vytisknout velikost písma Řez meruněk: Čím více budete prořezávat, tím lepší budete mít úrodu

Proč a kdy řezat stromky meruněk? Poradíme, které období je nejvhodnější a jak usměrnit růst správným řezem.
Řez meruněk: Čím více budete prořezávat, tím lepší budete mít úrodu

Meruňka bez řezu přestane plodit

Stromky meruňky ponechané samovolnému růstu mají po čase nadměrné množství větví, plodonosný obrost předčasně zasychá a tvoří se jen po obvodu. Meruňka přestává dávat smysluplnou úrodu. Cílem řezu meruněk je uchovat správný tvar stromu a podpořit růst plodonosného obrostu.

Řezat a řezat. Tím stromům nejvíc pomáháte

Řezat a řezat. Tím stromům nejvíc pomáháte

Kdy provést řez meruňky?

Řez meruněk se provádí dvakrát ročně. Na jaře (od začátku rašení až do května) je to výchovný řez, kdy odstraňujeme suché, nemocné a poškozené výhony nebo zakládáme korunku či tvar stěny (palmety). Tento řez se týká především nově vysazených stromků a v dalších letech pak díky němu stromek udržíme v dobré kondici, aby k letorostům mohlo pronikat dost slunce, čili se jedná o řez udržovací.

Letní řez se provádí od poloviny června. Jeho účelem je vyvolat růst nových přírůstků a oddálit kvetení tak, že pozdní mrazíky květy již minou. Tvorbu mladých letorostů delších než dvacet pět centimetrů podpoříme zkrácením o třetinu až polovinu. Tím přinutíme očka na spodní části letorostu k tvorbě výhonů, což zvýší plodnost. Meruňka totiž plodí na jednoletých výhonech. Řezné rány vždy pečlivě ošetříme.

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Řez ovocných stromů – kdy, které a jak

Řezem po výsadbě tvarujeme korunu

Sazenice meruňky je třeba po výsadbě upravit řezem tak, aby stromek měl dobré oslunění nasazených plodů, a to i uvnitř koruny a na spodních větvích. Tomu nejlépe vyhovuje takzvaná kotlovitá koruna. Jak si počínat? U meruněk, které mívají zpravidla různě rozložené výhony s nepravidelnou délkou, zvolíme pro vytvoření koruny tři až čtyři výhony, aby odpovídaly rozložením budoucí korunce. Vybrané výhony zakrátíme asi o dvě třetiny a pouze vedoucí, tedy terminální výhon ponecháme asi o 15 cm delší. Zbývající výhony na kmeni odřežeme.

Zjistíme-li v polovině června, že nově vyrostlé letorosty na zastřižených výhonech jsou delší než 30 cm, zkrátíme je na pět až šest pupenů, aby zesílily. V druhém roce v založené korunce zastřihneme výhony asi o jednu polovinu a terminální výhon upravíme tak, aby byl asi o 20 cm výše než zastřižené výhony. Také odstraníme jiné nežádoucí výhony, které korunku zahušťují, tedy ty, které se kříží, rostou dovnitř nebo konkurují hlavním větvím.

Pěstitelé meruněk se bojí mrtvice

Pěstitelé meruněk se bojí mrtvice

Řez štíhlého vřetene

Dnes se velmi často pěstuje ovoce na stromcích, které tvarujeme do tzv. štíhlého vřetene, případně do superštíhlého vřetene. To je tvar koruny, kdy stromku necháváme hodně větví, které však zkrátíme, protože se ukazuje, že lepší úroda je, když na každé větvi dozraje jen pár plodů. Díky tomuto tvaru se slunce dostane krásně ke všem plodům.

U tvaru štíhlého vřetene se výhradně používá letní řez, kdy se o třetinu až polovinu zkracují výhony rovnoměrně rozmístěné po obvodu koruny. Větve silnější, než je polovina kmene, odstraníme a rovněž odstraňujeme dlouhé výhony směřující do meziřadí a převislé výhony. U štíhlého vřetene je vhodné vyvazování větví do vodorovné polohy.

Názorný návod řezu najdete na videu: 

A pak už zbývá jen se těšit na úrodu a dopřát si třeba buchtu z meruněk nebo meruňkové řezy s kokosovou peřinou.

Podnože - jak vybrat tu správnou, aby strom plodil

Podnože - jak vybrat tu správnou, aby strom plodil

Předjarní ochrana ovocných stromů. Co je třeba udělat?

Předjarní ochrana ovocných stromů. Co je třeba udělat?

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |