vytisknout velikost písma Réva vinná: vypěstujte si vlastní sazenice

Právě nyní nastal čas pro namnožení révy vinné: ať už z vlastní zahrady, od známých, či od souseda. V tomto období, tedy na přelomu února a března, se réva řeže a tvaruje, proto můžete odřezané réví použít jako řízky k množení.

Množení formou řízkování je u révy velmi jednoduché, jako řízky se používají výhony vyrůstající z jednoletého dřeva. Má to ovšem jedno ale. Množení řízky, tedy pravokořenné pěstování, lze doporučit jen v případě, že nežijete ve vinařské oblasti, kde se réva pěstuje velkovýrobně.    

Klepněte pro větší obrázek
Řízky odebírejte zásadně ze živého dřeva, které poznáte snadno: v řezu je zelené  

Úspěšné pravokořenné pěstování se bude týkat spíše čtenářů z Čech, kteří hodlají sazenice vysadit na zahradě. Při velkovýrobním pěstování, tedy hlavně na jižní Moravě, se totiž réva roubuje na osvedčené podnože, které odolávají révokazu (škůdce mšička révokaz), proto se právě v této oblasti množení řízky a následné pravokořenně pěstování nedoporučuje.  

Zopakujte si, jak révové sazenice správně vysadit

Zopakujte si, jak révové sazenice správně vysadit

Kdy a jak odebrat řízky  

Doba odběru řízků je poměrně rozsáhlá, a to od opadu listů až po dobu těsně před rašením na jaře. Nejvhodnější bývá období před tuhými mrazy, a to z důvodu možného namrznutí výhonů. Úspěšní ale můžete být i koncem února až začátkem března. Nezapomeňte mít řádně nabroušené zahradnické nůžky či nůž, jedině tak se budete moci radovat z úspěchu.  

Klepněte pro větší obrázek
Řízek odeberte pod úponkem, v této spodní části totiž bude kořenit  

Nikdy neodebírejte řízky za mrazu! (Stejné omezení platí i u tvarovacího řezu.) Réví vybírejte dobře vyzrálé, nevyzrálé totiž špatně koření a zároveň lehce plesniví. Z důvodu následné snadné manipulace se mi osvědčilo odebírat řízky o délce přibližně čtyřicet centimetrů. 

Řízky odebírám pomocí dobře nabroušeného roubovacího nože. V horní části řízku proveďte šikmý řez, asi centimetr a půl nad očkem, spodní (bazální) část seřízněte rovně, centimetr pod očkem.  

Klepněte pro větší obrázek
Takto by měla ideálně vypadat vrchní část řízku  

Následujícím krokem je vyslepení (odstranění) všech oček. Ponechte pouze nejvýše dobře vyvinuté očko, ze kterého následně vyraší letorost. Obnažené rány po vyslepení nemusíte jakkoliv natírat nebo zamazávat.  

Klepněte pro větší obrázek
Pohled na vyslepené a nevyslepené očko  

Zakořeňování řízků  

Řízky můžete zakořeňovat například v pilinách (nesmí ale přeschnout) nebo ve vodě. Při množení v pilinách použijte dostatečně velké nádoby a řízky pilinami zasypte do dvou třetin. Jejich spodní část stimulujte kapalným nebo práškovým stimulátorem.

Nádobu s řízky umístěte do teplé místnosti (vytápěný skleník, obývací pokoj, kotelna), v níž bývá kolem třiceti stupňů Celsia. Přes rouby doporučuji přetáhnout PVC fólii: zabezpečíte tím menší odpar vody a vyšší vlhkost vzduchu.  

Klepněte pro větší obrázek
Celé očištěné řízky namočte na jeden den do měkké vody  

Zmiňované množení ve vodě je možné při teplotě prostředí asi dvacet pět stupňů Celsia. K tomu se mi osvědčila čistá umělohmotná láhev, do které napustím asi dva centimetry vody pokojové teploty. Tu podle potřeby vyměňujte. Láhev zakryjte fólií tak, aby nezakrývala vrchní část řízků. Po sedmi až deseti dnech fólii odstraňte.    

Klepněte pro větší obrázek
Odřízněte vršek PET lahve, gumičkou upevněte igelit s malými otvory, do kterých vsunete řízky  

Následná péče o řízky  

U obou způsobů množení nepotřebují řízky v prvním týdnu příliš mnoho světla. Poté, v době rašení pupenů, je však přesuňte na velmi světlé místo. Po narašení kořínků můžete přistoupit k jejich výsadbě do květináčů.  

Vysaďte je tak, aby nejhornější nevyslepené očko bylo nad povrchem substrátu (lze použít například zahradnický substrát). Řízkům v květináčích zabezpečte nejlépe stálou teplotu kolem dvaceti pěti stupňů Celsia. Po zakořenění můžete již na podzim nebo brzy na jaře provést výsadbu a o sazenice se pak už starat obvyklým způsobem.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |