vytisknout velikost písma Reportáž z výstavy: Káva od semene po nápoj

Právě probíhající výstava Botanické zahrady v Praze Troji potrvá do 29. srpna. Dozvíte se na ní, jak se kávovník pěstuje doma i na plantáži, o jeho růstu, zpracování semen, jejich pražení či kolik kávy se v které zemi vypije.

Výstava se koná v jižním křídle botanické zahrady, otevřena je vyjma pondělí denně od 9.00 do 19.00 hodin. Pro tyto účely je zde vyhrazena sice malá, ale útulná místnost. Ta je plná plakátů s informacemi o přípravě kávy a jejím odbytu i pomůcek k jejímu uchovávání.

Klepněte pro větší obrázek
Pro 125 milionů obyvatel je zpracování kávy obživou

Hned naproti dveřím stojí pracovnice firmy Nespresso (partner výstavy), jež vám poskytne veškeré informace o kávě, kterou jejich společnost nabízí: od pěstování přes proces výroby až po popis jednotlivých druhů. Součástí výstavy je i ochutnávka kvalitní kávy této značky. Můžete si vybrat od silného espressa po mléčné cappuccino.

Informace musíte vyčíst z plakátů

Nejvíce mě zaujaly tabule s popisem rodu Coffea a jeho druhů, zajímavá jsou rovněž fakta týkající se celosvětové produkce kávy: věděli byste, že největším producentem kávy je Brazílie, naopak největším odběratelem a konzumentem Spojené státy americké?

Nebo že prvním spotřebitelem byli Arabové již v šestém století našeho letopočtu? Tehdy se ovšem jednalo o kávová zrna, neboť káva jako nápoj byl poprvé uvařen až v patnáctém století.

Na plakátech najdete detailní popis postupu, jak ochutnávat kávu. Svou úlohu při tom hraje hned několik faktorů: samotná směs, velikost šálku, pěna a aroma. Při degustaci zapojujete až čtyři z pěti smyslů – zrak, čich, hmat a hlavně samotnou chuť.

Káva je oblíbená pochutina, která může být zdravá, slouží totiž k doplňování minerálních látek a stopových prvků v lidském těle. Kofein je v malém množství neškodný a přispívá k dobré náladě nebo k zvýšení vitality.

Klepněte pro větší obrázek
Nejdůležitějším procesem je pražení kávy – provádí se až v místě spotřeby, kde se míchá a balí

Po zhlédnutí výstavy budete znát rozdíly mezi přípravou kávy filtrované a espressem i způsoby sběru a zpracování kávy – jsou dva. Suchý, který je používán pro levné odrůdy, a mokrý, pro kvalitnější.

Při suché metodě se zrna jen operou a ihned suší, poté se vyloupnou a vytřídí. Třídění však není tak dokonalé. Naopak při mokrém postupu se kvalitní plody od nezralých oddělují již ve vodě a proudem vody se odstraňuje oplodí. Až poté se suší. Vznikají tedy kvalitnější a lépe protříděná zrnka.

Kávovník jako rostlina

Ačkoli kávě coby produktu je věnována převážná část výstavy, k nahlédnutí jsou i samotné kávovníky. Jedná se o stálezelené polotropické rostliny, které snášejí i domácí podmínky. Od výhonku k samotnému kávovému nápoji vede dlouhá cesta.

Nejdříve musí kávovník vykvést, což trvá přibližně tři roky. Květ má bílou barvu a voní. Plody dozrávají devět až čtrnáct měsíců, přičemž na rostlině mohou růst zároveň s květy. Nejobtížnější a nejdůležitější částí v procesu vzniku kávy je pražení. To se provádí v místě, kde je káva balena.  

Klepněte pro větší obrázek
Malé kávovníky

Kávovníku samotnému je věnováno málo prostoru, o pěstování si přečtete na jedné tabuli hned vedle dveří a k prohlédnutí jsou zde pouze čtyři rostliny. Pokud vás však tato rostlina zajímá, vězte, že o jejím pěstování v domácím prostředí se zanedlouho dočtete na stránkách AbecedyZahrady.cz.

Káva v domácnostech v dobách minulých

Součástí výstavy je výbava na uchování a zpracování kávy. Můžete zhlédnout staré mlýnky, dávkovače, hrnky, letité obaly od různých druhů kávy, nádoby a lžičky, sítka a džezvy nebo plakáty, známky a pohledy s kávovými motivy. Více než polovinu místnosti zabírají právě tyto předměty. 

Klepněte pro větší obrázek
Dózy k uchování kávy

Výstavě je dán pouze malý prostor: její tvůrci ji pravděpodobně zamýšleli pouze jako doplněk k návštěvě samotné botanické zahrady. Není průvodcovaná – veškeré informace si musíte přečíst sami, což může být problém hlavně pro starší návštěvníky. Pokud přijdete pouze na tuto akci, budete nejspíše zklamáni.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |