vytisknout velikost písma Rostlina s příběhem 2009: fotosoutěž pro ty, kteří si všímají rostlin

Po loňské premiéře vyhlašuje v tomto roce Ústav experimentální botaniky Akademie věd České republiky druhý ročník fotografické soutěže Rostlina s příběhem 2009. Akce, jíž se v minulém roce zúčastnilo 346 soutěžících s 856 příspěvky, je určena všem lidem, kteří se zajímají o přírodu.

Fotka s příběhem

Abyste se mohli zařadit mezi soutěžící, je třeba vyfotit zvolenou rostlinu a vzniklý snímek opatřit titulkem a zajímavým komentářem. Předseda poroty Jan Kolář k tomu uvádí: „Lidé se rádi považují za pány tvorstva. Jenže podle mne vládnou na Zemi rostliny. Jsou skoro všude, obsadí každé místo vhodné k životu. Naše civilizace by se bez nich zhroutila, zatímco ony se bez nás snadno obejdou.

Rostliny jsou důležité – a zároveň krásné a zajímavé. V jejich světě, pro nás trochu tajemném, se neustále něco děje. Historky ze života rostlin bývají poutavé. Potřebují ale vypravěče, kteří by je našli a přinesli lidem.

V našem ústavu odhalujeme biologická tajemství rostlin. A baví nás o nich vyprávět. Na internetových stránkách informujeme o aktuálním dění v laboratořích, v rubrice Rostlina s příběhem představujeme zajímavé projekty našich vědců. K textům vždy přidáváme atraktivní fotografie.

Nedokážeme pochopitelně „zpravodajsky pokrýt“ zdaleka vše, co si v říši rostlin zaslouží pozornost. Naštěstí nám můžete pomoci vy! Staňte se na chvíli fotoreportéry, vypátrejte rostlinné příběhy a své fotografické minireportáže pošlete do naší soutěže. Nejlepší odměníme a mnohem více jich zveřejníme, abyste se o ně mohli podělit s ostatními milovníky přírody.“

Příspěvky pošlete do 15. září

Soutěžící budou rozděleni do tří kategorií, a sice junioři (do 20 let), veřejnost a profesionální biologové. Jakmile budete mít zhotovený snímek i s komentářem (fotografií můžete poslat maximálně pět), do soutěže se zaregistrujte a do 15. září 2009 pošlete své příspěvky. Formulář k jejich odeslání i pro registraci najdete zde.

Chcete-li se zúčastnit

Tématem soutěže jsou rostliny nebo jejich části (například květy, listy, jednotlivé buňky). Podle slov organizátorů je to jediné omezení, které musíte vzít v potaz – jinak můžete poslat fotografie z vaší dovolené stejně jako z vašeho elektronového mikroskopu.

Soutěžní příspěvek musí mít tři části: fotografii, titulek a příběh. Přesné požadavky na příspěvky najdete v pravidlech (body 3, 8, 11). Příběh s titulkem by neměl být pouhým popiskem k fotografii.

Máte ho napsat spíše jako miniaturní „reportáž“ o rostlině na snímku – zaměřit se na zajímavé informace – jaké má rostlina biologické zvláštnosti, čím je významná pro přírodu či vědu, k čemu ji využívají lidé a podobně. Rady a tipy, jak napsat dobrý příběh, uvádějí organizátoři zde

O vítězích rozhodne kvalita fotografie a příběhu

Příspěvky posoudí porota složená z biologů a fotografů. Pro hodnocení bude důležitá jak kvalita fotografie (umělecká i technická), tak kvalita doprovodného příběhu. Porota udělí 1., 2. a 3. místo v každé kategorii.

Důležitý bude i váš hlas

Letošní novinkou je veřejné hlasování, které bude následovat po skončení soutěže. Porotci vyberou několik desítek nejlepších příspěvků, z nichž veřejnost zvolí své favority.

Vyhlášení výsledků a předání cen se uskuteční 2. listopadu 2009 na vernisáži výstavy letošních rostlinných fotopříběhů.

Ceny, které potěší 

A jaké ceny můžete vyhrát? První tři v každé kategorii získají finanční hotovost v hodnotě 10000 Kč, 5000 Kč a 3000 Kč a věcné ceny, které věnuje Botanický ústav AV ČR, Národní zemědělské muzeum Praha, časopis GEO a časopis Živa.

Vítězové veřejného hlasování v každé kategorii získají rodinné roční permanentní vstupenky do Botanické zahrady hlavního města Prahy.
 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |