5
Fotogalerie

Jak pěstovat rozchodník

Psát o trvalce, rostoucí na vyprahlých místech a snášející vysoké teploty, se může letos zdát poněkud nepatřičné. Ale rozchodník přečká na příhodném místě i nepřízeň počasí a nakonec se snad přece jen spolu s námi dočká kýženého léta.

Skalničkáři znají rozchodníky nízké a plazivé, vytvářející tučnolisté polštáře bíle a žlutě kvetoucí v průběhu léta. Některé druhy plazivých rozchodníků, například rozchodník bílý (Sedum album), mají nejen zelenolisté varianty, ale i červené nebo zelenočervené odrůdy.  

Rozchodník vydrží tam, kde jiné, i odolné sklaničky uhynou. Svými květy lákají včely, často můžete spatřit, že jsou jimi zcela obalené. V době, kdy netřesky kvetou (od srpna do září), mají totiž včelky již velmi málo zdrojů pastvy. 

Rozchodník_1.jpg
Rozchodník rozkvete i mezi rozpálenými kameny 

Jmenuje se nádherný

Nadarmo nemá Sedum spectabile český název rozchodník nádherný. Oproti svým bratrům se vyznačuje vzpřímeným růstem a silnými dužnatými stonky a listy. Okrasný je jeho list i květ, rozkvétající na konci léta a na podzim.

Šedozelené listy zbarvuje rozchodník v období veder a dlouhodobého sucha do bronzova, při zlepšení podmínek se vybarvení vrací k původnímu odstínu. Nakvétá velkým plochým květenstvím v růžové, červené i bílé barvě.  

Pro ty, kdo nemají zahradu u domu

Zahrádka u chaty vzdálené několik desítek kilometrů je pro rozchodník nádherný to pravé místo. Tato zajímavá trvalka vlastně vůbec vaši péči nepotřebuje! Co naopak vyžaduje, je plné slunce, spíše písčitá zem a na živiny chudá půda. V dobrých a vlhkých půdách (a na stinném místě) se rostliny vytahují a rozklesávají, stonky jsou slabé, květy malé a nevybarvené.  

Rozchodník_2.jpg
Jednou za tři čtyři roky můžete rostliny tohoto druhu mírně přihnojit kompostem 

Rozchodník nemusíte pravidelně přihnojovat, zalévat, chránit před jarním úpalem (zjara teprve raší); vystačí si sám. Nejlépe mu bude ve společnosti jiných rozchodníků, vyšší druhy trvalek by ho utiskovaly a stínily. 

Jak získat rozchodník?

Rostliny koupíte zcela běžně v každém zahradnictví, v lepším případě si budete moci vybrat i barvu podle odrůdy. Červenou vás potěší ‘Carmen‘, zářivě růžová se objeví u odrůdy ‘Septemberglut‘. Vyberete-li si ‘Stardust‘, získáte bíle kvetoucí rostlinu.  

rozchodník_5.jpg
Dělení trsů, řízkování a výsev, to jsou způsoby množení rozchodníků

Dostanete-li od souseda větší trs rozchodníku, rozdělte jej na menší díly. Očistěte a vyberte nejsilnější a nejzdravější části a zasaďte je do hloubky, v jaké byly na původním místě. Rostlinu přimáčkněte a řádně zalijte.

Do nádob? Proč ne?

Díky své nenáročnosti je rozchodník k pěstování v nádobách ideální i do míst, kde nepobýváte pravidelně. Nepřilepšujte mu dobrým kompostem ani nepřihnojujte, pravidelná zálivka by mu spíš uškodila (zapomeňte na něj!). 

Rozchodník_3.jpg
Rozchodník patří do skupiny xerotermních rostlin, do níž řadíme druhy, jež jsou přizpůsobeny k životu v suchém a teplém prostředí

V nádobách vydrží rozchodník několik let, pokud jej budete chtít rozsadit, můžete po narašení v předjaří trs vyjmout a opatrně rozdělit. Stejně lze postupovat u rozsazování záhonových rostlin: s přesazováním ale nespěchejte, plné krásy dosahují rozchodníky až po několika letech.

Nevadí mu mráz, nemoci ho netrápí

V našich zimách je rozchodník nádherný plně mrazuvzdorný, nepotřebuje ani přikrývku chvojím. Nejsou známy ani žádné choroby, kterými by trpěl, nechutná ani slimákům a hlemýžďům. 

Snad jeho odolnost způsobuje i šťáva v něm, která může u některých citlivých osob způsobit podráždění kůže či v případě požití některé části rozchodníku vyvolat nevolnost. 

rozchodník_4.jpg
Každé jaro rostlina znovu vyraší

Nechte na zimu, co odkvetlo na podzim

Odkvetlá květenství rozchodníku mívají až patnáct centimetrů v průměru a zbarvují se, stejně jako celá rostlina, do bronzové až hnědé barvy. Stonky sice odumírají, ale vydrží na rostlině celou zimu, a jsou tak spolu s květenstvím v zahradě pěkným prvkem během zimních měsíců.  

Takto ponechaný rozchodník ořežte brzy zjara, v té době už z rostliny mnoho parády nebude. Pochopitelně jej můžete ořezat už i na podzim po odkvětu – těsně nad zemí. Na jaře pak vyraší z přezimujících dužnatých oddenků.

Doporučujeme

Články odjinud