vytisknout velikost písma Řezat a řezat. Tím stromům nejvíc pomáháte

Správný sadař se pro lepší úrodu a zdraví ovocných i jiných stromů musí čas od času nelítostně pustit do větví a větviček, které by jen překážely zdravému vývoji stromku. Počkejte si na vhodné počasí a pak se pusťte do jarní úpravy.
Řezat a řezat. Tím stromům nejvíc pomáháte

Ne u každého stromu se s prořezávkou postupuje stejně a ve stejném období. Na internetu sice najdete řadu rad, jak postupovat v případě konkrétních druhů, ale bohužel ne vždy se jejich autoři shodují především na období, které je pro prořezávku nejvhodnější.

Doporučujeme vám proto spíš zakoupení některé populárně-naučné či odborné publikace od erudovaných autorů – nebo rovnou instruktáž s praktickými ukázkami od odborníka. Prořezávka, ať už slouží kterémukoli účelu, se totiž mnohdy podobá uměleckému řemeslu, kde se i porušení některých pravidel nakonec může nevyplatit.

Od odborníků se dozvíte, co to je výchovný, udržovací nebo zmlazovací řez, jak postupovat při řezu jádrovin, peckovin, skořápkovin a drobného i neobvyklého ovoce. Praktické ukázky jsou velmi návodné, knihu si zase můžete vzít do zahrady s sebou a postupovat na místě přesně podle nabízených rad a obrázků.

Druhou, nezanedbatelnou výhodou osobních rad je možnost reklamovat případné špatné zkušenosti přímo u autorů, kteří se nemohou schovat za anonymitu webových stránek. Stejně důležité jako odborné znalosti jsou ovšem také schopnosti pracovat s nástroji určenými k řezu. Proto jsme je předem vyzkoušeli za vás.

Klepněte pro větší obrázek 
Foto: Black&Decker

Nezapomínejte na ošetření

Dřeviny prořezávání potřebují, zvlášť ovocné stromy, od nichž chcete kromě okrasy také úrodu. Starší stromy nezmlazujte najednou – buďte trpěliví a větší zásahy provádějte s asi ročními odstupy.

Hlavní větve ovocných stromů by měly směřovat víceméně vodorovně. Pakliže toho nedosáhnete řezem, je možné je třeba u jabloně ohnout a přivázat, ať ke kmenu či kotvě v zemi, vždy ale na jaře.

Řezy ošetřujte, protože rány větší než tři centimetry jsou ideální vstupní branou pro stromové choroby. K ošetření použijte štěpařský vosk, speciální hojivý balzám, nebo alespoň k ochraně latexový nátěr.

Dbejte na to, aby nástroje byly patřičně ostré, protože tak minimalizujete poškození v místě řezu. Místo klasických nástrojů ovládaných výhradně silou paží jsou už dnes v obchodech k dispozici elektrické, a dokonce akumulátorové kousky, které vám práci s prořezáváním ovocných stromů v zahradě výrazně usnadní.

U větví počítejte s pnutím

Nejprve je ovšem potřeba naučit se zahradnické novinky ovládat a používat. Bezpečnostní zásady bývají jednoduché, přesto je nezanedbávejte. Nepomíjejte rizika práce v dešti, pořiďte si ochranné pomůcky, jako jsou rukavice nebo brýle, a při práci ve výškách si zabezpečte žebřík či štafle.

Uvědomte si také, že při řezání větších větví řežete vlastně dřevo pod pnutím, takže je nejdříve nutné pro větší bezpečnost práce naříznout na tlakové straně (ta je u volně rostoucích větví dole a u kulatiny podložené na obou koncích nahoře) odlehčovací řez a na tahové straně (u volně rostoucích větví nahoře) naříznout dělicí řez.

U řetězových pil dbejte, abyste se dřeva náhodně nedotkli horní čtvrtinou hrotu lišty a nevyvolali tak zpětný ráz (kickback), při němž se pila nekontrolovatelně vymrští směrem k vám. Riziko sice nehrozí u elektrických pilek ocasek, ale ty zatím nezvládnou širší větve.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

16.  9.  2020 | | 2 N/A