vytisknout velikost písma Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Děláte si starosti, jak udržet pěkný tvar ovocného stromku? Vysvětlíme vám, proč se vlastně řez dělá, kdy je ten správný termín a které tvary stromků se bez řezu neobejdou.

Proč se řez ovocných stromků provádí?

Stromek, který má přinášet bohatou úrodu, nestačí jen zasadit, občas zalít a přihnojit. Je třeba se starat o udržení tvaru koruny, která bez zásahu nůžek a nože po čase zahoustne větvemi. Následkem je tvoření plodonosného obrostu jen po jejím obvodu, obrost předčasně zasychá a stromek přestává plodit.

Proto se po výsadbě a v prvních letech pěstování  provádí tzv. "výchovný řez", kterým se udržuje koruna stromku s dostatkem každoročně obnovovaného plodonosného obrostu. V pozdějším období se udržovacím anebo zmlazovacím řezem zajišťuje rovnováha mezi růstem a optimální násadou plodů.

Zimní řez ovocných stromů: V čem spočívá výchovný a v čem udržovací řez a jak na ně

Zimní řez ovocných stromů: V čem spočívá výchovný a v čem udržovací řez a jak na ně

Vodítkem je tvar stromku

Jednotlivé ovocné druhy mají různou růstovou charakteristiku. Ovocné druhy se zpravidla štěpí na podnože, které ve velké míře ovlivňují růst stromu. Současným trendem jsou pomalu rostoucí podnože, na nichž je možné prakticky pěstovat stromky v nízkých tvarech, které umožňují všechny pěstitelské zásahy (řez, probírka plodů) včetně sběru ovoce provádět ze země. Další výhodou nízkých tvarů je, že samotný strom potřebuje méně místa, a je proto vhodný i pro pěstování v malých zahradách.

Podnože - jak vybrat tu správnou, aby strom plodil

Podnože - jak vybrat tu správnou, aby strom plodil

Jak řezat štíhlé vřeteno

Stručný postup zapěstování plodonosné koruny je následující:

Jednoletý stromek bez obrostu zkrátíme na 70–80 cm, očka do výšky 40 cm vyslepíme. Jednoletý stromek s obrostem zkrátíme na 80–90 cm, kmínek do 40 cm vyčistíme od obrostu a oček a výhony rostoucí v ostrém úhlu ohneme do vodorovné polohy.

Dvouletý stromeček zkrátíme na 100–120 cm, silné boční výhony zkrátíme, nevhodné ohneme a pokud je terminál příliš silný, ohneme ho také. Ve 2. a 3. roce upřednostňujeme ohýbání větví do vodorovné polohy před řezem. Tehdy řežeme jen bujné a nevhodně rostoucí letorosty (nedovolíme vývin silných výhonů v koruně).

Po dosažení výšky 2–2,2 m terminál ohýbáme nebo pravidelně odstraňujeme, kdy uplatňujeme zásadně letní řez (20. 8. – 15. 9.) a zimní řez jen jako doplňkový. V dalších letech odstraňujeme konkurenční a silné výhony, udržujeme kuželový tvar stromku, pravidelně obnovujeme plodný obrost a přihnojujeme.

Řez sloupovitých tvarů – Balerin

"Baleríny" jsou ovocné stromky se sloupovitým vzrůstem, s hlavní osou a velmi krátkým plodonosným obrostem a prakticky bez bočních větví, takže stromek vypadá opravdu jako sloup obsypaný plody. Hlavní výhodou pěstování je malá potřeba plochy a minimální náročnost řezu.

Jak pěstovat sloupovité ovocné stromky

Jak pěstovat sloupovité ovocné stromky

Kdy se řeže v zimě a kdy v létě

Řezem v období vegetačního klidu – zimním řezem dosáhneme zmlazení, což podpoří růst výhonů.

Po výsadbě tímto řezem usměrníme vytvarování koruny. Čím je zimní řez hlubší, tím je zmlazení účinnější, což se využívá především u zmlazování přestárlých stromů, kdy je ještě možné dosáhnout obnovení plodonosného obrostu a strom se nemusí pokácet.

Letní řez se využívá k odstranění nepotřebných, konkurenčních výhonů nebo na zkrácení zbytečně dlouhých výhonů a na podporu plodnosti. Zakrácením prodlužujícího se výhonu dochází k omezení vegetativního růstu a k hromadění asimilátů v již vytvořených poupatech, čímž dochází k jejich přeměně na květní pupeny.

Termín letního řezu závisí na klimatických podmínkách, výživě, závlaze a celkové kondici stromu; orientačně je to zhruba od poloviny srpna do poloviny září. Předčasně provedený letní řez způsobí pouze vyrašení jednoho případně více terminálních poupat.

VIDEO: Jak se starat o svou zahradu v červnu? Na co je potřeba myslet? To se dozvíte ve videu.

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspirovat útulným bydlením v cottage stylu

Na výlet do Velké Británie: Nechte se inspiro…

Také vás při sledování filmů z anglického venkova vždy zaujme styl bydlení nazývaný English cottage? Útulné, kamenné domky s doškovými střechami, elegantní interiéry s klasickým nábytkem z tmavého masivu, dělená okna, kvalitní textilie často s rostlinnými či vzorovanými motivy, husté koberce a v neposlední řadě krb. Pokochejte se fotkami takovýchto britských stavení a nechte se jimi inspirovat.

15.  9.  2023 |
Kateřina Hradová
Bydlení
Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkuste tyto tipy z Pinterestu!

Jak ochránit úrodu před ptáky a hmyzem? Zkust…

Bobulovité plody, jako je aronie, réva, zimolez, borůvky či muchovník, ale třeba i sladké hrušky a obyčejná rajčata, je potřeba při dozrávání ochránit před ptáky i hmyzem, kteří si na plodech také rádi pochutnají. Škodí i včely a vosy: naruší slupku plodů a ty pak začnou hnít. Jak tedy ochránit úrodu, aby pro pěstitele něco zbylo?

29.  8.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
Ochrana před škůdci
Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě nebo v truhlíku na balkoně?

Víte, jak úspěšně pěstovat vřes na zahradě ne…

Vřesy rozkvétají mezi posledními rostlinami od konce léta do pozdního podzimu. Ozdobí truhlíky, zahradu a doplní i podzimní aranžmá. Co všechno potřebuje vřes na zahradě i v truhlíku a jak založit nové vřesoviště?

19.  9.  2023 |
Irena Forejtová
Okrasná zahrada
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

Poznáte hořké hřiby? Vypadají krásně, ale stačí jediný kousek a celá smaženice bude zkažená. A to v lepším případě! Po konzumaci jedovatých hřibů si totiž můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

22.  8.  2023 |
Markéta Žídková
Houby
Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchání. Nejlepší recept, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla pečená v troubě a bez míchán…

Jak nejlépe zpracovat zralé hrušky, které jsou sladké a šťavnaté, a stejně tak i hrušky mírně přezrálé, jež spadly z hrušně a jsou otlačené, případně i rozmáčknuté? Nejlepším řešením jsou hrušková povidla bez míchání: na přípravu nejsou nijak náročná.

5.  9.  2023 |
Lucie Kořistová
Povidla