vytisknout velikost písma Romantika pouště v bytě? Pěstujeme sukulentní bonsaje

Pro pěstování bytových bonsají můžeme volit z mnoha rostlin. Vedle tropický a subtropických druhů se hodí rovněž sukulenty. Vypadají efektně a mají menší nároky na zálivku a vlhkost vzduchu.
Romantika pouště v bytě? Pěstujeme sukulentní bonsaje

Lidé z panelákových bytů a kanceláří se bonsajím většinou vyhýbají. Běžné druhy tropických rostlin totiž vyžadují pravidelnou a častou zálivku, vlhký vzduch, jsou prostě náročné na péči. Přitom právě sukulentní rostliny přizpůsobené extrémnímu suchu pouští a polopouští jsou jedněmi z nejefektnějších bonsají. Ani my z kanceláří, suchých bytů či méně pozorní pěstitelé se bonsají bát nemusíme.

Sukulentní rostliny pocházejí z pouští a polopouští, řadíme mezi ně tučnolisté rostliny a kaktusy. Všechny tyto rostliny se perfektně přizpůsobily extrémnímu suchu a vysokým teplotám, tělo mají plné vody, jsou dužnaté, povrch listů a stonků je kožovitý a lesklý. Díky těmto fyziologicko-morfologickým vlastnostem vydrží dlouho bez zálivky.

Na druhou stranu, sukulent nebude nikdy typickou bonsají, jakou známe z japonských škol. Právě západní kultura si však bonsaje ze sukulentů zamilovala. Všichni jsme uspěchaní a máme málo času, těmto druhům rostlin naše nepravidelná péče nevadí.

Klepněte pro větší obrázek
Některé sukulenty nádherně kvetou

Proč právě sukulentní bonsaj?

O tom už jsme hovořili výše, sukulentní bonsaje jsou nenáročné na pěstování a často velmi odolné. Mají výborné růstové vlastnosti, dobře regenerují a rychle obrůstají, pokud je stříháme a tvarujeme špatně. Sukulenty také výborně kořenují.

Nemilují mnoho vody. Pokud na sukulentní bonsaj zapomeneme čtrnáct dní se zálivkou, bude se stále smát. Některé druhy bez vody přežijí i měsíc. Pro zaměstnané a cestující je to nesporná výhoda.

Dobrý tip! Podle teorie Feng-šuej pracující s pozitivní energií v bytě je sukulent jedním z nezbytných doplňků interiéru. Výborně pohlcuje negativní energii a šíří do prostoru pohodu.

Klepněte pro větší obrázek
Inspiraci pro tvarování můžeme najít v divoké přírodě

Bonsaj jako bonsaj?

Rozhodně nemůžeme znalosti z pěstování běžných pokojových bonsají aplikovat na sukulenty. Nároky jsou odlišné. Zapomeňte na stín i polostín, přelití kořenů či nízké teploty.

Kam s ní?

Vyžadují hodně světlé místo. Nevadí jim radiátory, dokonce snášejí místa přímo nad nimi, nevadí jim suchý horký vzduch, chrochtat blahem budou doslova v přímém slunečním úpalu jižního okna. Suchý byt současné doby jim prostě skvěle přijde k chuti. V létě milují pobyt na slunné terase, schodišti či přímo v zahradě.

V zimním obdodí budou vděčné za světlé místo na okně, při teplotě mezi 15 a 22 stupni Celsia a minimální zálivce. Čím nižší je teplota, tím méně vody sukulent potřebuje.

Napít se hodně a pak dlouho žíznit

Tohle je pravidlo, které vůbec neplatí u běžných bonsají. Tam naopak zalíváme mírně a co nejčastěji. Sukulentní bonsaje vyžadují jednou za 2 týdny vydatnější zálivku, a pak klid bez vody, až substrát úplně proschne. Jen v bytech a u radiátorů, kde by teplota dosahovala 30 stupňů Celsia, zaléváme i jednou týdně. Pozor musíme dát na přelití v období vegetačního klidu, tedy od října do března. Tehdy by přelití mohlo způsobit zahnívání kořenů.

Výživu jen po kapkách

Sukulenty můžeme hnojit jako jiné pokojové rostliny. Pak ale začnou bujně růst a ztrácí kompaktnost, jíž si u bonsají tolik ceníme. Proto budeme sukulentní bonsaje hnojit minimálně. Úplně stačí nová zásoba živin, která se rostlině dostane při přesazení s novou zeminou.

Přesazování na sucho

Mladé rostlinky zpočátku přesazujeme každý rok v březnu. Starší jednou za 2, klidně i 3 roky. Přesazování provádíme vždy do suché zeminy. A nikdy rostlinu po přesazení nezalíváme, nejdříve za 14 dní. Narušené kořeny by totiž okamžitě napadla hniloba, což je pro sukulent jistá a velmi rychlá smrt.

Složení zeminy pro sukulentní bonsaje

Tyto rostliny potřebují v půdě minimálně 1/3 ostrého písku.
Poměr složek ve směsi vypadá takto: písek : zahradní zemina, 2 : 3

Dobrý tip! Nemáte čas míchat si vlastní zeminu a shánět písek? Rozhodně si kupte speciální směs pro sukulenty a kaktusy. Mají ji v každém dobrém zahradnictví.

Doporučujeme!

Pro sukulentní bonsaje se hodí několik druhů rostlin. Ovšem nejlepší a nejméně náročné na pěstování jsou tyto:

Adenium obesum neboli růže pouště

Je to africká rostlina snášející velmi extrémní sucha. V zimě by však teplota neměla klesnout pod 15 stupňů Celsia. Jako jednomu z mála sukulentů nevadí více vody, než je běžné.

Klepněte pro větší obrázek Klepněte pro větší obrázek
Adenium obesum neboli pouštní růže je ceněna především pro krásu svých květů

 


 

Aeonium domesticum

Klepněte pro větší obrázek

 


 

Cephalophyllum

Klepněte pro větší obrázek

 


 

Crassula portulacea – tlustice

Klepněte pro větší obrázek

 


 

Crassula portulacea "Monstrosa" – tlustice

Klepněte pro větší obrázek

 


 

Dorstenia foetida

Klepněte pro větší obrázek

 


 

Sedum nussbaumerianum

Klepněte pro větší obrázek

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |