vytisknout velikost písma Rozmarýn není rozmarný

Ač jeho název napovídá, že jde o rostlinku, se kterou nebude snadné vyjít, opak je pravdou. Býval však přísadou do elixíru lásky, takže s lidskými rozmary má přeci něco společného.

Rozmarýn má pravlast v hornatých oblastech Středozemního moře, kde roste planě dodnes. V našich podmínkách se pěstuje jako hrnková rostlina.

Okrasná zahrada | Trvalky | Bylinky | Užitková zahrada | Zahradní rostliny | Okrasné rostliny | Choroby a škůdci | Letničky a dvouletky | Ochrana a péče | Výživa a hnojení | Exotika | Užitečná zahrada | Zdraví | Úroda | Kuchyně

Vyzkoušejte i méně známý smil italský, tzv. maggi koření

Miluje slunce, velmi mu proto svědčí pobyt venku prakticky po většinu jeho vegetačního období. Na rozdíl od většiny rostlin mu intenzivní sluneční paprsky nevadí, ale naopak napomáhají k jeho větší aromatičnosti i vůni.

Klepněte pro větší obrázek
Čím více slunečného záření rozmarýnu dopřejete, tím lépe bude prosperovat

Aroma lásky 

Od starověku je rozmarýn používán jako aromatické koření i léčivka. Byla mu, stejně jako mnohým jeho zeleným kolegům, přisuzována čarovná moc. Používal se k přípravě kadidel i elixírů lásky.

Je tedy logické, že byl považován za symbol lásky, manželství i nepomíjivosti a v zemích Středomoří je dodnes svatební květinou podobně jako myrta. 

Okrasná zahrada | Balkonové rostliny | Zahradní rostliny | Okrasné rostliny | Choroby a škůdci | Ochrana a péče | Výživa a hnojení | Užitečná zahrada | Zdraví | Úroda

Seznamte se: hit poslední doby, převislý rozmarýn

Krásný, voňavý, léčivý i chutný 

Tak by se daly popsat hlavní přednosti této poměrně skromné rostliny. Rozmarýn je vytrvalý, stálezelený keř s čárkovitými tmavozelenými a na rubu šedoplstnatými listy, z jejichž úžlabí vyrůstají drobné modravé či nafialovělé květy. U šlechtěných druhů bývají i bílé nebo růžové.  

Klepněte pro větší obrázek
Listy příjemně voní

Přestože se rozmarýn pěstuje jako běžná bylinka v květináčích na balkonech či dokonce jen za okny, může při dobrých podmínkách dorůst do výšky až jednoho a půl metru. 

Kromě klasické vzpřímené formy existují i velmi efektní druhy s převislým růstem. Nejlépe se uplatňují v závěsných nádobách nebo květinových mísách na sloupcích a podobně. Převislá forma má stejné využití v kuchyni i léčitelství jako klasická. 

Vlhko: úhlavní nepřítel  

Rozmarýn si libuje na světlém, slunečném a teplém stanovišti. Snesl by i chladnější podmínky, ale ty se často pojí s přemírou vlhkosti, která je pro něj doslova osudná.

Z těchto důvodů se ani u odolných druhů neosvědčilo přezimování venku ve volné půdě, protože nelze zamezit půdní vlhkosti, jež má za následek hnití kořenů nebo jejich umrznutí při příchodu velkých mrazů.  

Chcete-li mít krásnou a zdravou rostlinku, pěstujte rozmarýn v květináči, truhlíku či pěstebním kontejneru. Podle počasí mu můžete zhruba od počátku května do konce září až října dopřát pobyt na „letním bytě“.

Klepněte pro větší obrázek
Rostlinku seženete v každém květinářství za přijatelnou cenu

Jediné, oč se musíte starat neustále, je, aby zemina v květináči nebyla přemokřená, ať už vaší přílišnou zálivkou, nebo tou přírodní v podobě vydatných dešťů. Jakmile hrozí deštivé počasí, měl by rozmarýn najít útočiště pod střechou terasy.

Nemáte-li tuto možnost, nechte květináč na zemi bez podmisky, třeba na vrstvě štěrku, aby nestál ve vodě. Při zalévání se držte pravidla, že další zálivku rozmarýn potřebuje až tehdy, když zemina v květináči téměř vyschne. 

Pro výsadbu i přesazování používejte zásaditou, hlinitopísčitou zeminu. Během vegetačního období také nezapomeňte rozmarýn pravidelně přihnojovat. 

Když mu začne být zima 

S příchodem chladnějšího, deštivého počasí rozmarýn přeneste domů nebo do nevytápěného skleníku. K přezimování mu postačí teplota mezi třemi až deseti stupni. Musí mít však i nadále světlé stanoviště.

Klepněte pro větší obrázek
Ve své domovině roste rozmarýn v obrovských trsech téměř na každém kroku

Zálivku minimalizujte, jinak začne rostlina uhnívat. V případě, že nedisponujete dostatečně chladnou místností, vyberte rozmarýnu to nejchladnější, ale světlé stanoviště v bytě, například chodbu nebo místo mezi dvojdílnými okny, máte-li to štěstí.

Zálivku v tomto případě musíte přizpůsobit teplotě místnosti. Čím je teplota vyšší, tím častější a vydatnější má zálivka být, ale opět jen tehdy, když bude zemina suchá. 

Rozmarýn na několik způsobů 

Rozmarýn se dá velmi dobře tvarovat – zaštipováním i střiháním větviček. Záleží na druhu i vaší představě. Můžete ho pěstovat jako keřík nebo stromek tvarovaný například do pyramidy. Lze z něj také poměrně snadno a rychle vytvořit krásnou bonsaj, neboť brzo jeho kmínek rozpraská a zvrásní, což navodí iluzi vyššího stáří. 

Klepněte pro větší obrázek
Zkuste si vytvarovat bonsaj

Rozmnožte si jej 

Rozmarýn není náročný ani na množení. Můžete si zkusit vypěstovat další rostlinky ze semen nebo z vrcholových řízků o délce deset až patnáct centimetrů, které zapícháte do pěstebního substrátu, dobré zahradní zeminy nebo jen písku a udržujete je tentokrát mírně vlhké na teplém místě. 

Jak chutná 

Z rozmarýnu se jako koření používají buď čerstvé nebo usušené lístky. Stejně tak i snítky, které se ještě před pečením položí k masu či do něj zapíchnou. Usušené lístky mají silné, kafrovité aroma a nahořklou, kořenitou chuť.

Jejich sběr se pro přímou spotřebu provádí průběžně během vegetace. K sušení a k léčebným účelům se listy sbírají od května do srpna, nejvhodnější jsou mladé, ještě ohebné lístky. Odhrnou se z větviček a suší se na stinném místě při teplotě okolo třiceti stupňů. 

Klepněte pro větší obrázek
Rozmarýn chraňte před průvanem 

U rozmarýnu, jako u mnoha bylinek, platí heslo všeho s mírou. Doporučená dávka je jedna kávová lžička sušených lístků jako koření do pokrmu pro čtyři osoby. Ve větším množství totiž působí opojně. Nedoporučuje se požívat jej často v době těhotenství. Nevhodný je také pro děti do pěti let a kojící ženy. 

Nejvýrazněji se uplatňuje ve středozemní kuchyni, ale najdete ho zastoupený i v anglických, amerických či mexických jídlech. V Řecku se z něho vyrábí už od starověku i víno účinkující proti srdeční slabosti. 

Kam se hodí nejlépe 

Neuděláte chybu, když jej přidáte do marinád a grilovacích směsí, do obalovacích těstíček, k ochucení pečených ryb a vepřového masa, mletého masa, zeleninových jídel především z rajčat a lilků, salátů i polévek. Ochutit s ním můžete oleje i octy. 

Klepněte pro větší obrázek
Chuť Středomoří

Když rozmarýn léčí 

Rozmarýn lékařský (Rosmarinus officinalis) je nejen chutným kořením, ale má i léčivé účinky. Obsahuje třísloviny, flavonoidy, alkaloidy, saponiny, fytoncidy, silici, organické kyseliny, hořčiny. V menším množství povzbuzuje tvorbu trávicích šťáv, stimuluje činnost jater, působí močopudně, potopudně a antibakteriálně.

Zvyšuje krevní tlak, zlepšuje krevní oběh, odstraňuje pocit chladu v končetinách, tonizuje cévy. Pomáhá proti bolestem hlavy, nervozitě, má zklidňující účinky, přispívá ke klidnému spánku.

Má posilující účinky, proto se výborně hodí pro rekonvalescenci i pro stárnoucí organismus. Studentům zase napomůže ke zvýšení koncentrace.  

Pro krásu 

Použít jej můžete i k účinnému čištění pleti. Připravte si napařovací lázeň: do vody přidejte dvě hrsti čerstvého nebo tři hrsti sušeného rozmarýnu. Vodu s ním buď povařte, nebo rozmarýn přidejte do vody přímo do napařovacího přístroje. 

Klepněte pro větší obrázek
Nechte se hýčkat přírodou

Dva chutné tipy 

Ryby v rozmarýnovém těstíčku 

  • 1 kilogram porcovaných ryb nebo filé
  • těstíčko na 1 kilogram ryb:  
  • 3 vejce
  • 3 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce mléka nebo bílého vína
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička drceného nebo čerstvého rozmarýnu
  • mletý pepř a sůl dle chuti 

Z přísad umíchejte hladké těstíčko a v něm obalte na kousky nakrájené ryby nebo filé. Maso ihned dozlatova smažte na rozpáleném oleji. Nechte jej okapat na papírovém ubrousku a ryby podávejte s brambory nebo hranolky. Pokrm dozdobte plátky citronu. 

Klepněte pro větší obrázek
Výborně chutnají i obyčejné brambory s přiměřenou dávkou rozmarýnu

Rozmarýnové víno 

50 gramů čerstvých rozmarýnových lístků nebo snítek

3/4 litru bílého vína 

Rozmarýn naložte do vína a nechte týden macerovat. Poté víno přeceďte do čisté lahve. Sklenička denně má vzpružující a čisticí účinek.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Videonávod: Jak se plete pomlázka

Videonávod: Jak se plete pomlázka

Chcete na Velikonoce překvapit ženy vlastoručně upletenou pomlázkou, ale nemůžete si vybavit správný postup?

14.  4.  2017 | | 3 N/A
Vypěstujte si kávovník: Káva vám doma zavoní hned třikrát

Vypěstujte si kávovník: Káva vám doma zavoní …

Kávovník vypěstovaný doma zavoní poprvé, když pokvete, podruhé, až budete pražit jeho semena, a potřetí se jeho aroma rozvoní po celém bytě s uvařenou kávou.

23.  4.  2017 |
Vyrobte si mramorované kraslice pomocí pěny na holení

Vyrobte si mramorované kraslice pomocí pěny n…

K Velikonocům neodmyslitelně patří zdobení vajíček. Pokud vás ale už omrzely obyčejné barvy, obtisky i barvení v cibulových šlupkách, buďte kreativní a vyzkoušejte tuhle originální metodu.

15.  4.  2017 |
Kvetoucí skalka po celý rok: Čím ji osázet, aby kvetla a nedala moc práce

Kvetoucí skalka po celý rok: Čím ji osázet, a…

Pěkně založená skalka je jako diamant. Čím bude starší, tím více na zahradě vynikne. Poradíme vám, jak ji osázet, aby kvetla po celý rok, dala co nejméně práce a rostlinám se co nejlépe dařilo.

28.  3.  2017 |
Jak vyčistit žaluzie: Pořiďte si kartáč či rukavici

Jak vyčistit žaluzie: Pořiďte si kartáč či ru…

Jsou moderní, praktické, efektivní. Okna zastíní skvěle. Pokud je ale doma máte, určitě už jste přišli také na to, že se na nich usazuje a drží prach a mastnota. Jak tedy hliníkové okenní žaluzie vyčistit, aby zase zářily čistotou? Způsobů je hned několik.

26.  4.  2017 |