vytisknout velikost písma Rosnatky: jaké zvláštnosti skrývají?

Rosnatky jsou jedním z nejrozsáhlejších rodů masožravek. Mají spoustu zástupců a důmyslných životních strategií. Vyskytují se téměř všude kromě polárních oblastí a míst s nedostatkem vláhy.

Jedná se totiž o velmi vlhkomilné rostliny. Jejich charakteristické listy, poseté drobnými masožravými tentakulemi s kapičkami sekretu, mají veliký odpar, a rosnatky tudíž během vegetace nedokáží vodou šetřit.

Hmyz někdy vábí i vůní

Potenciální kořist k sobě vábí třpytem kapek a u některých druhů (Drosera indica) i silnou medovou vůní. Po dosednutí na list už není pro hmyz cesty zpět. Čím více bojuje, tím víc se máčí v husté lepivé tekutině. Listy u většiny druhů jsou navíc schopny aktivně se tvarovat tak, aby kořist co nejlépe obepínaly a fixovaly.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek 
Drosera aliciae je druh vhodný i pro naprosté začátečníky • Druhy disponujícími dlouhými úzkými listy, jako je Drosera indica, dokáží kořist svými listy doslova obmotat

Trvalky i letničky

Pro pěstitele jsou asi nejtypičtější zástupci z tropů a subtropů, kteří rostou celý rok bez větších změn. Sem bychom zařadili většinu běžně pěstovaných druhů, jako Drosera capensis, Drosera spathulata, Drosera aliciae nebo Drosera indica.

Poslední zmíněná ale již symbolizuje druhy, které se chovají jako letničky. Během vegetační sezony vytvoří dostatek semen a posléze uhynou. Populace se takto periodicky obnovuje ze semen. Většina v přírodě jednoletých druhů vyžaduje takové i pěstování.

Narazíte na ně i v Česku

Že už jste se s rosnatkami setkali i v naší přírodě? Možné to je. U nás se totiž vyskytují hned tři druhy a jeden jejich kříženec. Nejčastější je Drosera rotundifolia rostoucí na spoustě turisticky přístupných rašelinišť.

A jak přečkává naši krutou zimu? Na podzim vytvoří takzvané hibernakulum, tedy odolný přezimovací pupen. Podobnou strategii využívají i druhy mírného pásu jiných částí světa. V kultuře tyto rostliny ocení celoroční pěstování venku.

Existují i hlíznaté druhy

Na rosnatky je velmi bohatá Austrálie. Jak se však vypořádaly s tím, že dostatek vláhy je jen sezonní a během horkého léta je půda vyprahlá? Jednoduše. Tvoří hlízy.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |