8
Fotogalerie

Rozhovor s pěstiteli: Lilie jsou dokonalé pro pěstování, šlechtění a aranžování

Lilie vám domů přinesou rozmanité barvy a až magicky omamnou vůni. Přemýšlíte-li o jejich pěstování, nechte se inspirovat zkušenostmi Marie Krejčířové a Jaromíra Rezka z organizace Lilie Hodonín.

Pěstitelů lilií byste v naší republice našli dost a dost. Ale jen někteří z nich se pro tyto rostliny nadchli natolik, že se sdružují do speciálních organizací, aby sobě navzájem i dalším zájemcům mohli předávat pěstitelské zkušenosti. My jsme hovořili se členy Českého zahrádkářského svazu základní organizace Lilie Hodonín.

Pokud má někdo zájem o pěstování lilií, ale nic moc o nich zatím neví, co byste mu do začátku doporučili?

JR: Zpočátku by si měl zjistit alespoň základní podmínky pro jejich pěstování. Nejprve by měl zkusit pěstovat odolné, vyzkoušené druhy a nesnažit se o pěstování náročných botanických druhů či orientálů.

Měl by mít nějakou představu o tom, v jakém měřítku a podmínkách je chce pěstovat. Zda je bude pěstovat ve skleníku, na volných záhonech či jen několik rostlin v květináčích na balkoně.

Obecně se dá říct, že současné odrůdy jsou po mnohonásobných křížení dost odolné a dobře pěstovatelné. Na záhoně nám při dobré péči vydrží řadu let. Většinou lilie vyžadují lehkou propustnou půdu s mírně kyselou reakcí.

Mají rády slunné a vzdušné prostředí. Bližší informace o pěstování se zájemci dozví na našich webových stránkách, kde je možné klást i konkrétní dotazy. Rádi každému poradíme.

lilie1.jpg
Foto: Jaromír Rezek, http://www.lilie-hodonin.ic.cz/

Nastává jaro. Jaké práce točící se kolem lilií pěstitele čekají?

JR: Jarní práce kolem lilií nejsou příliš náročné a spíše záleží na tom, do jaké míry jsme do lilií "zbláznění". Záhony s liliemi, které jsou v zemi z loňské nebo dřívější výsadby, pouze po rozmrznutí půdy lehce uhrábneme, případně očistíme od uschlých loňských lodyh.

Na povrch rozhodíme kompletní hnojivo s vyšším obsahem dusíku. Další jarní práce je výsadba nových cibulí lilií, výsevy semen či výsadba lilií rozmnožených šupinováním.

lilie2.jpg
Foto: Jaromír Rezek, http://www.lilie-hodonin.ic.cz/

S jakými nesnázemi se lilie nejčastěji střetávají? Jací škůdci či nemoci je ničí?

JR: Lilie trpí při vlhkém prostředí a počasí houbovými nemocemi. Botrytida se projevuje okrouhlými skvrnami na listech a poupatech. Choroba může zlikvidovat celou lodyhu, cibule zůstane zdravá, ale oslabená. Ochranou je řidší výsadba na vzdušné a slunné místo, případně preventivní postřiky protihoubovými přípravky.

Další chorobou je fuzárium, které napadá podpučí cibule. Ochranou je moření cibulí před výsadbou. Z živočišných škůdců jsou nepříjemné mouchy liliové, jež do malých poupat kladou vajíčka a larvy po vylíhnutí vyžírají jejich vnitřky.

Taková poupata zpravidla nevykvetou, zaschnou a upadnou. Ochranou je preventivní postřik ve fázi malých poupat (zpravidla přelom května a června) účinnými postřiky typu Sumilex, Karate, Anthio a podobně.

lilie3.jpg
Výstava lilií v Hodoníně v roce 2008; foto: Marie Krejčířová, http://www.lilie-hodonin.ic.cz/

Mohli byste představit vaši organizaci? Kdy vznikla, jaké má aktivity a kdo se může stát jejím členem?

MK: Naše specializovaná organizace Hodonín je registrována od 1. 1. 2008.Vznikla na základě odtržení od ČSZ LILIUM Brno, pod kterým se dřívější výstavy v Hodoníně konaly. Ta letošní bude již 8. ročníkem, ale ve skutečnosti 2. ročníkem pod novým názvem organizace.

Naším členem se může stát kdokoliv a odkudkoliv, pokud má rád kytičky. Nacházejí se mezi námi členové z celé republiky i ze zahraničí, stačí, když se zaregistrují normální nebo elektronickou poštou a zaplatí každoroční členský poplatek.

Hlavní činností je pořádání výstavy lilií a jejich aranžmá v našem městě. Tato výstava se za dobu trvání stala už tradicí a je svátkem nejen nás pěstitelů lilií, ale všech milovníků těchto krásných a vznešených klenotů léta. Je to velká příležitost k setkání přátel a také možnost pochlubit se svými výpěstky anebo aranžérskými výtvory.

lilie4.jpg
Výstava lilií v Hodoníně v roce 2008; foto: Marie Krejčířová, http://www.lilie-hodonin.ic.cz/

Letošní výstava se uskuteční kdy? A odkud na ni získáváte vystavované exempláře?

MK: Letošní, tedy 8. ročník, se bude konat 25. až 28. 6. 2009. První den je stanovený na přípravu, další tři dny na samotnou výstavu. Podrobnosti budou na našem webu.

Výstavy pořádáme v měsíci červnu pravidelně. Je to optimální doba, kdy již v našem kraji kvetou rané a středně kvetoucí lilie. Stane se však, že se zvolený termín s touto dobou nesetká, a pak je problém zajistit potřebné množství květů pro záchranu výstavy.

Někdy nám pomohou kamarádi liliáři svými přebytky. Jednou jsme byli nuceni nakoupit lilie v květinářství.Vše záleží na počasí. Je-li v normálu, potřebný materiál si zajistíme z vlastních zdrojů: na svých zahrádkách ostříháme vše, co kvete, a to nejen lilie.

Mám tím na mysli také spoustu doprovodného materiálu, jako jsou například různé listy, traviny a podobně. Ostatní dekorativní materiál koupíme ve specializovaných obchodech. Všechny aranžérky jsou amatérky a své aranže si tvoří podle vlastní fantazie.

lilie5.jpg
Výstava lilií v Hodoníně v roce 2006; foto: Marie Krejčířová, http://www.lilie-hodonin.ic.cz/

Plánujete pro tento rok nějakou obměnu, něco nového?

MK: Předešlé dvě výstavy byly lilie spojené s kovem, letos chceme zkusit kombinaci se dřevem. Stejně jako v loni chystáme spojit dvě výstavy v jednu, tu minulou doplnil Jaromír Rezek svými velkoplošnými barevným fotografiemi z oblastí Alp, Dolomit a Českomoravské Vysočiny.

lilie6.jpg
Výstava lilií v Hodoníně v roce 2006; foto: Marie Krejčířová, http://www.lilie-hodonin.ic.cz/

Sama lilie aranžujete. Mohla byste našim čtenářům dát nějaký praktický tip na aranžování lilií?

MK: Všechny květiny – nejen lilie – hrají v našem životě významnou roli. Hodí se k mnoha příležitostem. Lze jimi vyjádřit nejrůznější pocity a nálady. I ten jednoduchý svazek květin darovaný přátelům nebo milované osobě má kouzelnou moc.

Ve šťastných okamžicích života nás květiny potěší svou zářivou krásou, ve vážných chvílích jsou důstojné a ve dnech smutku poskytují útěchu. Květinová výzdoba může být osobní výpovědí toho, kdo ji vytvořil nebo daroval.

Nejoblíbenější způsob vazby je kytice, ale neznamená to, že je i nejjednodušší formou. I když v dnešní době neexistují žádná pevná pravidla, která by určovala, co je hezké a co ne, některé vodítka mohou být užitečná. Nejlépe naaranžované květiny vypadají v nádobě v poměru 1 : 2.

To znamená, že jednu třetinu výšky aranžmá tvoří nádoba a dvě třetiny květiny. Tomuto způsobu se říká Zlatý řez. Než se pustíte do samotné vazby, měli byste si uvědomit k jaké příležitosti nebo do jakého prostoru ji postavíte.

Ať se rozhodnete pro jakýkoliv účel, je to v zásadě kombinace květů a listů, které se navzájem k sobě hodí velikostí a barevností v souladu s okolím, například s nábytkem nebo bytovými doplňky. Také je důležitá velikost aranže a vhodně zvolená nádoba.

lilie8.jpg
Výstava lilií v Hodoníně v roce 2006; foto: Jaromír Rezek, http://www.lilie-hodonin.ic.cz/

Existuje pravidlo, kdy rostliny řezat?

MK: Ano, protože některé rostliny, jako jsou lilie a mečíky, potřebují čas, aby se dostatečně rozvily do své krásy. Správný řez je, když je aspoň jeden květ rozvitý a poupata vybarvená. Je to záruka, že potom rozkvetou květy všechny.

Rozhodnete-li se aranžmá někam postavit, je rozhodující jeho velikost. Na stůl dejte vazbu, jež bude hezká ze všech stran, ale nebude bránit v komunikace – všichni na sebe musí vidět. Do hal volte aranžmá dostatečně veliké, aby upoutalo pozornost, ale aby nepřekáželo procházejícím.

Budete-li se řídit aspoň těmito nejzákladnějšími pravidly, budete se svou konečnou prací spokojeni a časem se dostaví i ocenění na soutěžním klání. Choďte na výstavy!! To je moje dobrá rada, ledasčemu se tam přiučíte. Uvidíte materiály, o nichž jste si ani nemysleli, že se dají spojit s vazbou květin.

lilie7.jpg
Foto: Jaromír Rezek, http://www.lilie-hodonin.ic.cz/

Jaké odrůdy lilií máte nejraději? A barvy?

MK: Z pěstovaných odrůd lilií mám nejraději asijské hybridy. Mají přiměřený tvar a postavení květů, dobře se s nimi pracuje při aranžování. Pak jsou to LA hybridy, s většími a jemnou vůní. Oba zmíněné druhy mají nepřebernou paletu barev. Jsou mezi nimi i mé oblíbené Tango hybridy s květem silně tečkovaným, ale v aranžích moc nevynikají.

Jen tak pro radost pěstuji ty nejnovější a taky nejžádanější Orientpety. Jsou to nově vyšlechtěné lilie, které nejsou tolik náchylné na choroby a na záhonech vynikají někdy více než dvoumetrovou výškou s květy 20 až 30 centimetrů velkými. Mají příjemnou vůni, vřele je doporučuji. Ve velkých samostatných aranžích působí svou mohutností majestátně. Jsou prostě nádherné.

A jaké barvy mám nejraději? Dávám přednost jemným pastelovým, bílým s odstínem zelené, žlutým a krémovým, také lososovým a jemně růžovým. Ty mají přednost před ostatními. A když ještě k tomu něžně voní, tak nemají chybu!

Děkujeme za rozhovor!


Doporučujeme

Články odjinud