vytisknout velikost písma Rozmnožte si vlastní pokojovky vegetativně

Pokojové rostliny se většinou snadno rozmnožují vegetativně. Stonkovými či listovými řízky můžeme získat mnoho kvalitních sazenic. A pak je rozdávat nebo si z bytu učinit prales.
Rozmnožte si vlastní pokojovky vegetativně

Nejvhodnější dobou pro množení pokojových rostlin je právě jaro a počátek léta. Kdy je dostatek světla a vyšší teploty.

Rostliny množíme několika způsoby, řízkováním, pomocí výběžků, odnoží nebo dělením trsů. Každá rostlina má svou metodu, některé, dobře se množící, většinou pak několik nebo všechny.

Klepněte pro větší obrázek

Řízkování

Při řízkování odebíráme části rostlin, které odřízneme, ránu potřeme růstovým stimulátorem a zapíchneme do substrátu, kde nám řízek zakoření a začne růst. Rozlišujeme:

Stonkové řízkování

Materiál získáváme odříznutím malého kousku stonku. Nejčastěji množíme pokojovky vrcholovými stonky, ale můžeme se pokusit o řízkování středových částí. Lze použít u většiny pokojových rostlin, ať už jsou dužnaté či dřevité.

Řízek odřízneme ostrým nožem. Ránu buďto ošetříme růstovým stimulátorem nebo rovnou zapíchneme do substrátu. Vhodný je substrát množárenský. Je chudý na živiny, nepodporuje růst plísní a chorob, ale naopak podporuje růst kořenů, které se snaží nalézt potravu.

Řízek můžeme zakořeňovat také ve vodě.

Klepněte pro větší obrázek

Pokud ho překryjeme průhledným plastovým víkem či sáčkem, pak se zakořenění urychlí. Pozor ale, aby víko větralo, přístup vzduchu je také důležitý. Pelargónie a jiné rostliny milující suchý vzduch (jsou většinou chlupaté) nesnáší vlhkost, ty raději nezakrýváme.

Řízek udržujeme v mírně vlhké zemině na rozptýleném světle. Ale pozor, nikdy ne na přímém slunečním úpalu.

Jakmile začne vrcholová část intenzivně růst, můžeme sazenici přesadit.

Listové řízky

Je známo především u afrických fialek (Saintpaulia), begónií a sukulentů. Všechny tyto rostliny dobře koření právě z listů.

List fialky jednoduše odřízneme a zapíchneme do zeminy. Výborně se ujímá. Zemina ale nesmí být převlhčená, protože list pak hnije. Fialky snášejí zakořeňování na plném slunci. Podobně koření i begónie.

Sukulenty množíme trochu jinak. Na vlhký písek položíme lístky. Ty začnou brzy vyhánět mladé rostlinky a kořínky. Až jsou dost veliké, zasadíme je.

Klepněte pro větší obrázek

Množení výběžky

Mnohé rostliny vytvářejí dlouhé šlahouny a výběžky, na nichž jsou malé rostlinky. Někdy s kořeny, jindy mají jen listy. Ty můžeme od mateřské rostliny oddělit a přímo zasadit. Pokud nemají kořeny, ihned je vytvoří, ty s kořeny výborně rostou.

Mezi nejznámějšími pokojovkami tvoří výběžky zelenec (Chlorophytum cosmosum), lomikámen (Saxifraga stolonifera), tolmiea (Tolmiea sp.) a sleziník (Asplenium bulbiferum).

Klepněte pro větší obrázek
lomikámen Saxifraga stolonifera

Množení odnožemi

Kaktusy a bromélie tvoří často odnože. Mladé rostliny kolem báze mateřské, dobře vyzrálé odnože již mívají své kořínky. Odtrhneme ji opatrně či odřízneme od původní rostliny a zasadíme. Většinou se hned ujme a začne dobře růst.

Klepněte pro větší obrázek

Množení dělením trsů

Tato metoda se využívá nejčastěji v březnu při přesazování pokojových rostlin. Všechny rostliny, které tvoří husté trsy, můžeme množit tímto způsobem. Vyklepneme ji z květináče, a roztrhneme na dvě či více částí. Každá nová rostlina by však měla mít dostatek listů a kvalitní kořenový systém. Pokud je kořenů méně, zakryjeme prvních pár týdnů rostlinu sáčkem, aby lépe zakořenila.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Dělením trsů množíme tchýnin jazyk i kapradinu netík

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |