vytisknout velikost písma Reveň rebarbora: výsadbu, přesazení i množení můžete provést v březnu

Chcete si na zahradu vysadit vytrvalou reveň vlnitou, která si svou jedinečnou chutí postupně získává čím dál více příznivců? Pak vězte, že právě v březnu je na to (kromě podzimu) vhodný čas.

Reveň rebarbora: oblíbená rostlina šéfkuchařů

Rostlina známá spíše jako reveň rebarbora (Rheum rhabarbarum) či jen rebarbora je vytrvalá rostlina, která dorůstá až metrové výšky. Pochází z Asie, ale u nás se pěstuje už dlouho. V poslední době se jí začalo dostávat zasloužené pozornosti.

U reveně nesmíte propásnout dobu sklizně!

U reveně nesmíte propásnout dobu sklizně!

Typická je její listová růžice s velkými listy, připomínajícími lopuch, která se obvykle rozprostírá na ploše kolem metru čtverečního. Květenství rebarbory jsou stejně jako rostlina sama nepřehlédnutelná: mají dva metry a objevují se od května do června.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Reveň patří mezi nejranější zeleniny, chraňte ji proto před mrazem. Mulčovací vrstva je dobrý základ • Rebarboru můžete množit i semeny. V tom případě si na sklizeň počkáte tři roky

Jak postupovat

Nyní nastal čas výsadby reveně, případně jejího přesazení a množení. Nachystejte si humózní zeminu neutrální či zásadité reakce s dostatkem živin. Lehká půda je vhodnější, zajistí dřívější úrodu než půda těžká a mokrá. Rebarboru umístěte na slunném či polostinném místě.

Klepněte pro větší obrázek
Řapíky trhejte u báze. Žádné stříhání, žádné řezání, jen je odlomte!

Řapíky sice rychleji dozrávají na sluníčku, ale při výsadbě do polostínu, například pod ovocné stromy, zase zužitkujete prostor, který by možná jinak zůstal neosazen. Vykopejte jámu a na její dno přidejte dávku rozloženého chlévského hnoje.

Rostliny se mají vysazovat na hluboce zrytou půdu nakypřenou alespoň do hloubky na dva rýče. Při přesazování a množení pamatujte, že každý oddělek musí mít alespoň jeden silný vegetační vrchol.

Klepněte pro větší obrázek
Při sklizni odeberte asi třetinu listů, více ne, abyste rostlinu nevysílili

Ten by měl být po výsadbě asi pět centimetrů pod povrchem půdy, ovšem ne hlouběji než v původním trsu. Pokud reveň vyryjete, ale nebudete ji hned přesazovat jinam, přikryjte její kořeny namočenou pytlovinou nebo podobným materiálem.

Kořeny a vzduch nejdou dohromady

Učiňte tak co nejdříve, protože kořeny nesmějí zůstat dlouho vystaveny účinkům vzduchu. Po vysazení rebarboru pevně přimáčkněte a dostatečně zalijte. S první sklizní mladých listových řapíků můžete počítat už v příštím roce.

Klepněte pro větší obrázek
Řapíky mohou být zelené i červené a jejich vnitřek nemusí mít vždy stejnou barvu jako svrchní vrstva 
Klepněte pro větší obrázek
Rebarborový koláč si můžete dopřát i v zimě, protože tato zelenina se výborně uchovává v mrazničce

Připravit z nich můžete marmeládu, nejrůznější moučníky, čatný nebo kompot. Kvůli obsahu kyseliny šťavelové je však rebarbora méně vhodná pro osoby trpící ledvinovým onemocněním.

Skvělé recepty z rebarbory najdete ZDE

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |