vytisknout velikost písma Rostliny vhodné do vázy: růže a frézie

Růže a frézie asi není třeba představovat, zná je každý. Připomeňme si některé z jejich vlastností.

Růže jsou bohaté na symbolické významy. Už od pradávna jsou chovány v největší úctě a patří mezi nejstarší květiny.

Klepněte pro větší obrázek
Aranžmá s konvalinkou (Convallaria), eucharisem (Eucharis) a mnohokvětými růžemi (Rosa) působí na modrém pozadí neobvykle uklidňujícím dojmem. Různorodá sbírka květin a větviček je ódou na přírodu. Bílá dodává klid a podporuje celkově mystické vyznění

Byly nalezeny zkameněliny, které dokazují, že růže na světě existují déle než lidstvo samo. Jejich první vyobrazení pochází z doby před 3500 lety a je jím freska v antickém paláci na ostrově Knósos.  

Tato romantická květina vždy inspirovala umělce, objevovala se v architektuře starověké Sýrie a Babylonu. Ve světové literatuře je oslavována jako královna květin.

Klepněte pro větší obrázek
V každém domě by mělo být místo, kde jsou vždy čerstvé květiny. Eucharis (Eucharis), tulipán (Tulipa), řebčík (Fritillaria), konvalinka (Convallaria), čilimník (Chaenomeles) a růže (Rosa) jako by vzdávaly hold tanečnici na obrázku

Symbolem krásy, lásky, ženskosti, pomíjivosti, klidu a štěstí byly odedávna a nejinak je tomu dnes. Symbolikou jsou růže doslova nabité.

Ohromné množství odrůd znamená, že existuje růže vskutku pro každou příležitost. Snad nejoblíbenější jsou červené, ovšem k dispozici jsou v nejrůznějších barvách.

Klepněte pro větší obrázek
Mnohokvěté růže (Rosa), šeřík (Syringa), čilimník (Chaenomeles), frézie (Freesia), narcis (Narcissus) a gleichenie (Gleichenia) – v řadě váz na klekátku

Frézie pochází z Jižní Afriky a je známá svými vonnými květy. Díky konstantní oblibě barevných a působivých květin byla vždy žádoucí součástí kytic. Vůně frézií je velmi příjemná, a proto se využívá v kosmetickém průmyslu.

Někomu se mohou zdát křehké a jemné, od přírody jsou však tyto krásné květiny velmi odolné a škůdci je trápí pouze zřídka. Když si v květinářství vyberete právě je, můžete si být jisti, že vaše poetické jarní aranžmá vydrží ve váze nejméně týden (v průměru až dvanáct dní).

Klepněte pro větší obrázek
Žluté frézie (Freesia), bílé narcisy (Narcissus) a šeřík (Syringa) v úchvatné kytici s růženci – matka příroda v celé své kráse. Když se příroda spojí s vírou, pokaždé vznikne cosi neobyčejného

Nezapomínejte jim pravidelně seřezávat stonky a měnit vodu ve váze. Frézie k této sezóně neodmyslitelně patří, a proto by neměly chybět ani u vás doma. Dopřejte si jejich krásu a chemické spreje nahraďte vůní z lůna přírody. Místnost, kterou si jimi vyzdobíte, nezapomeňte občas vyvětrat.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |