vytisknout velikost písma Rostliny bramboru rezistentní vůči plísni bramborové

Společnost BASF Plant Science vyvinula geneticky modifikované rostliny bramboru rezistentní vůči plísni bramborové. Po pokusech v Nizozemsku a Švédsku v minulém roce by měly od letošního roku probíhat první víceleté polní pokusy také v Německu.

Geneticky pozměněné rostliny bramboru jsou rezistentní vůči plísni bramborové – obávané chorobě, kterou vyvolává Phytophthora infestans. Patogen se šíří neobyčejně rychle a ve světě každoročně působí přibližně 20% sklizňové ztráty. V zemědělské praxi se k ochraně používají fungicidní přípravky. Problémem této strategie ochrany však je vysoká adaptabilita patogena, u něhož se rychle vyvíjí rezistence vůči účinným látkám fungicidů. Proto je nutné vyvíjet stále nové přípravky. Úspěšné zatím nebylo ani konvenční šlechtění rostlin bramboru na rezistenci vůči této chorobě.

V Mexiku planě rostoucí odrůda bramboru Solanum bulbocastanum je přirozeně rezistentní vůči plísni bramborové. Vědci proto geny zodpovědné za rezistenci přenesli prostřednictvím genové technologie z plané formy do kulturního druhu bramboru. V polních pokusech by se nyní mělo ověřit, zda přenos rezistence v zemědělské praxi přinese požadovaný efekt.

Zdroj: Dana Koubová, ÚZPI – Agronavigátor

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |