5
Fotogalerie

Robotická sekačka: ušetří vám čas i námahu

Robotická sekačka představuje možné řešení pro ty, kdo nemají čas na pravidelnou péči o trávník. Stroje této kategorie umí kombinovat mnoho moderních technologií v jednom.

O řízení se stará elektronika, přičemž jakákoliv neplánovaná událost, jako je odcizení či závada, může být postoupena majiteli stroje prostřednictvím textové zprávy na mobilní telefon.

robot_1.jpg
Robotická sekačka váží do deseti kilogramů

Dražší modely umí komunikovat i přes systém GPS. Zařízení má důslednou ochranu proti použití neoprávněnou osobou. Ve výbavě většinou nechybí alarm a kód PIN. Sekaná plocha se vytyčuje dodávaným ohraničujícím vodičem.

Vlastní sečení zajišťují výkyvné břity a veškerá posečená tráva je vracena zpět do trávníku. To ale není úplně ideální na kyselých půdách, kde vlivem mulčování může dojít až k narůstání mechu a nutnosti vertikutace.

robot_2.jpg
Pohled na ovládací prvky

Nevadí, ani když prší

Robotické sekačky jsou díky řídicí elektronice inteligentní, samy si vyhledají nabíjecí stanici. Po nabití opět vyjedou na plochu a pokračují v práci. Velkou výhodou je jejich odolnost, drtivá většina modelů pracuje na dešti a zvládají i svažitý terén.

robot_3.jpg
Náhradní žací čepele jsou součástí každého stroje

V dnešní době je obvyklé sekat sekačkami o velkém záběru: benzinové mívají kolem padesáti centimetrů, takže robotický stroj může vypadat vzhledem k šíři poddimenzovaně: běžný záběr je od sedmnácti do pětatřiceti centimetrů.

Překážky a rohy v zahradě nejsou problémem, vše je posečeno rovnoměrně. Díky tomu, že sekačka pořád pracuje, tráva nepřeroste. Co se hluku týče, nemusíte se bát. Akustický výkon sekačky dosahuje hodnoty kolem šedesáti decibelů.

Pozor na typ baterií!

Určitou překážkou jsou použité baterie. Lithium-iontové články vydrží fungovat po velmi dlouhou dobu, mají solidní výdrž.

robot_4.jpg
Pohled na sekačku se solárním článkem

Na některých výkonnějších strojích jsou stále ještě využívány starší nikl-metal hydridové baterie, u nich představuje největší nevýhodu postupně se snižující kapacita.

Zajímavě řešený stroj se solárním článkem nemusí tak často do nabíjecí stanice, neboť články mají ještě pomocné nabíjení.

Cena největší překážkou

robot_5.jpg
Robotické sekačky zvládnou i prudší svahy

Cena je samostatnou kapitolou: nejlevnější roboti stojí kolem pětatřiceti tisíc korun a zvládnou obhospodařovat plochu pět set metrů čtverečních. Nejdražší stroje přijdou na více než sto tisíc a jsou určeny na údržbu ploch až desetkrát větších.

Foto: Husqvarna, Stiga

Doporučujeme

Články odjinud