vytisknout velikost písma Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Děláte si starosti, jak udržet pěkný tvar ovocného stromku? Vysvětlíme vám, proč se vlastně řez dělá, kdy je ten správný termín a které tvary stromků se bez řezu neobejdou.

Proč se řez ovocných stromků provádí?

Stromek, který má přinášet bohatou úrodu, nestačí jen zasadit, občas zalít a přihnojit. Je třeba se starat o udržení tvaru koruny, která bez zásahu nůžek a nože po čase zahoustne větvemi. Následkem je tvoření plodonosného obrostu jen po jejím obvodu, obrost předčasně zasychá a stromek přestává plodit.

Proto se po výsadbě a v prvních letech pěstování  provádí tzv. "výchovný řez", kterým se udržuje koruna stromku s dostatkem každoročně obnovovaného plodonosného obrostu. V pozdějším období se udržovacím anebo zmlazovacím řezem zajišťuje rovnováha mezi růstem a optimální násadou plodů.

Postupujete správně při zimním řezu ovocných stromů?

Postupujete správně při zimním řezu ovocných stromů?

Vodítkem je tvar stromku

Jednotlivé ovocné druhy mají různou růstovou charakteristiku. Ovocné druhy se zpravidla štěpí na podnože, které ve velké míře ovlivňují růst stromu. Současným trendem jsou pomalu rostoucí podnože, na nichž je možné prakticky pěstovat stromky v nízkých tvarech, které umožňují všechny pěstitelské zásahy (řez, probírka plodů) včetně sběru ovoce provádět ze země. Další výhodou nízkých tvarů je, že samotný strom potřebuje méně místa, a je proto vhodný i pro pěstování v malých zahradách.

Podnože - jak vybrat tu správnou, aby strom plodil

Podnože - jak vybrat tu správnou, aby strom plodil

Jak řezat štíhlé vřeteno

Stručný postup zapěstování plodonosné koruny je následující:

Jednoletý stromek bez obrostu zkrátíme na 70–80 cm, očka do výšky 40 cm vyslepíme. Jednoletý stromek s obrostem zkrátíme na 80–90 cm, kmínek do 40 cm vyčistíme od obrostu a oček a výhony rostoucí v ostrém úhlu ohneme do vodorovné polohy.

Dvouletý stromeček zkrátíme na 100–120 cm, silné boční výhony zkrátíme, nevhodné ohneme a pokud je terminál příliš silný, ohneme ho také. Ve 2. a 3. roce upřednostňujeme ohýbání větví do vodorovné polohy před řezem. Tehdy řežeme jen bujné a nevhodně rostoucí letorosty (nedovolíme vývin silných výhonů v koruně).

Po dosažení výšky 2–2,2 m terminál ohýbáme nebo pravidelně odstraňujeme, kdy uplatňujeme zásadně letní řez (20. 8. – 15. 9.) a zimní řez jen jako doplňkový. V dalších letech odstraňujeme konkurenční a silné výhony, udržujeme kuželový tvar stromku, pravidelně obnovujeme plodný obrost a přihnojujeme.

Řez sloupovitých tvarů – Balerin

"Baleríny" jsou ovocné stromky se sloupovitým vzrůstem, s hlavní osou a velmi krátkým plodonosným obrostem a prakticky bez bočních větví, takže stromek vypadá opravdu jako sloup obsypaný plody. Hlavní výhodou pěstování je malá potřeba plochy a minimální náročnost řezu.

Jak pěstovat sloupovité ovocné stromky

Jak pěstovat sloupovité ovocné stromky

Kdy se řeže v zimě a kdy v létě

Řezem v období vegetačního klidu – zimním řezem dosáhneme zmlazení, což podpoří růst výhonů.

Po výsadbě tímto řezem usměrníme vytvarování koruny. Čím je zimní řez hlubší, tím je zmlazení účinnější, což se využívá především u zmlazování přestárlých stromů, kdy je ještě možné dosáhnout obnovení plodonosného obrostu a strom se nemusí pokácet.

Letní řez se využívá k odstranění nepotřebných, konkurenčních výhonů nebo na zkrácení zbytečně dlouhých výhonů a na podporu plodnosti. Zakrácením prodlužujícího se výhonu dochází k omezení vegetativního růstu a k hromadění asimilátů v již vytvořených poupatech, čímž dochází k jejich přeměně na květní pupeny.

Termín letního řezu závisí na klimatických podmínkách, výživě, závlaze a celkové kondici stromu; orientačně je to zhruba od poloviny srpna do poloviny září. Předčasně provedený letní řez způsobí pouze vyrašení jednoho případně více terminálních poupat.

VIDEO: Jak se starat o svou zahradu v červnu? Na co je potřeba myslet? To se dozvíte ve videu.

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese najdete houby krásné jako obrázek, ale verdikt zkušeného houbaře zničí vaše nadšení? Jsou to hořké hřiby. Stačí jeden kousek a celá smaženice bude zkažená. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  9.  2022 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby
Přivezli jste si z dovolené oblázky? Máme pro vás 30+ nápadů na dekorace i umělecká díla

Přivezli jste si z dovolené oblázky? Máme pro…

Vytvořte si z obyčejných kamínků, které jste si přivezli od moře, originální kousky, které ozvláštní vaši domácnost, ale třeba i zahradu. Prohledali jsme za vás Pinterest a našli ty nejkrásnější nápady.

23.  9.  2022 |
Lucie Kořistová
Dekorace
10 způsobů, jak udržet teplo v interiéru a ušetřit za topení

10 způsobů, jak udržet teplo v interiéru a uš…

V době, kdy ceny plynu a elektřiny vylétly na historická maxima, je nejvyšší čas zamyslet se nad tím, zda se ve vaší domácnosti netopí tak trochu „pánubohu do oken“. Zateplení fasády už zřejmě letos nestihnete, přesto existují chytrá řešení, která vám pomohou topit méně.

25.  9.  2022 |
Lucie Kořistová
Bydlení
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Houbařské žně konečně začaly. Nadprůměrně deštivé počasí a konec vysokých teplot houbám opravdu svědčí. Některé oblasti v České republice jsou zárukou, že byste si odnést plný koš. A ne jeden. Ale i teď se najde řada míst, odkud z lesa můžete odejít s prázdnou nebo jen s pár kousky na dně košíku. Kde tedy rostou houby teď? Kam vyrazit na houby na přelomu léta a podzimu? Kde vás v Česku čekají pravidelně nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji (hledáte-li jen svůj kraj, sjeďte si v článku níže na příslušnou oblast).

3.  9.  2022 |
Lenka Chvostová
Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak ji správně používat?

Sušička na houby šetří váš čas i nervy. Jak j…

Spojí-li se dešťové přeháňky s vyššími teplotami, nastanou žně pro všechny houbaře. Problémem ale může být, jak množství hub rychle zpracovat. Ideální volbou je kvalitní sušička, v níž budou houby usušené během několika hodin a téměř bez práce.

21.  9.  2022 | |2 N/A
Kateřina Hradová
ZajímavostiUžitečná zahradaÚrodaTestyNářadí a stroje