vytisknout velikost písma Ředkvičky na zahradě i v kuchyni

Ředkvičky, zeleninu původem z Blízkého východu, lze koupit i pěstovat celoročně, ale jarní odrůdy prý nejlépe chutnají. Vědci navíc tvrdí, že v tuto dobu obsahují i nejvíce výživných látek.
Ředkvičky na zahradě i v kuchyni

Absolvujete-li právě redukční dietu nebo se k tomu chystáte, neváhejte do svého jídelničku zařadit právě ředkvičky. Obsahují pouhých osmdesát kilojoulů na sto gramů své váhy.  

Klepněte pro větší obrázek
Ředkvičky najdou uplatnění v mnoha receptech

Léčí žaludek i nervy

O této zelenině by se dalo říci, že je k nezaplacení, přitom je však levná a snadno dostupná. Ředkvičky působí v těle antibakteriálně, mají mimořádné množství vitaminů, minerálů, kyseliny listové a selenu.

Za zmínku stojí i obsah draslíku, vápníku, síry, karotenu a kyseliny nikotinové. Díky obsahu hořčičných olejů ničí plísně ve střevech, sliznici a žaludku. Bakterií, které se vám usadily na jazyku, vás také zbaví.

V ředkvičkách byly objeveny i látky působící proti rakovině. Konzumace této zeleniny posiluje nervy, snižuje cholesterol, uvolňuje hleny při kašli a působí proti nadýmání, na onemocnění žlučníku i průdušek.

Pokud vás pálí žáha, sáhněte po ředkvičkách, ale řiďte se pravidlem, že všeho moc škodí. Jejich nadměrné množství v těle by mohlo vést k podráždění žaludku. 

Pěstujte je po celý rok

Do výsevu ředkviček se můžete pustit několikrát ročně. Připravte pro ně lehčí kyprou půdu bohatou na humus a živiny. Důležité je pravidelné zavlažování a dostatek světla. Plodů se nedočkáte, pokud jsou rostliny ve stínu, a také při nadbytku dusíku v zemině.  

Lze je pěstovat z přímého výsevu na záhoně nebo rychlené pod fóliovým krytem, ve vytápěných či nevytápěných rychlírnách. Mají velmi krátkou vegetační dobu: od výsevu do sklizně potřebují od třiceti do čtyřiceti dnů maximálně.

Klepněte pro větší obrázek
Pěstujete-li si zeleninu sami, víte, co v ní je

Na záhony je vysévejte od března do června a následně od poloviny srpna do poloviny září na řádky vzdálené od sebe patnáct až dvacet centimetrů. Celoroční odrůdy můžete samozřejmě vysévat nepřetržitě.

Nezapomeňte včas sklízet plody své práce! V zemi ponechané bulvičky dřevnatí a vybíhají do květu. Nenechte je ani žíznit, jinak se vám „odmění“ protáhlými a měkkými bulvičkami s nepříjemně palčivou až hořkou chutí. 

Semena seženete bez problému

S jejich sháňkou nebudete mít opravdu žádné problémy, ať bydlíte ve velkoměstě či malé obci. Koupíte je v každém obchodě nabízejícím tento sortiment. Jejich cena se pohybuje od pěti do dvanácti korun za sáček. Pokud se vám nechce vytáhnout paty z domu, můžete si je objednat přes internet. Ověřené adresy jsou například: www.moravoseed.cz, www.zahradaml.cz nebo na www.osiva.cz. V následující tabulce najdete několik tipů různých odrůd, z nichž si můžete vybrat tu nejvhodnější pro vás.

Odrůda Výsev Bulvička
'Albena' Raná odrůda pro přirychlení pod fólií, jarní polní pěstování i podzimní sklizně Bílá, středně velká, kulatá, se sklovitě bílou dužninou
'Faraon' Vhodná k rychlení v teplém i studeném skleníku, pro jarní polní pěstování a přirychlování pod netkanou textilií Kulovitá, světle červená s jemnou bílou dužninou, nať velmi nízká
'Cherry Belle' Raná, kulatá odrůda Jasně červená barva s bílou, křehkou dužninou; tolerantní k chudým půdám
'Lidka' Poloraná odrůda, určená pro jarní, časné letní nebo podzimní polní pěstování Velká, karmínově červená, kulatá
'Poloneza' K rychlení a polnímu pěstování Červená, kulatá, ve spodní části s bílou špičkou; dužnina je bílá až slabě narůžovělá, jemná
'Prima' Raná odrůda pro rychlení a rané polní pěstování Střední až silná, kulovitého až protáhle kulovitého tvaru; odrůda je odolná k vybíhání
'Rampouch' Pro jarní polní pěstování Protáhlá, rampouchovitého tvaru; povrch bulvičky bílý, nad zemí slabě nazelenalý, dužnina je bílá, křehká, mírně pálivá
'Ria' K rychlení i k jarnímu polnímu pěstování Kulovitá, světle červená s jemnou bílou dužninou
'Saxa 2' Raná odrůda pro rychlení a rané polní pěstování Střední až silná, kulovitého tvaru, intenzivně červené barvy; odrůda je odolná ke korkovatění
'Slavia' Velmi raná odrůda vhodná k výsevu již od konce února k rychlení Červenobílá: podlouhlá bulvička do tří čtvrtin červená, spodní část je bílá
'Směs barev' Pro rychlení, jarní a podzimní pěstování na poli Osivo jednotlivých odrůd je v sáčku barevně odlišeno mořením
'Viola' Pozdní odrůda, vhodná pro celoroční polní pěstování Kulovitá, jasně fialová, velká, s bílou jemnou dužninou
'Zlata' Polopozdní odrůda žluté ředkvičky, určená pro jarní a podzimní polní pěstování Kulatá, světleji žlutá s jemnější slupkou a méně palčivou chutí dužniny

Ředkvičkové pochutnání

Věříte, že existují i jakási nepsaná pravidla, jak tuto zeleninu jíst? Třeba je znáte, třeba ne. Jestlipak je dodržujete?

  • Ředkvičky se mají důkladně rozžvýkat, abyste si mohli libovat v jejich chuti.
  • Šťávu z nich nepijte nikdy čistou, protože má příliš silný účinek. Smíchat si ji můžete například s mrkvovou šťávou.
  • Jezte ji hlavně syrovou v salátech, předkrmech a pomazánkách. Chutná ale i uvařená v polévkách, jako příloha masu nebo v „ředkvičkové smaženici“.
  • Jakmile ředkvičky nakrájíte, snězte je, protože časem ztrácejí vitaminy a minerály. Pro čerstvou ředkvičku je typická křehkost a šťavnatost.

Klepněte pro větší obrázek
I "obyčejný" chléb s máslem a nakrájenou ředkvičkou chutná výborně

Vyzkoušet si můžete nějaký z nabízených receptů.  

Celerový salát s ředkvičkovou omáčkou

10 větviček celerové nati

4 pupence hlávkového salátu

100 gramů tvrdého sýra

100 mililitrů sladké smetany

20 gramů nastrouhaných ředkviček

špetka soli a pepře 

V horké vodě se špetkou soli spařte celerové natě a nakrájejte je na kousky. Rovněž nakrájejte nebo nahrubo nastrouhejte sýr. Do salátové mísy vložte celer, sýr a nasekané středy hlávkového salátu.

Vše přelijte ředkvičkovou omáčkou, která se připraví následovně: našlehejte smetanu, osolte ji, opepřete a přidejte nastrouhané ředkvičky. Dobře zamíchejte a podávejte na vychlazeném salátu. 

Bramborový salát s ředkvičkami po švédsku 

400 gramů brambor

1 celer

1 vejce

2 vrchovaté lžíce nastrouhaných ředkviček

1 jablko

1 lžíce mléka

1 sklenka olivového oleje

1 citron

špetka cukru

podle chuti sůl 

Zvlášť uvařte brambory se slupkou a celer. Poté brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Celer nakrájejte na kousky. Připravte si majonézu z vejce, oleje a citronové šťávy. Smíchejte jablko nakrájené i se slupkou na kousky a ředkvičky smíchané s mlékem a cukrem. Dobře promíchejte a směsí smíchanou s majonézou přelijte brambory s celerem. 

Vejce s pikantní ředkvičkovou omáčkou

6 vajec uvařených natvrdo

4 lžíce najemno nastrouhaných pálivých ředkviček

půl hrnku majonézy

půl hrnku smetany

sůl a pepř podle chuti 

Vejce rozkrojte na čtyři části a dejte je na talíř. Ostatní ingredience smíchejte a směsí vejce přelijte. Dobrůtku nechte odpočinout třicet minut před podáváním. Hodí se k masům a rybám. 

Brokolicový salát s ředkvičkami

1 brokolice

1 svazek ředkviček

1 cibule

šťáva z jednoho citronu

2 lžíce slunečnicového oleje

špetka mletého pepře

sůl 

Brokolici opláchněte, rozeberte na růžičky a nechte chvíli máčet v osolené vodě, abyste se zbavili případného hmyzu. Potom dejte do hrnce trochu vody a v páře uvařte brokolici do poloměkka – trvá to asi deset minut.

V misce smíchejte olej s citronovou šťávou, šptkou pepře a soli a vmíchejte do poloměkka uvařenou brokolici. Nechte vychladnout a mezitím si oloupanou cibuli a omyté, kořínků a listů zbavené ředkvičky nakrájejte na tenká kolečka. Vše promíchejte, nechte chvíli v chladničce a podávejte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |