vytisknout velikost písma Roketa není rukola: aktualizovali jsme článek o jejich pěstování

Mnohé magazíny a kuchařky hovoří o rukole jako o roketě. Ve skutečnosti jsou to ale dva druhy rostlin, které jsou si podobné. Patří do stejné čeledi brukvovitých, mají podobnou chuť, ale jedná se dokonce o dva odlišné rody.

Rukola je k dostání v supermarketech a obchodech se zeleninou, kam ji dodávají zahraniční pěstitelé. U nás se nepěstuje a sehnat semínko rukoly je téměř nadlidský výkon. Vedle toho si můžeme naopak zakoupit semínko rokety seté a vypěstovat si ji doma či na zahradě. Roketa je nenáročný druh, chutí podobná právě výše zmíněné rukole. Lístky obou druhů se liší svým tvarem.

V kulinářství se však využívají oba druhy a běžně se zaměňují. My jsme o pěstování rokety a rukoly napsali 9. 6. 2006, odborníci z České zemědělské univerzity nás však upozornili, že v něm oba názvy uvádíme jako označení pro jednu rostlinu. Text jsme proto upravili, nově si ho můžete přečíst zde. V podstatě se ale změnilo pouze vymezení obou rostlinných druhů. Návod na pěstování i recepty zůstávájí beze změny.

Čtěte: Roketa nebo rukola: snadný návod na pěstování v bytě

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |