6
Fotogalerie

Řezané květiny potřebují speciální péči, aby vydržely krásné

Udělejte si radost a zútulněte si svůj domov rostlinami umístěnými ve váze. Už při jejich řezu můžete ovlivnit, zda vydrží co nejkrásnější po delší dobu. Poradíme vám, jak postupovat a nač nezapomenout.

Jak rostlinám prodloužit život

Aby vám živá dekorace vydržela co nejdéle, nezapomeňte na správnou péči o květiny, která začíná už okamžikem řezu! Jeho načasování je důležité, protože některé druhy rostlin se sklízí ve stádiu poupat, zatímco jiné v době, kdy je rozkvetlá třetina květů, a další až plně rozvinuté.

Svou roli hraje i denní doba, v níž květy uříznete. Hodí se k tomu časné ráno, protože rostlina obsahuje dostatek vody, a večer, kdy v sobě shromáždí nejvíce zásobních látek, jež během dne vyrobí listy.

K zisku květů můžete použít jak nůž (samozřejmě ostrý a čistý), tak nůžky (totéž platí i o nich). Řez udělejte co nejdelší, abyste rostlině zajistili možnost přijímat vodu, a hladký. Před umístěním květin do vázy jej zopakujte, neboť řezná plocha po několika minutkách zaschne. 

nuzky_1.jpg
Nůžky určené ke stříhání květin, zvláště růží a dalších druhů s trny, nabízí například firma Fiskars. Jsou vyrobeny z nerezavějící švédské oceli a jejich hlavní výhodou je, že ustřiženou část rostliny samy drží

Než se květiny dostanou do vázy   

Pokud potřebujete rostliny někam přepravit, nechte je hned po uříznutí nasát asi půl hodiny vodu, nejlépe v chladnější místnosti. Konce stonků pak zabalte do navlhčeného ubrousku, vložte je do igelitového sáčku a celou kytici zabalte do papíru.

puget_7.jpg
Každé váze obzvlášť svědčí spojení s některými druhy rostlin. Jejich hledání je příjemná hra 

Při letním počasí se může stát, že rostliny nadměrným teplem zavadnou. Ponořte je v tom případě celé na několik hodin do vlažné vody, rychleji tak nasají vodu, kterou ztratily. 

Základem je naprostá čistota

Ač se to může zdát až příliš přemrštěné, věnujte důkladnou pozornost i váze – a nejen jejímu výběru. Musí být čistá a vydezinfikovaná, nebojte se použít přípravek s obsahem chlóru, jako je například Savo.

rezane_1.jpg
Čisté musí být i nůžky, jimiž květiny sříháte 

Květinám se bude dařit v různých typech nádob, nedoporučují se jen keramické, jež nemají vnitřní glazuru, protože v nich mikroorganismy přežívají i po pečlivé dezinfekci.   

Není voda jako voda

Své potřebuje také voda z vodovodu, kterou do nádoby nalijete. Úplně nejlepší je převařená a vychladlá, nicméně bude stačit, když ji necháte několik hodin odstát. Pravidlem je, že by měla být mírně teplá, aby neobsahovala množství kyslíku, jež poškozuje vodivá pletiva.  

rezane_2.jpg
Také voda, do které rostliny dáte, musí dostat určitou péči 

Abyste mikroorganizmům zamezili v jejich množení a udrželi vodu čistou, přidejte do ní kyselinu citronovou, stačí 0,5 gramu na litr, nebo trošku dezinfekčního prostředku. 

V prodejnách květin si můžete zakoupit sáčky s výživou, jež se ve vodě rozpustí a prodlouží trvanlivost celého aranžmá. Vy ji příznivě ovlivníte také, pokud rostlinám dopřejete nepříliš vysokou teplotu v místnosti a ochráníte je před slunečními paprsky.  

Nachystejte i jednotlivé květiny

Těsně před samotným vložením květin do vázy jim odstraňte všechny listy, jež by byly ponořené ve vodě. Opět tak omezíte rozvoj mikroorganizmů. Obnovte rovněž řez na konci stonku asi dva centimetry nad řezem původním a s rostlinami hurá do zvolené nádoby.

puget_9.jpg
Jedna váza může snadno získávat různé podoby 

Stonky by měly být ve vodě ponořeny maximálně do deseticentimetrové výšky, důvodem jsou opět mikroorganizmy. Vodu měňte každý den, pokud do ní nic nepřidáváte, a současně rostliny vždy zakraťte o dva centimetry a vydezinfikujte vázu.  

Jestliže jste vodu obohatily dezinfekčním přípravkem či sodou, můžete její výměnu a vše s tím související dělat jednou za dva až tři dny. Jen pomocí popsaných kroků si krásu květů vychutnáte co nejdéle.  

Aby vaše snaha nevyšla naprázdno 

rezane_3.jpg
Půvabné aranžmá jako ze starých obrazů: jenže takhle květy zbytečně brzy odkvetou a bude po kráse 

Květy neumísťujte do průvanu či ještě hůře do blízkosti zrajícího ovoce! Takováto krásná zátiší lze sice vidět na obrazech, a tak má člověk občas chuť vytvořit je i u sebe doma, ale realita je jiná: plody při dozrávání vylučují ethylen, který má za následek urychlenější odkvétání. Vaše práce by tak přišla zbytečně rychle vniveč.

Doporučujeme

Články odjinud