vytisknout velikost písma Ředkvičky na zahradě i v kuchyni

Ředkvičky, zeleninu původem z Blízkého východu, lze koupit i pěstovat celoročně, ale jarní odrůdy prý nejlépe chutnají. Vědci navíc tvrdí, že v tuto dobu obsahují i nejvíce výživných látek.
Ředkvičky na zahradě i v kuchyni

Absolvujete-li právě redukční dietu nebo se k tomu chystáte, neváhejte do svého jídelničku zařadit právě ředkvičky. Obsahují pouhých osmdesát kilojoulů na sto gramů své váhy.  

Klepněte pro větší obrázek
Ředkvičky najdou uplatnění v mnoha receptech

Léčí žaludek i nervy

O této zelenině by se dalo říci, že je k nezaplacení, přitom je však levná a snadno dostupná. Ředkvičky působí v těle antibakteriálně, mají mimořádné množství vitaminů, minerálů, kyseliny listové a selenu.

Za zmínku stojí i obsah draslíku, vápníku, síry, karotenu a kyseliny nikotinové. Díky obsahu hořčičných olejů ničí plísně ve střevech, sliznici a žaludku. Bakterií, které se vám usadily na jazyku, vás také zbaví.

V ředkvičkách byly objeveny i látky působící proti rakovině. Konzumace této zeleniny posiluje nervy, snižuje cholesterol, uvolňuje hleny při kašli a působí proti nadýmání, na onemocnění žlučníku i průdušek.

Pokud vás pálí žáha, sáhněte po ředkvičkách, ale řiďte se pravidlem, že všeho moc škodí. Jejich nadměrné množství v těle by mohlo vést k podráždění žaludku. 

Pěstujte je po celý rok

Do výsevu ředkviček se můžete pustit několikrát ročně. Připravte pro ně lehčí kyprou půdu bohatou na humus a živiny. Důležité je pravidelné zavlažování a dostatek světla. Plodů se nedočkáte, pokud jsou rostliny ve stínu, a také při nadbytku dusíku v zemině.  

Lze je pěstovat z přímého výsevu na záhoně nebo rychlené pod fóliovým krytem, ve vytápěných či nevytápěných rychlírnách. Mají velmi krátkou vegetační dobu: od výsevu do sklizně potřebují od třiceti do čtyřiceti dnů maximálně.

Klepněte pro větší obrázek
Pěstujete-li si zeleninu sami, víte, co v ní je

Na záhony je vysévejte od března do června a následně od poloviny srpna do poloviny září na řádky vzdálené od sebe patnáct až dvacet centimetrů. Celoroční odrůdy můžete samozřejmě vysévat nepřetržitě.

Nezapomeňte včas sklízet plody své práce! V zemi ponechané bulvičky dřevnatí a vybíhají do květu. Nenechte je ani žíznit, jinak se vám „odmění“ protáhlými a měkkými bulvičkami s nepříjemně palčivou až hořkou chutí. 

Semena seženete bez problému

S jejich sháňkou nebudete mít opravdu žádné problémy, ať bydlíte ve velkoměstě či malé obci. Koupíte je v každém obchodě nabízejícím tento sortiment. Jejich cena se pohybuje od pěti do dvanácti korun za sáček. Pokud se vám nechce vytáhnout paty z domu, můžete si je objednat přes internet. Ověřené adresy jsou například: www.moravoseed.cz, www.zahradaml.cz nebo na www.osiva.cz. V následující tabulce najdete několik tipů různých odrůd, z nichž si můžete vybrat tu nejvhodnější pro vás.

Odrůda Výsev Bulvička
'Albena' Raná odrůda pro přirychlení pod fólií, jarní polní pěstování i podzimní sklizně Bílá, středně velká, kulatá, se sklovitě bílou dužninou
'Faraon' Vhodná k rychlení v teplém i studeném skleníku, pro jarní polní pěstování a přirychlování pod netkanou textilií Kulovitá, světle červená s jemnou bílou dužninou, nať velmi nízká
'Cherry Belle' Raná, kulatá odrůda Jasně červená barva s bílou, křehkou dužninou; tolerantní k chudým půdám
'Lidka' Poloraná odrůda, určená pro jarní, časné letní nebo podzimní polní pěstování Velká, karmínově červená, kulatá
'Poloneza' K rychlení a polnímu pěstování Červená, kulatá, ve spodní části s bílou špičkou; dužnina je bílá až slabě narůžovělá, jemná
'Prima' Raná odrůda pro rychlení a rané polní pěstování Střední až silná, kulovitého až protáhle kulovitého tvaru; odrůda je odolná k vybíhání
'Rampouch' Pro jarní polní pěstování Protáhlá, rampouchovitého tvaru; povrch bulvičky bílý, nad zemí slabě nazelenalý, dužnina je bílá, křehká, mírně pálivá
'Ria' K rychlení i k jarnímu polnímu pěstování Kulovitá, světle červená s jemnou bílou dužninou
'Saxa 2' Raná odrůda pro rychlení a rané polní pěstování Střední až silná, kulovitého tvaru, intenzivně červené barvy; odrůda je odolná ke korkovatění
'Slavia' Velmi raná odrůda vhodná k výsevu již od konce února k rychlení Červenobílá: podlouhlá bulvička do tří čtvrtin červená, spodní část je bílá
'Směs barev' Pro rychlení, jarní a podzimní pěstování na poli Osivo jednotlivých odrůd je v sáčku barevně odlišeno mořením
'Viola' Pozdní odrůda, vhodná pro celoroční polní pěstování Kulovitá, jasně fialová, velká, s bílou jemnou dužninou
'Zlata' Polopozdní odrůda žluté ředkvičky, určená pro jarní a podzimní polní pěstování Kulatá, světleji žlutá s jemnější slupkou a méně palčivou chutí dužniny

Ředkvičkové pochutnání

Věříte, že existují i jakási nepsaná pravidla, jak tuto zeleninu jíst? Třeba je znáte, třeba ne. Jestlipak je dodržujete?

  • Ředkvičky se mají důkladně rozžvýkat, abyste si mohli libovat v jejich chuti.
  • Šťávu z nich nepijte nikdy čistou, protože má příliš silný účinek. Smíchat si ji můžete například s mrkvovou šťávou.
  • Jezte ji hlavně syrovou v salátech, předkrmech a pomazánkách. Chutná ale i uvařená v polévkách, jako příloha masu nebo v „ředkvičkové smaženici“.
  • Jakmile ředkvičky nakrájíte, snězte je, protože časem ztrácejí vitaminy a minerály. Pro čerstvou ředkvičku je typická křehkost a šťavnatost.

Klepněte pro větší obrázek
I "obyčejný" chléb s máslem a nakrájenou ředkvičkou chutná výborně

Vyzkoušet si můžete nějaký z nabízených receptů.  

Celerový salát s ředkvičkovou omáčkou

10 větviček celerové nati

4 pupence hlávkového salátu

100 gramů tvrdého sýra

100 mililitrů sladké smetany

20 gramů nastrouhaných ředkviček

špetka soli a pepře 

V horké vodě se špetkou soli spařte celerové natě a nakrájejte je na kousky. Rovněž nakrájejte nebo nahrubo nastrouhejte sýr. Do salátové mísy vložte celer, sýr a nasekané středy hlávkového salátu.

Vše přelijte ředkvičkovou omáčkou, která se připraví následovně: našlehejte smetanu, osolte ji, opepřete a přidejte nastrouhané ředkvičky. Dobře zamíchejte a podávejte na vychlazeném salátu. 

Bramborový salát s ředkvičkami po švédsku 

400 gramů brambor

1 celer

1 vejce

2 vrchovaté lžíce nastrouhaných ředkviček

1 jablko

1 lžíce mléka

1 sklenka olivového oleje

1 citron

špetka cukru

podle chuti sůl 

Zvlášť uvařte brambory se slupkou a celer. Poté brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Celer nakrájejte na kousky. Připravte si majonézu z vejce, oleje a citronové šťávy. Smíchejte jablko nakrájené i se slupkou na kousky a ředkvičky smíchané s mlékem a cukrem. Dobře promíchejte a směsí smíchanou s majonézou přelijte brambory s celerem. 

Vejce s pikantní ředkvičkovou omáčkou

6 vajec uvařených natvrdo

4 lžíce najemno nastrouhaných pálivých ředkviček

půl hrnku majonézy

půl hrnku smetany

sůl a pepř podle chuti 

Vejce rozkrojte na čtyři části a dejte je na talíř. Ostatní ingredience smíchejte a směsí vejce přelijte. Dobrůtku nechte odpočinout třicet minut před podáváním. Hodí se k masům a rybám. 

Brokolicový salát s ředkvičkami

1 brokolice

1 svazek ředkviček

1 cibule

šťáva z jednoho citronu

2 lžíce slunečnicového oleje

špetka mletého pepře

sůl 

Brokolici opláchněte, rozeberte na růžičky a nechte chvíli máčet v osolené vodě, abyste se zbavili případného hmyzu. Potom dejte do hrnce trochu vody a v páře uvařte brokolici do poloměkka – trvá to asi deset minut.

V misce smíchejte olej s citronovou šťávou, šptkou pepře a soli a vmíchejte do poloměkka uvařenou brokolici. Nechte vychladnout a mezitím si oloupanou cibuli a omyté, kořínků a listů zbavené ředkvičky nakrájejte na tenká kolečka. Vše promíchejte, nechte chvíli v chladničce a podávejte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jarní bylinky a plevel už pomalu raší. Nasbírejte si je a načerpejte sílu z přírody

Jarní bylinky a plevel už pomalu raší. Nasbír…

Sluneční paprsky v posledních dnech získávají na síle a ze země začínají vytahovat první jarní bylinky. Ty mají údajně největší sílu, vždyť ty malé výhonky musí prorazit zeminu a prodrat se ke slunci. Už brzy začne všechno pučet a rašit a ze zimního spánku by se měli probrat i bylinkáři.

19.  3.  2019 |
Videonávod: Jak se plete pomlázka

Videonávod: Jak se plete pomlázka

Chcete na Velikonoce překvapit vlastnoručně upletenou pomlázkou, ale nevíte, jak na to? Pusťte si náš videonávod nebo si správný postup prohlédněte v praktické fotogalerii. S naší pomocí to určitě zvládnete!

10.  4.  2019 | | 3 N/A
50 netradičních způsobů, jak letos ozdobit velikonoční vajíčka

50 netradičních způsobů, jak letos ozdobit ve…

Zapomeňte tentokrát na obyčejné barvy v pytlíčku z drogerie, nevkusné samolepky a smršťující se foliové obrázky. Překvapte koledníky tak trochu jinými kraslicemi. Našli jsme pro vás netradiční velikonoční vajíčka z celého světa, ze kterých si určitě vyberete. Prohlédněte si naši fotogalerii a inspirujte se!

16.  4.  2019 |
Sedm smrtelných hříchů při pěstování rajčat. Neděláte je také?

Sedm smrtelných hříchů při pěstování rajčat. …

Rok co rok se snažíte vypěstovat velkou úrodu rajčat, ale spíš paběrkujete? Přestaňte při pěstování dělat tyhle chyby a radujte se už letos z velké úrody.

5.  4.  2019 |
Nevíte, co napsat k Velikonocům? Tady jsou nejlepší texty pro SMS i klasická velikonoční přání

Nevíte, co napsat k Velikonocům? Tady jsou ne…

Vánoce a Velikonoce jsou dva okamžiky v roce, kdy ještě posíláme pohled s přáním. I když mnohem více si dnes už na své blízké vzpomeneme SMSkou. Co pořád dokola psát? Tady jsou vtipná, milá, hravá přání. Je jen na vás, které z nich pošlete. Z naší nabídky si vybere každý. Najdete je níže v článku.

19.  4.  2019 |