Růže léčí
Ačkoliv je růže na zahradách pěstována primárně kvůli svému vzhledu, její složení nabízí spoustu zdravotních benefitů. Působí antibakteriálně, antimykoticky, dezinfekčně a protizánětlivě. Díky svému složení pomáhá růže při nachlazení, zánětu průdušek, problémech se zažíváním a bolestivé menstruaci. Má však i pozitivní účinky na psychiku, umí si poradit s úzkostmi, letargií, depresemi a nespavostí.
Zahradníci si nemusí lámat hlavu nad tím, jakou růži na zahradě vysadit, léčivé jsou v podstatě všechny. Mezi lidovými léčiteli je nejvíce ceněná růže galská (keltská), ale podobné účinky má i růže stolistá, damašská nebo také divoké růže – šípková a svraskalá.
Odborníci tvrdí, že tmavě zbarvené růže v sobě obsahují více vonných silic a flavonoidů, bílé zase více hojivých slizových látek. Svůj druh růže si tedy vyberte hlavně podle použití a oblíbené vůně.
Růže užívali už ve starověku
Služka královny ze Sáby prý byla za trest sťata, když omylem rozbila karafu s růžovým olejem. Traduje se, že růžovou silici objevili lidé v podstatě náhodou při svatbě perského císaře Džihanguira, kdy byl kanál kolem jeho zahrad poset lístky růží. Teplem se z nich uvolnila silice a zůstala na hladině.
Esence růže pomáhá již ve velmi malé koncentraci. Vyvažuje hormonální systém, reguluje menstruaci, účinkuje proti frigiditě a impotenci, zlepšuje krevní oběh, obnovuje a regeneruje kůži. Dokáže zapůsobit i na naši vnitřní pohodu: Rozpouští pocity viny, žárlivosti, bolesti, působí proti depresi, stresu, nespavosti a napětí. Umí zvýšit chuť na jídlo, zklidnit city a nastolit psychický klid.
Sušte jen ve stínu
Růže můžete užívat čerstvé nebo sušené. Z čerstvých plátků připravíte sirup, želé, rosol a marmeládu. Můžete je přidávat do vody a tak získat zajímavý ochucený nápoj. Nebo si vyrobte růžovou vodu.
Sušit můžete nerozvinutá poupata a okvětní plátky z čerstvě otevřených květů. Natrhané lístky a poupata rozložte v tenké vrstvě ve stíná například na velké prostěradlo. Lístky nesmí přijít o svou barvu, ztratily by i svou sílu. Ze sušených květů si připravte čaj nebo je použijte v kuchyni do sladkých i slaných jídel.
Růžová relaxace i krása
Pokud si chcete zpříjemnit večer, trošku se fyzicky i psychicky uvolnit, neváhejte si připravit punč z růží a jahod a s chutnou sklenkou nápoje se potom uvelebte do koupele s kapkami růžového oleje a santalu.
Růžová koupel se santalem
- 10 kapek santalového esenciálního oleje
Všechny ingredience smíchejte a přidejte do koupele.
Vyrobte si růžovou vodu
Řekové si lístky růží vycpávali svoje lůžka, ženy užívaly tuto rostlinu pro péči o pleť. Ani dnes se kosmetický průmysl bez růží neobejde. Setkáte se s mnoha krémy, parfémy, antiseptickými prostředky i masážními oleji. První a nejlepší tonikum na pleť, takzvanou růžovou vodu, vyrobil perský středověký otec moderní medicíny – Avicenna.
Postup
I vy si ji můžete připravit, stačí natrhat květy nejvoňavějších růží, rychle je přesušit, ale ne úplně dosušit. Položte je pak na jemnou tkaninu, která bude ležet na kovové mřížce – tu umístěte na nádobu se širokým hrdlem. Potom květy přikryjte několika listy papíru a navrch položte květináč naplněný žhavým uhlím. Vlivem žáru se z květů začne pomalu uvolňovat vzácná růžová voda, která bude pomalu stékat po kapkách do připravené nádobky.
Růžový ocet
K zevním masážím můžete použít růžový ocet. Stačí si vzít čtyři litry vinného octa, do něho vhodit deset hrstí okvětních lístků a nechat tři týdny vystavené na slunci. Poté scedíte.
Růže se uplatní i v kuchyni, vyzkoušejte následující recepty, určitě najdete svůj oblíbený.
Křepelky s růžovými plátky
- citron či pomeranč (dle chuti)
Do hmoždíře nebo třecí misky dejte růžové plátky, anýzová semínka, pistácie, mandle a vše dobře rozmačkejte. Poté přidejte med a nechte stranou. Oloupejte česnek, nakrájejte ho na plátky a osmahněte dozlatova na sezamovém oleji. Přidejte velkou lžíci másla a směs s růžovými plátky. Dobře zamíchejte a do směsi vložte předem připravené naporcované křepelky – osolené, okořeněné a potřené citronem či pomerančem.
Často je míchejte, aby se nepřipálily. Přilijte hrnek vody, přikryjte pokličkou a pomalu je duste asi patnáct minut. Pokud je omáčka příliš suchá, přidejte vodu. Při servírování nesmějí chybět na ozdobu nějaké růžové plátky.
Pas do země přání
- 4 dílky růžového grapefruitu
V misce rozmačkejte růžové plátky s cukrem a několika kapkami rumu. Do mixéru dejte led, vložte zbytek rumu, šťávu z grapefruitu a rozmačkané růže. Mixujte.
Růžová marmeláda
- půl kg růžových okvětních plátků
- 100 ml citronové oslazené šťávy
Všechny ingredience vařte na mírném ohni deset minut. Růžové plátky přeceďte a sirup nechte vařit do zhoustnutí. Poté přidejte růže a nechte společně vařit několik minut. Horkou marmeládou plňte sklenice. Po vychladnutí sklenky uzavřete a uschovejte.
Kuře s růžemi
- 1 kuře nasekané na kousky
- plátky květů růže šípkové
- 1 hrnek jemného bílého vína
Na trošce oleje osmažte kousky kuřete dozlatova. Přidejte sůl, skořici, cukr, růže a bílé víno. Nechte vařit půl hodiny. Podávejte s přeceděnou omáčkou.
Punč s růžemi a jahodami
- 1 lahev vychlazeného růžového vína
- 75 g jahod nakrájených na plátky
- hrstka čerstvých růžových okvětních plátků bez bílých částí
- 1 perlivá voda nebo minerální voda
Víno vylijte do skleněné mísy, přidejte vodku a jahody. Okvětní plátky růží rozptylte v naplněné míse a dejte na jednu hodinu vychladit do ledničky. Před podáváním přilijte perlivou vodu nebo minerálku.