vytisknout velikost písma Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Děláte si starosti, jak udržet pěkný tvar ovocného stromku? Vysvětlíme vám, proč se vlastně řez dělá, kdy je ten správný termín a které tvary stromků se bez řezu neobejdou.
Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Proč se řez ovocných stromků provádí?

Stromek, který má přinášet bohatou úrodu, nestačí jen zasadit, občas zalít a přihnojit. Je třeba se starat o udržení tvaru koruny, která bez zásahu nůžek a nože po čase zahoustne větvemi. Následkem je tvoření plodonosného obrostu jen po jejím obvodu, obrost předčasně zasychá a stromek přestává plodit.

Proto se po výsadbě a v prvních letech pěstování  provádí tzv. "výchovný řez", kterým se udržuje koruna stromku s dostatkem každoročně obnovovaného plodonosného obrostu. V pozdějším období se udržovacím anebo zmlazovacím řezem zajišťuje rovnováha mezi růstem a optimální násadou plodů.

Postupujete správně při zimním řezu ovocných stromů?

Postupujete správně při zimním řezu ovocných stromů?

Vodítkem je tvar stromku

Jednotlivé ovocné druhy mají různou růstovou charakteristiku. Ovocné druhy se zpravidla štěpí na podnože, které ve velké míře ovlivňují růst stromu. Současným trendem jsou pomalu rostoucí podnože, na nichž je možné prakticky pěstovat stromky v nízkých tvarech, které umožňují všechny pěstitelské zásahy (řez, probírka plodů) včetně sběru ovoce provádět ze země. Další výhodou nízkých tvarů je, že samotný strom potřebuje méně místa, a je proto vhodný i pro pěstování v malých zahradách.

Podnože - jak vybrat tu správnou, aby strom plodil

Podnože - jak vybrat tu správnou, aby strom plodil

Jak řezat štíhlé vřeteno

Stručný postup zapěstování plodonosné koruny je následující:

Jednoletý stromek bez obrostu zkrátíme na 70–80 cm, očka do výšky 40 cm vyslepíme. Jednoletý stromek s obrostem zkrátíme na 80–90 cm, kmínek do 40 cm vyčistíme od obrostu a oček a výhony rostoucí v ostrém úhlu ohneme do vodorovné polohy.

Dvouletý stromeček zkrátíme na 100–120 cm, silné boční výhony zkrátíme, nevhodné ohneme a pokud je terminál příliš silný, ohneme ho také. Ve 2. a 3. roce upřednostňujeme ohýbání větví do vodorovné polohy před řezem. Tehdy řežeme jen bujné a nevhodně rostoucí letorosty (nedovolíme vývin silných výhonů v koruně).

Po dosažení výšky 2–2,2 m terminál ohýbáme nebo pravidelně odstraňujeme, kdy uplatňujeme zásadně letní řez (20. 8. – 15. 9.) a zimní řez jen jako doplňkový. V dalších letech odstraňujeme konkurenční a silné výhony, udržujeme kuželový tvar stromku, pravidelně obnovujeme plodný obrost a přihnojujeme.

Řez sloupovitých tvarů – Balerin

"Baleríny" jsou ovocné stromky se sloupovitým vzrůstem, s hlavní osou a velmi krátkým plodonosným obrostem a prakticky bez bočních větví, takže stromek vypadá opravdu jako sloup obsypaný plody. Hlavní výhodou pěstování je malá potřeba plochy a minimální náročnost řezu.

 Jak pěstovat sloupovité ovocné stromky

Jak pěstovat sloupovité ovocné stromky

Kdy se řeže v zimě a kdy v létě

Řezem v období vegetačního klidu – zimním řezem dosáhneme zmlazení, což podpoří růst výhonů.

Po výsadbě tímto řezem usměrníme vytvarování koruny. Čím je zimní řez hlubší, tím je zmlazení účinnější, což se využívá především u zmlazování přestárlých stromů, kdy je ještě možné dosáhnout obnovení plodonosného obrostu a strom se nemusí pokácet.

Letní řez se využívá k odstranění nepotřebných, konkurenčních výhonů nebo na zkrácení zbytečně dlouhých výhonů a na podporu plodnosti. Zakrácením prodlužujícího se výhonu dochází k omezení vegetativního růstu a k hromadění asimilátů v již vytvořených poupatech, čímž dochází k jejich přeměně na květní pupeny.

Termín letního řezu závisí na klimatických podmínkách, výživě, závlaze a celkové kondici stromu; orientačně je to zhruba od poloviny srpna do poloviny září. Předčasně provedený letní řez způsobí pouze vyrašení jednoho případně více terminálních poupat.

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

V posledních dnech prší, není žádné extrémní vedro, a tak se můžeme těšit na první houby. V Česku už rostou hřiby i kozáky, nicméně pro některé druhy hub je pořád ještě sucho. Také v některých oblastech republiky je natolik suchá půda, že na houby nemá smysl vyrážet. Kde tedy už letos sbírat houby?

3.  6.  2020 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

22.  6.  2020 |
Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou berušky, ocet či mléko

Mšice útočí, braňte své rostliny. Pomůžou ber…

Mšice dokáží svým urputným sáním rostlinu zcela zničit, takže když se objeví, je třeba proti nim okamžitě zakročit. Než sáhnete po chemii, vyzkoušejte tyhle ekologické prostředky.

5.  7.  2020 |
Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

17.  6.  2020 |
Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovníku

Vypěstujte si chutné a zdravé plody muchovník…

Z téměř neznámého keře se u nás během posledních let stala oblíbená stálice našich zahrad. Muchovník je totiž velmi nenáročný a bude vám růst v podstatě kdekoli. Co byste o jeho pěstování i tak měli vědět a jak zpracovat jeho plody?

30.  6.  2020 |