Chcete si na zahradu vysadit vytrvalou reveň vlnitou, která si svou jedinečnou chutí postupně získává čím dál více příznivců? Pak vězte, že právě v březnu je na to (kromě podzimu) vhodný čas.
Reveň rebarbora: oblíbená rostlina šéfkuchařů
Rostlina známá spíše jako reveň rebarbora (Rheum rhabarbarum) či jen rebarbora je vytrvalá rostlina, která dorůstá až metrové výšky. Pochází z Asie, ale u nás se pěstuje už dlouho. V poslední době se jí začalo dostávat zasloužené pozornosti.
Typická je její listová růžice s velkými listy, připomínajícími lopuch, která se obvykle rozprostírá na ploše kolem metru čtverečního. Květenství rebarbory jsou stejně jako rostlina sama nepřehlédnutelná: mají dva metry a objevují se od května do června.


Reveň patří mezi nejranější zeleniny, chraňte ji proto před mrazem. Mulčovací vrstva je dobrý základ • Rebarboru můžete množit i semeny. V tom případě si na sklizeň počkáte tři roky
Jak postupovat
Nyní nastal čas výsadby reveně, případně jejího přesazení a množení. Nachystejte si humózní zeminu neutrální či zásadité reakce s dostatkem živin. Lehká půda je vhodnější, zajistí dřívější úrodu než půda těžká a mokrá. Rebarboru umístěte na slunném či polostinném místě.

Řapíky trhejte u báze. Žádné stříhání, žádné řezání, jen je odlomte!
Řapíky sice rychleji dozrávají na sluníčku, ale při výsadbě do polostínu, například pod ovocné stromy, zase zužitkujete prostor, který by možná jinak zůstal neosazen. Vykopejte jámu a na její dno přidejte dávku rozloženého chlévského hnoje.
Rostliny se mají vysazovat na hluboce zrytou půdu nakypřenou alespoň do hloubky na dva rýče. Při přesazování a množení pamatujte, že každý oddělek musí mít alespoň jeden silný vegetační vrchol.

Při sklizni odeberte asi třetinu listů, více ne, abyste rostlinu nevysílili
Ten by měl být po výsadbě asi pět centimetrů pod povrchem půdy, ovšem ne hlouběji než v původním trsu. Pokud reveň vyryjete, ale nebudete ji hned přesazovat jinam, přikryjte její kořeny namočenou pytlovinou nebo podobným materiálem.
Kořeny a vzduch nejdou dohromady
Učiňte tak co nejdříve, protože kořeny nesmějí zůstat dlouho vystaveny účinkům vzduchu. Po vysazení rebarboru pevně přimáčkněte a dostatečně zalijte. S první sklizní mladých listových řapíků můžete počítat už v příštím roce.

Řapíky mohou být zelené i červené a jejich vnitřek nemusí mít vždy stejnou barvu jako svrchní vrstva

Rebarborový koláč si můžete dopřát i v zimě, protože tato zelenina se výborně uchovává v mrazničce
Připravit z nich můžete marmeládu, nejrůznější moučníky, čatný nebo kompot. Kvůli obsahu kyseliny šťavelové je však rebarbora méně vhodná pro osoby trpící ledvinovým onemocněním.
Skvělé recepty z rebarbory najdete ZDE
Foto: Profimedia