vytisknout velikost písma Reveň rebarbora: výsadbu, přesazení i množení můžete provést v březnu

Chcete si na zahradu vysadit vytrvalou reveň vlnitou, která si svou jedinečnou chutí postupně získává čím dál více příznivců? Pak vězte, že právě v březnu je na to (kromě podzimu) vhodný čas.

Reveň rebarbora: oblíbená rostlina šéfkuchařů

Rostlina známá spíše jako reveň rebarbora (Rheum rhabarbarum) či jen rebarbora je vytrvalá rostlina, která dorůstá až metrové výšky. Pochází z Asie, ale u nás se pěstuje už dlouho. V poslední době se jí začalo dostávat zasloužené pozornosti.

U reveně nesmíte propásnout dobu sklizně!

U reveně nesmíte propásnout dobu sklizně!

Typická je její listová růžice s velkými listy, připomínajícími lopuch, která se obvykle rozprostírá na ploše kolem metru čtverečního. Květenství rebarbory jsou stejně jako rostlina sama nepřehlédnutelná: mají dva metry a objevují se od května do června.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Reveň patří mezi nejranější zeleniny, chraňte ji proto před mrazem. Mulčovací vrstva je dobrý základ • Rebarboru můžete množit i semeny. V tom případě si na sklizeň počkáte tři roky

Jak postupovat

Nyní nastal čas výsadby reveně, případně jejího přesazení a množení. Nachystejte si humózní zeminu neutrální či zásadité reakce s dostatkem živin. Lehká půda je vhodnější, zajistí dřívější úrodu než půda těžká a mokrá. Rebarboru umístěte na slunném či polostinném místě.

Klepněte pro větší obrázek
Řapíky trhejte u báze. Žádné stříhání, žádné řezání, jen je odlomte!

Řapíky sice rychleji dozrávají na sluníčku, ale při výsadbě do polostínu, například pod ovocné stromy, zase zužitkujete prostor, který by možná jinak zůstal neosazen. Vykopejte jámu a na její dno přidejte dávku rozloženého chlévského hnoje.

Rostliny se mají vysazovat na hluboce zrytou půdu nakypřenou alespoň do hloubky na dva rýče. Při přesazování a množení pamatujte, že každý oddělek musí mít alespoň jeden silný vegetační vrchol.

Klepněte pro větší obrázek
Při sklizni odeberte asi třetinu listů, více ne, abyste rostlinu nevysílili

Ten by měl být po výsadbě asi pět centimetrů pod povrchem půdy, ovšem ne hlouběji než v původním trsu. Pokud reveň vyryjete, ale nebudete ji hned přesazovat jinam, přikryjte její kořeny namočenou pytlovinou nebo podobným materiálem.

Kořeny a vzduch nejdou dohromady

Učiňte tak co nejdříve, protože kořeny nesmějí zůstat dlouho vystaveny účinkům vzduchu. Po vysazení rebarboru pevně přimáčkněte a dostatečně zalijte. S první sklizní mladých listových řapíků můžete počítat už v příštím roce.

Klepněte pro větší obrázek
Řapíky mohou být zelené i červené a jejich vnitřek nemusí mít vždy stejnou barvu jako svrchní vrstva 
Klepněte pro větší obrázek
Rebarborový koláč si můžete dopřát i v zimě, protože tato zelenina se výborně uchovává v mrazničce

Připravit z nich můžete marmeládu, nejrůznější moučníky, čatný nebo kompot. Kvůli obsahu kyseliny šťavelové je však rebarbora méně vhodná pro osoby trpící ledvinovým onemocněním.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |