vytisknout velikost písma Růže vám pomůže

Krásně voní, nádherně vypadá a navíc léčí. S růží se člověk zpřátelil velmi dávno a již v antickém období z ní Římané vyráběli parfémy, vonné oleje a kolem třiceti různých léků.

Růží proti stresu 

Tři nej patří k damaškové růži – je nejvíce ceněná, nejbezpečnější a nejúčinnější silice. Od sedmnáctého století začalo svítat výrobě a komerčnímu využití růžového oleje z Bulharska, který se získával destilací okvětních plátků.  

Klepněte pro větší obrázek
Služka královny ze Sáby prý byla za trest sťata, když omylem rozbila karafu s růžovým olejem

Traduje se, že zmiňovanou silici objevili náhodou při svatbě perského císaře Džihanguira, kdy byl kanál kolem jeho zahrad poset lístky růží. Teplem se z nich uvolnila silice a zůstala na hladině.  

Esence růže pomáhá již ve velmi malé koncentraci. Vyvažuje hormonální systém, reguluje menstruaci, účinkuje proti frigiditě a impotenci, zlepšuje krevní oběh, obnovuje a regeneruje kůži.  

Dokáže zapůsobit i na naši vnitřní pohodu: uvolňuje pocity viny, žárlivosti, bolesti, působí proti depresi, stresu, nespavosti a napětí. Umí zvýšit chuť na jídlo, zklidnit city a nastolit psychický klid.  

Růžová relaxace se sklenkou punče 

Pokud si chcete zpříjemnit večer, trošku se fyzicky i psychicky uvolnit, neváhejte si připravit punč z růží a jahod a s chutnou sklenkou nápoje se potom uvelebte do koupele s kapkami růžového oleje a santalu. 

Klepněte pro větší obrázek
Osvěžení, které tělu poskytují růže, znala i Kleopatra

Punč s růžemi a jahodami

  • 1 lahev vychlazeného růžového vína
  • 60 ml vodky
  • 75 g jahod nakrájených na plátky
  • hrstka čerstvých růžových okvětních plátků bez bílých částí
  • 1 perlivá voda nebo minerální voda 

Víno vylijte do skleněné mísy, přidejte vodku a jahody. Okvětní plátky růží rozptylte v naplněné míse a dejte na jednu hodinu vychladit do ledničky. Před podáváním přilijte perlivou vodu nebo minerálku. 

Růžová koupel se santalem

Klepněte pro větší obrázek
Vonné relaxace jsou čím dál tím oblíbenější

  • 100 ml mandlového oleje
  • 4 lžičky obilných klíčků
  • 15 kapek růžové esence
  • 10 kapek santalového esenciálního oleje 

Všechny ingredience smíchejte a přidejte do koupele. 

Krásná díky květinám 

Řekové si lístky růží vycpávali svoje lůžka, ženy užívaly tuto rostlinu pro péči o pleť. Ani dnes se kosmetický průmysl bez růží neobejde. Setkáte se s mnoha krémy, parfémy, antiseptickými prostředky i masážními oleji.  

Klepněte pro větší obrázek
Růže dokáže zklidnit organismus

První a nejlepší tonikum na pleť, takzvanou růžovou vodu, vyrobil perský středověký otec moderní medicíny – Avicenna. I vy si ji můžete připravit, stačí natrhat květy nejvoňavějších růží, rychle je přesušit, ale ne úplně dosušit. 

Položte je pak na jemnou tkaninu, která bude ležet na kovové mřížce – tu umístěte na nádobu se širokým hrdlem. Potom květy přikryjte několika listy papíru a navrch položte květináč naplněný žhavým uhlím. Vlivem žáru se z květů začne pomalu uvolňovat vzácná růžová voda, která bude pomalu stékat po kapkách do připravené nádobky.  

K zevním masážím můžete použít růžový ocet. Stačí si vzít čtyři litry vinného octa, do něho vhodit deset hrstí okvětních lístků a nechat tři týdny vystavené na slunci. Poté scedíte. 

Jídelníček z růžové zahrádky 

Růže je symbolem tajemství a možná se vám povede některé odhalit, pokud přijdete na chuť zpracování růžových květů k jídlu. Z růží lze připravit čaje, marmelády, cukr, sirup, můžete si naložit poupata, kandovat plátky, sladit růžovou vodou či upéct koláč.  

Pokud si chcete usušit okvětní plátky, sbírejte je z rozkvětlých růží a sušte ve velmi slabé vrstvě ve stínu. Před sběrem vynechte jakékoli postřiky.  

Křepelky s růžovými plátky 

  • 4 křepelky
  • 12 voňavých růží
  • 2 lžíce medu
  • 2 hlavičky česneku
  • 1 lžička anýzu
  • 2 lžíce pistácií
  • 2 lžíce mandlí
  • máslo
  • sezamový olej
  • citron či pomeranč (dle chuti)

Do hmoždíře nebo třecí misky dejte růžové plátky, anýzová semínka, pistácie, mandle a vše dobře rozmačkejte. Poté přidejte med a nechte stranou. Oloupejte česnek, nakrájejte ho na plátky a osmahněte dozlatova na sezamovém oleji.

Přidejte velkou lžíci másla a směs s růžovými plátky. Dobře zamíchejte a do směsi vložte předem připravené naporcované křepelky – osolené, okořeněné a potřené citronem či pomerančem.

Často je míchejte, aby se nepřipálily. Přilijte hrnek vody, přikryjte pokličkou a pomalu je duste asi patnáct minut. Pokud je omáčka příliš suchá, přidejte vodu. Při servírování nesmějí chybět na ozdobu nějaké růžové plátky.  

Pas do země přání 

  • 2 dílky růžových plátků
  • 4 dílky růžového grapefruitu
  • 4 dílky rumu
  • cukr podle chuti  

V misce rozmačkejte růžové plátky s cukrem a několika kapkami rumu. Do mixéru dejte led, vložte zbytek rumu, šťávu z grapefruitu a rozamčkané růže. Mixujte.  

Růžová marmeláda 

  • půl kg růžových okvětních plátků
  • půl kg cukru
  • 100 ml citronové oslazené šťávy 

Všechny ingredience vařte na mírném ohni deset minut. Růžové plátky přeceďte a sirup nechte vařit do zhoustnutí. Poté přidejte růže a nechte společně vařit několik minut. Horkou marmeládou plňte sklenice. Po vychladnutí sklenky uzavřete a uschovejte.  

Kuře s růžemi

  • 1 kuře nasekané na kousky
  • plátky květů růže šípkové
  • špetka skořice
  • špetka cukru
  • 1 hrnek jemného bílého vína
  • olej a sůl  

Na trošce oleje osmažte kousky kuřete dozlatova. Přidejte sůl, skořici, cukr, růže a bílé víno. Nechte vařit půl hodiny. Podávejte s přeceděnou omáčkou.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obchodu

Jak vypěstovat mangovník z pecky manga z obch…

Plody manga, které jsou právě nyní na trhu, u nás zdomácněly velmi rychle. Mangovník sice mezi běžně pěstované pokojové květiny nepatří, ale z pecky jej vypěstujeme celkem snadno. Jen vědět, jak na to.

7.  1.  2018 |
5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pomeranče

5 tipů, jak v domácnosti využít slupky z pome…

Šťavnaté, chutné a plné vitamínů. Pomeranče jsou nejoblíbenějším jižním ovocem. Konzumujeme je jen tak, lisujeme z nich čerstvý džus, přidáváme je do dezertů a koláčů. Slupky z nich ale vždycky skončí v koši, v lepším případě v kompostu. Přitom existuje spousta praktických způsobů jejich využití.

6.  1.  2018 |
Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Pět chyb, kterými ničíte vánoční hvězdu

Rok co rok si pořizujete vánoční hvězdu, ale její konec bývá neslavný? Na vině je jedna či hned několik pěstitelských chyb, jichž se dopouštíte. Zjistěte, co děláte špatně, a řiďte se našimi radami.

6.  12.  2017 |
Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, co právě letí

Kuchyňské trendy pro rok 2018. Podívejte se, …

Nové trendy vládnou nejen módě, ale i interiérovému designu. Přední světoví výrobci nábytku každoročně vyhlašují styly, prvky a barvy, které budou aktuálně módní. Zajímá vás, jaké to jsou pro ten letošní rok? Podívejte se do naší fotogalerie a inspirujte se!

16.  1.  2018 |
Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na zahradě uložit zahradní náčiní

Zahradní přístřešky aneb Vtipné tipy, jak na …

Každý z nás jistě někdy řešil otázku "kam s ním". Připravili jsme pro vás několik tipů, kam uklidit sekačku, kolečko, hrábě, tyčky k rajčatům nebo skládací pařeniště.

11.  1.  2018 |