vytisknout velikost písma Rostlina s příběhem 2009: fotosoutěž pro ty, kteří si všímají rostlin

Po loňské premiéře vyhlašuje v tomto roce Ústav experimentální botaniky Akademie věd České republiky druhý ročník fotografické soutěže Rostlina s příběhem 2009. Akce, jíž se v minulém roce zúčastnilo 346 soutěžících s 856 příspěvky, je určena všem lidem, kteří se zajímají o přírodu.

Fotka s příběhem

Abyste se mohli zařadit mezi soutěžící, je třeba vyfotit zvolenou rostlinu a vzniklý snímek opatřit titulkem a zajímavým komentářem. Předseda poroty Jan Kolář k tomu uvádí: „Lidé se rádi považují za pány tvorstva. Jenže podle mne vládnou na Zemi rostliny. Jsou skoro všude, obsadí každé místo vhodné k životu. Naše civilizace by se bez nich zhroutila, zatímco ony se bez nás snadno obejdou.

Rostliny jsou důležité – a zároveň krásné a zajímavé. V jejich světě, pro nás trochu tajemném, se neustále něco děje. Historky ze života rostlin bývají poutavé. Potřebují ale vypravěče, kteří by je našli a přinesli lidem.

V našem ústavu odhalujeme biologická tajemství rostlin. A baví nás o nich vyprávět. Na internetových stránkách informujeme o aktuálním dění v laboratořích, v rubrice Rostlina s příběhem představujeme zajímavé projekty našich vědců. K textům vždy přidáváme atraktivní fotografie.

Nedokážeme pochopitelně „zpravodajsky pokrýt“ zdaleka vše, co si v říši rostlin zaslouží pozornost. Naštěstí nám můžete pomoci vy! Staňte se na chvíli fotoreportéry, vypátrejte rostlinné příběhy a své fotografické minireportáže pošlete do naší soutěže. Nejlepší odměníme a mnohem více jich zveřejníme, abyste se o ně mohli podělit s ostatními milovníky přírody.“

Příspěvky pošlete do 15. září

Soutěžící budou rozděleni do tří kategorií, a sice junioři (do 20 let), veřejnost a profesionální biologové. Jakmile budete mít zhotovený snímek i s komentářem (fotografií můžete poslat maximálně pět), do soutěže se zaregistrujte a do 15. září 2009 pošlete své příspěvky. Formulář k jejich odeslání i pro registraci najdete zde.

Chcete-li se zúčastnit

Tématem soutěže jsou rostliny nebo jejich části (například květy, listy, jednotlivé buňky). Podle slov organizátorů je to jediné omezení, které musíte vzít v potaz – jinak můžete poslat fotografie z vaší dovolené stejně jako z vašeho elektronového mikroskopu.

Soutěžní příspěvek musí mít tři části: fotografii, titulek a příběh. Přesné požadavky na příspěvky najdete v pravidlech (body 3, 8, 11). Příběh s titulkem by neměl být pouhým popiskem k fotografii.

Máte ho napsat spíše jako miniaturní „reportáž“ o rostlině na snímku – zaměřit se na zajímavé informace – jaké má rostlina biologické zvláštnosti, čím je významná pro přírodu či vědu, k čemu ji využívají lidé a podobně. Rady a tipy, jak napsat dobrý příběh, uvádějí organizátoři zde

O vítězích rozhodne kvalita fotografie a příběhu

Příspěvky posoudí porota složená z biologů a fotografů. Pro hodnocení bude důležitá jak kvalita fotografie (umělecká i technická), tak kvalita doprovodného příběhu. Porota udělí 1., 2. a 3. místo v každé kategorii.

Důležitý bude i váš hlas

Letošní novinkou je veřejné hlasování, které bude následovat po skončení soutěže. Porotci vyberou několik desítek nejlepších příspěvků, z nichž veřejnost zvolí své favority.

Vyhlášení výsledků a předání cen se uskuteční 2. listopadu 2009 na vernisáži výstavy letošních rostlinných fotopříběhů.

Ceny, které potěší 

A jaké ceny můžete vyhrát? První tři v každé kategorii získají finanční hotovost v hodnotě 10000 Kč, 5000 Kč a 3000 Kč a věcné ceny, které věnuje Botanický ústav AV ČR, Národní zemědělské muzeum Praha, časopis GEO a časopis Živa.

Vítězové veřejného hlasování v každé kategorii získají rodinné roční permanentní vstupenky do Botanické zahrady hlavního města Prahy.
 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |