vytisknout velikost písma Rostliny dokáží lákat nepřátele svých nepřátel

Nejméně 15 různých rostlinných druhů se může chránit před požerem hmyzu produkcí pachových látek. Jejich pomocí lákají nepřátele svých nepřátel. Jaké genetické mechanismy proces spouštějí, sledují vědci z Univerzity v Neuenburgu a Max-Planckova ústavu chemické ekologie v Jeně na rostlinách kukuřice, housenkách druhu Spodoptera littoralis a parazitujících vosách.

Rostliny, které jsou ožírány housenkami, vábí aromatickými látkami parazitické vosy, ty do housenek kladou svá vajíčka. Líhnoucí se larvy vosiček vyžírají housenky zevnitř. Jak uvádí časopis CHemieplus, 4/2006, biologové Max-Planckova ústavu rozlišili komplexní směs pachů, kterou produkují rostliny kukuřice při napadení housenkami. Každá pachová látka odpovídá určitému druhu enzymu.

Pokud se podaří izolovat gen kódující příslušné enzymy a vložit do genomu jiných rostlin, i tyto začnou produkovat feromony a lákat parazitické vosičky.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |