vytisknout velikost písma Roketa nebo rukola: snadný návod na pěstování v bytě

Bagety, saláty a přílohy stále častěji okupuje listová zelenina zvaná rukola. Tato brukvovitá rostlina vyniká množstvím vitaminů i svou peprnou chutí. Vypěstovat si ji můžeme i v bytě.
Roketa nebo rukola: snadný návod na pěstování v bytě

Rukola je často používané komerční jméno v supermarketech. V zahradnictví si můžeme koupit semínko, které nese název roketa setá. Jsou to tedy synonyma jedné rostliny? Podle odborníků z České zemědělské univerzity v Praze nikoli. Sice se běžně zaměňují, ale rukola není roketa.

Klepněte pro větší obrázek

Oba druhy sice patří do čeledi brukvovitých, tedy mezi řeřichu, ředkvičky a kedlubny. Vzrostlá rostlina je podobná řepce olejce s bílými kvítky. Sklízí se ale záhy po vyklíčení, kdy vytvoří mladé šťavnaté lístky. Vhodná je k ochucení baget (využívá ji např. Corcodille), do salátů nebo jako příloha ke stakům a masu.

Kdo je kdo?

Aby bylo jasno. Rukola je rostlina s latinským názvem Rucola selvatica, v zahraničí se pěstuje pod názvem Wild rucola. U nás se nepěstuje a její semínko lze sehnat jen stěží. Lístky tohoto druhu jsou výrazně laločnatě vykrajované.

Mají také poněkud jinou chuť než listy rokety seté. Tento druh nese odborný název Eruca sativa, jeho semeno se běžně prodává v Česku. Můžeme si ho sami vypěstovat, musíme ale počítat s jinou chutí a tvarem listů bez typického vykrajování na okraji.

Roketa i rukola jsou výborné do salátů. Nejen ony! Vyzkoušejte i další rostliny z vlastní úrody

Roketa i rukola jsou výborné do salátů. Nejen ony! Vyzkoušejte i další rostliny z vlastní úrody

Kde ji sehnat?

Rukolu lze koupit v každém lepším supermarketu či zelenině. Pokud si chceme vypěstovat čerstvé listy sami, musíme se spokojit s roketou a pořídit si semínka. Od firmy Semo stojí zhruba devět korun.

Jak ji pěstovat?

Pamatujete na řeřichu? Podobně pěstujeme i roketu. Na tác či talíř položíme buničitou vatu, řádně ji navlhčíme, posypeme rovnoměrně semínky rokety (rukoly) a dáme na světlé a teplé místo. Po pár dnech začíná klíčit a za 14 dní můžeme listy sklidit.

Pěstovat se dá ovšem také v truhlících. V substrátu roste lépe, sklizeň je možná za 6 týdnů. Pokud ji chceme sklízet kontinuálně, mezi jednotlivými výsevy uděláme několik dní pauzu.

Na poli se roketa pěstuje velmi snadno. Je nenáročná na kvalitu půdy a roste dobře. Vyséváme ji do řádků vzdálených od sebe asi 20 cm.

Extra tip!

Rukola i roketa jsou vynikající s masem nebo mořskými plody. Neodolatelné jsou s marinovanými krevetami a česnekovou pastou.

Pesto z rukoly (rokety) na těstoviny

Ingredience: 200 g listů rukoly (rokety), 1 stroužek česneku, 10 polévkových lžic extra panenského olivového oleje, 1 lžíce kapar, 2 lžíce vinného octa, 100 g jemně mletého parmazánu, sůl, čerstvý pepř.

Velkým nožem nasekáme najemno rukolu (roketu), česnek a kapary. V míse je spojíme olejem a vinným octem, osolíme a opepříme. Směs dáme do porcelánové misky či sklenice a necháme uležet několik hodin v lednici.

Tohle pesto je vynikající stejně jako klasické z bazalky či rajčat. Stačí ho přidat do uvařených raviol a luxusní večeře, navíc velmi rychlá, je na stole.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |