9
Fotogalerie

Roznáška květin: co si pod touto službou představit

Chtěli jste dát milované osobě květiny a neměli jste čas? Stačilo je nechat poslat. Existuje spousta firem, které tuto službu nabízejí. Co všechno po nich můžete chtít a na kolik vás to přijde?

Květina s doručenkou

V Čechách je mnoho firem, menších i větších, zabývajících se roznáškou květin. Lidé jejich služeb hojně využívají; podle statistik především muži, kteří mají hodně práce, a přesto chtějí své milované udělat radost.

www.kvetinyvs.cz - Jen tak.jpg
Kytice můžete vybírat i podle jejich názvů: tato se jmenuje Jen tak; foto: www.kvetinyvs.cz

Této služby využívají i podniky, jež chtějí květinami ozdobit místnost, v níž se má konat významná akce, projevit upřímnou soustrast nebo vyslovit „jen“ díky.

Jaké služby vás čekají?

Květinářství tohoto typu nabízejí čerstvé řezané květy a floristické služby jako například kytice k různým příležitostem, aranžmá plesů, firemních prostor a akcí, svatební květinový servis i pohřební květinový doprovod.

Dále aranžmá z čerstvých či sušených květin, gurmánské kytice s klobásami či lahví vína a v neposlední řadě již zmiňovanou roznášku květin, tedy jejich doručení na zákazníkem zvolenou adresu – v daném městě nebo kdekoli v České republice, někdy dokonce i v zahraničí.

www.kvetinydnes.cz - Feferoňák pro muže.jpg
Nejednomu muži udělá radost Feferoňák; foto: www.kvetinydnes.cz

Čerstvost květin zaručena?

Profesionální firmy garantují prvotřídní kvalitu a čerstvost řezaných rostlin, neboť každý den dováží z Holandské burzy květy čerstvé. Nemusíte tak mít obavu, že by pugét vypadal poněkud povadle. Květiny jsou dodávány ve speciálně chlazených kamionech, v teplém období se většinou převáží ve florexu (floristická hmota absorbující vodu), aby nezaschly květy.

V zimním období se rostliny více balí do papíru, nicméně i dobře zabalené by ve velkém mrazu mohly namrznout, proto musí být rychle dovezeny k zákazníkovi – tím je zaručena jejich čerstvost. Většina podniků květiny dováží vlastními zaměstnanci nebo firmou, se kterou je uzavřena smlouva a která má zároveň jejich důvěru.

Za jak dlouho adresát květiny obdrží?

Čas od objednání, respektive zaplacení, až po doručení k zákazníkovi se pohybuje od dvou hodin. Záleží na domluvě, vzdálenosti a dostupnosti určeného místa. V rámci města se květiny dostanou k zákazníkovi většinou do dvou hodin, po České republice do šesti hodin a po celém světě do čtyřiadvaceti hodin.

Samozřejmě se doporučuje objednat pugét s předstihem, aby byla možnost většího výběru a splnění i těch nejindividuálnějších přání zákazníka. Většina zakázek se zadává dva až tři dny dopředu.

www.winkler.cz.jpg
Objednat můžete i květinový koš; foto: www.winkler.cz

A co finance?

Pravděpodobně vás napadne otázka, jak moc se doručená květina finančně liší od květiny běžně zakoupené v obchodě. Pokud si myslíte, že mezi jejich cenou je podstatný rozdíl, mýlíte se. Ta doručená vás přijde na stejné peníze, jako kdybyste ji zakoupili v obchodě. Připlácí se jen její doprava na místo určení.

Pokud je to ve městě, jedná se většinou o částku nižší než dvě stě korun. Po Čechách se zpravidla částka za doručení a zprostředkování služeb pohybuje od jednoho sta až do tří set korun. Stálí zákazníci dostávají věrnostní slevy, jež mnohdy nebývají zanedbatelné.

Je nutné platit předem?

Doručení kytice či dárkového koše se ve většině případů platí předem. Můžete zaplatit platební kartou, převodem, složenkou, hotovostí a u firem i fakturou. Většina roznáškových firem toleruje platbu až po dodání zásilky pouze u stálých zákazníků.

Vyberete si?

Hlavním sortimentem těchto služeb jsou logicky rostliny – řezané kytice, aranžmá z živých i sušených květin nebo květiny hrnkové. Jako doplněk se k nim přidává například víno, sekt, bonboniéry, dárkové kazety s čajem či koše s ovocem.

www.kvetiny-kaplan.cz - ikebana, From heaven.jpg
Někoho zaujme ikebana: From heaven; foto:  www.kvetiny-kaplan.cz

Při objednávce na poslední chvíli lze ke květinám přidat jen zboží z nabídky obchodu, v němž se objednávka vyřizuje. Pokud je však zadána včas, může mít zákazník speciální přání, čím potěšit obdarovanou či obdarovaného. Je-li to v silách firmy, rádi zboží zakoupí a přidají ke květinám.

A na stupních vítězů jsou...

Nedá se přesně specifikovat, jaký druh rostlin se objednává nejčastěji – to záleží především na sezoně. Na vršku pomyslného žebříčku se jistě umístí růže, jež mnoho lidí považuje za královny květin. S blížícím se jarem ohrožují jejich prvenství tulipány, které jsou oblíbeny u všech generací. A kdybychom už měli jmenovat květinu do třetice, byla by jí orchidej.

www.winkler.cz - 50 holandských květináčů.jpg
Máte rádi holandské tulipány? K dispozici jich je padesát; foto: www.winkler.cz

Obchodník rád doporučí, jaké květy se hodí, ale konečné rozhodnutí zůstává na zákazníkovi – i když se někdy může zdát trochu netradiční. Třeba, jak se skutečně stalo, když zákazník z Kanady objednal dopravu veliké kytice z tří set růží z Brna na Ostravsko, kde v domě adresátky uviděli překvapení pracovníci rozvážkové služby květinářství.

Komu kytice doputuje?

Velmi mě zajímalo, jak si vedou v posílání květin ženy. Dávno jsou pryč doby, kdy květiny pouze přijímaly. Není dnes výjimkou, že žena objedná kytici a adresátem je muž. Ať už je to kolega, manžel, zaměstnanec či milenec, není důvod, proč ho nepotěšit. Přesto objednateli zůstávají ze sedmdesáti procent muži.

www.kvetinyvs.cz - dobre_rano.jpg
Květinový koš Dobré ráno s čajem a kávou k probuzení; foto: www.kvetinyvs.cz

Toužíte po stálém doručovateli?

To je velmi složité a takovou službu garantuje jen minimum firem. Doručovatelé se střídají podle služeb anebo se využívá ověřená doručovací služba. Ale přesto některé podniky, i když je jich hrstka, nabízejí doručení přesně dle přání zákazníka. A tak se nedivte, když vám pugét doručí třeba muž oblečený ve fraku.

Jak květiny objednat?

Květiny lze objednat několika způsoby, přičemž v dnešní době je nejčastější internet. Dále se dá použít telefon, fax nebo osobní objednávka přímo v květinářství. Dokonce se nevylučuje ani objednání klasickým dopisem. Pokud zákazník objednává osobně, může přiložit ručně psaný vzkaz, což považuji za nejromantičtější.

Chcete být „IN“?

Roznáška květin se stává trendem ve společnosti. Lidé pracují, ale přesto chtějí dělat radost svým blízkým. Je to pro ně jednoduché a dostupné. Stačí zavolat a obdarovaný může za pár hodin držet kytici se vzkazem, i kdyby byl třeba na konci světa. Lidí, kteří tuto službu využívají, stále přibývá. Nárůst zákazníků je každým rokem více jak dvojnásobný a stále pokračuje.

www.kvetinyvs.cz- Milacek.jpg
Potěšit můžete nejen květinami; foto: www.kvetinyvs.cz

Češi nebo cizinci?

Také vás zajímá, jestli klientelu tvoří spíše „domorodci“ nebo jestli jsou romantičtější duše z ciziny? Dostalo se mi pro mě uspokojivého zjištění, že ani Češi v posílání kytic nezahálejí. Zákazníci se dají rozdělit do tří skupiny. Tou první (asi 50 %) jsou Češi, kteří si váží svého času a nakupují přímo z domova či kanceláře.

Druhou skupinu (asi 20 %) tvoří Češi pracující v zahraničí, již mají v Čechách své blízké a chtějí právě je obdarovat. A poslední (asi 30 %) zastupují cizinci z celého světa, nejvíce však nakupují lidé z USA, Kanady, Austrálie, Izraele či Hongkongu.

Květinářských firem je hodně, jen si vybrat…

Mnoho květinářských firem na trhu působí již od devadesátých let, ale jen málo jich v tu dobu nabízelo roznáškovou službu. Byla jen hrstka těch, které doručovaly květiny již dávno „před internetovou“ dobou, například firma www.kvetinyvs.cz, což jím umožňovalo členství ve Fleuropu (mezinárodní organizace, jež zajišťuje doručování květin po více jak 190 zemích světa).

www.kvetiny-kaplan.cz - hrnková květinová vazba.jpg
Pokud dáváte přednost něčemu, co vydrží dlouho, zvolte hrnkovou květinovou vazbu; foto: www.kvetiny-kaplan.cz

Ve většině případů tato služba přibyla až časem, kdy se mobily postupně stávaly nepostradatelnou věcí a internet zevšedněl. Podobně to bylo i u firem  www.cityfleur.czwww.kvetiny-kaplan.cz, www.kvetinydnes.cz a www.winkler.cz. Všem čtyřem děkuji za poskytnutí praktických informací, díky nimž a nezávislému průzkumu trhu mohl tento článek vzniknout.

Romantika na závěr

www.kvetinydnes.cz - Výbuch vášně.jpg
Když květiny mluví za vás: Výbuch vášně; foto: www.kvetinydnes.cz

Věřím, že po přečtení článku si pár mužů uvědomí, že chtějí svou ženu hýčkat. Zvednou telefon či kliknou myší a květiny už poputují k jejich milované. Ach, jak romantická představa. A jestli je tu čtenářka, která byla takto obdarována (nebo naopak muž), nechť se s námi podělí o fotku či příběh květinové romantiky.

Doporučujeme

Články odjinud