet na kovové mřížce – tu umístěte na nádobu se širokým hrdlem. Potom květy přikryjte několika listy papíru a navrch položte květináč naplněný žhavým uhlím. Vlivem žáru se z květů začne pomalu uvolňovat vzácná růžová voda, která bude pomalu stékat po kapkách do připravené nádobky.  

K zevním masážím můžete použít růžový ocet. Stačí si vzít čtyři litry vinného octa, do něho vhodit deset hrstí okvětních lístků a nechat tři týdny vystavené na slunci. Poté scedíte. 

Jídelníček z růžové zahrádky 

Růže je symbolem tajemství a možná se vám povede některé odhalit, pokud přijdete na chuť zpracování růžových květů k jídlu. Z růží lze připravit čaje, marmelády, cukr, sirup, můžete si naložit poupata, kandovat plátky, sladit růžovou vodou či upéct koláč.  

Pokud si chcete usušit okvětní plátky, sbírejte je z rozkvětlých růží a sušte ve velmi slabé vrstvě ve stínu. Před sběrem vynechte jakékoli postřiky.  

Křepelky s růžovými plátky 

  • 4 křepelky
  • 12 voňavých růží
  • 2 lžíce medu
  • 2 hlavičky česneku
  • 1 lžička anýzu
  • 2 lžíce pistácií
  • 2 lžíce mandlí
  • máslo
  • sezamový olej
  • citron či pomeranč (dle chuti)

Do hmoždíře nebo třecí misky dejte růžové plátky, anýzová semínka, pistácie, mandle a vše dobře rozmačkejte. Poté přidejte med a nechte stranou. Oloupejte česnek, nakrájejte ho na plátky a osmahněte dozlatova na sezamovém oleji.

Přidejte velkou lžíci másla a směs s růžovými plátky. Dobře zamíchejte a do směsi vložte předem připravené naporcované křepelky – osolené, okořeněné a potřené citronem či pomerančem.

Často je míchejte, aby se nepřipálily. Přilijte hrnek vody, přikryjte pokličkou a pomalu je duste asi patnáct minut. Pokud je omáčka příliš suchá, přidejte vodu. Při servírování nesmějí chybět na ozdobu nějaké růžové plátky.  

Pas do země přání 

  • 2 dílky růžových plátků
  • 4 dílky růžového grapefruitu
  • 4 dílky rumu
  • cukr podle chuti  

V misce rozmačkejte růžové plátky s cukrem a několika kapkami rumu. Do mixéru dejte led, vložte zbytek rumu, šťávu z grapefruitu a rozamčkané růže. Mixujte.  

Růžová marmeláda 

  • půl kg růžových okvětních plátků
  • půl kg cukru
  • 100 ml citronové oslazené šťávy 

Všechny ingredience vařte na mírném ohni deset minut. Růžové plátky přeceďte a sirup nechte vařit do zhoustnutí. Poté přidejte růže a nechte společně vařit několik minut. Horkou marmeládou plňte sklenice. Po vychladnutí sklenky uzavřete a uschovejte.  

Kuře s růžemi

  • 1 kuře nasekané na kousky
  • plátky květů růže šípkové
  • špetka skořice
  • špetka cukru
  • 1 hrnek jemného bílého vína
  • olej a sůl  

Na trošce oleje osmažte kousky kuřete dozlatova. Přidejte sůl, skořici, cukr, růže a bílé víno. Nechte vařit půl hodiny. Podávejte s přeceděnou omáčkou.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

30.  7.  2017 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

28.  7.  2017 |
Nejúžasnější venkovní kuchyně. Která se líbí vám?

Nejúžasnější venkovní kuchyně. Která se líbí …

Milujete grilování? Kdo ne! A co takhle kdybyste měli možnost si na čerstvém vzduchu i uvařit, připravit salát, dezert a další pochoutky? Letní venkovní kuchyně vám to umožní. Inspiraci najdete v galerii.

2.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |