Rostlina s příběhem 2009: zhlédněte (nejen) vítězné snímky

11. června tohoto roku jsme vás informovali o zahájení druhého ročníku soutěže Rostlina s příběhem, kterou vyhlašuje Ústav experimentální botaniky Akademie věd České republiky. Letos se do ní přihlásilo přes 600 účastníků. Fotografie, jež vybrala odborná porota jako nejlepší, můžete vidět i vy.

Výstava v Akademii věd ČR

Až do pátečního dne (6. 11. 2009), vždy od 9.00 do 19.00, budou v sídle Akademie věd České republiky vystaveny příspěvky, které získaly 1. až 3. cenu v hodnocení poroty, dále snímek, jenž byl zvolen na základě veřejného hlasování, a několik dalších nejkvalitnějších fotografií. Výstava je součástí každoročního Týdne vědy a techniky. Návštěvníci výstavy se mohou těšit na kabinet rostlinných kuriozit. V malé kolekci bizarností uvidíte tři rostlinné rekordmany: druhy s největšími semeny, největšími šiškami a nejdelšími lusky na světě.  

Dále také unikátní archeologický nález: mech ze 14. století, použitý při stavbě Karlova mostu, a hit středověké Evropy, růži z Jericha. Dříve ji vozili zbožní poutníci z Palestiny, nyní ji přivezla expedice českých egyptologů a přírodovědců z oblasti Gilf Kebír v egyptské Západní poušti. 

Výstava v Národním zemědělském muzeu 

Obáváte se, že se na výstavu v prvních listopadových dnech nedostanete? V tom případě si její návštěvu naplánujte na některý den z období od 27. listopadu 2009 do 3. ledna 2010. V Národním zemědělském muzeu (Kostelní 44, Praha 7) bude k vidění fotografická část expozice. 

Výstava virtuální 

Pokud se do Prahy nedostanete v žádném z uvedených termínů, nezoufejte! Na stránkách Akademie věd České republiky můžete zhlédnout totéž, co na výstavách, plus dalších 51 fotografií. Takovou virtuální prohlídku můžete uskutečnit kdykoli, když budete mít čas a chuť.

Doporučujeme

Články odjinud