Ředkvičky, zeleninu původem z Blízkého východu, lze koupit i pěstovat celoročně, ale jarní odrůdy prý nejlépe chutnají. Vědci navíc tvrdí, že v tuto dobu obsahují i nejvíce výživných látek.
Absolvujete-li právě redukční dietu nebo se k tomu chystáte, neváhejte do svého jídelničku zařadit právě ředkvičky. Obsahují pouhých osmdesát kilojoulů na sto gramů své váhy.
Ředkvičky najdou uplatnění v mnoha receptech
Léčí žaludek i nervy
O této zelenině by se dalo říci, že je k nezaplacení, přitom je však levná a snadno dostupná. Ředkvičky působí v těle antibakteriálně, mají mimořádné množství vitaminů, minerálů, kyseliny listové a selenu.
Za zmínku stojí i obsah draslíku, vápníku, síry, karotenu a kyseliny nikotinové. Díky obsahu hořčičných olejů ničí plísně ve střevech, sliznici a žaludku. Bakterií, které se vám usadily na jazyku, vás také zbaví.
V ředkvičkách byly objeveny i látky působící proti rakovině. Konzumace této zeleniny posiluje nervy, snižuje cholesterol, uvolňuje hleny při kašli a působí proti nadýmání, na onemocnění žlučníku i průdušek.
Pokud vás pálí žáha, sáhněte po ředkvičkách, ale řiďte se pravidlem, že všeho moc škodí. Jejich nadměrné množství v těle by mohlo vést k podráždění žaludku.
Pěstujte je po celý rok
Do výsevu ředkviček se můžete pustit několikrát ročně. Připravte pro ně lehčí kyprou půdu bohatou na humus a živiny. Důležité je pravidelné zavlažování a dostatek světla. Plodů se nedočkáte, pokud jsou rostliny ve stínu, a také při nadbytku dusíku v zemině.
Lze je pěstovat z přímého výsevu na záhoně nebo rychlené pod fóliovým krytem, ve vytápěných či nevytápěných rychlírnách. Mají velmi krátkou vegetační dobu: od výsevu do sklizně potřebují od třiceti do čtyřiceti dnů maximálně.
Pěstujete-li si zeleninu sami, víte, co v ní je
Na záhony je vysévejte od března do června a následně od poloviny srpna do poloviny září na řádky vzdálené od sebe patnáct až dvacet centimetrů. Celoroční odrůdy můžete samozřejmě vysévat nepřetržitě.
Nezapomeňte včas sklízet plody své práce! V zemi ponechané bulvičky dřevnatí a vybíhají do květu. Nenechte je ani žíznit, jinak se vám „odmění“ protáhlými a měkkými bulvičkami s nepříjemně palčivou až hořkou chutí.
Semena seženete bez problému
S jejich sháňkou nebudete mít opravdu žádné problémy, ať bydlíte ve velkoměstě či malé obci. Koupíte je v každém obchodě nabízejícím tento sortiment. Jejich cena se pohybuje od pěti do dvanácti korun za sáček. Pokud se vám nechce vytáhnout paty z domu, můžete si je objednat přes internet. Ověřené adresy jsou například: www.moravoseed.cz, www.zahradaml.cz nebo na www.osiva.cz. V následující tabulce najdete několik tipů různých odrůd, z nichž si můžete vybrat tu nejvhodnější pro vás.
Odrůda |
Výsev |
Bulvička |
'Albena' |
Raná odrůda pro přirychlení pod fólií, jarní polní pěstování i podzimní sklizně |
Bílá, středně velká, kulatá, se sklovitě bílou dužninou |
'Faraon' |
Vhodná k rychlení v teplém i studeném skleníku, pro jarní polní pěstování a přirychlování pod netkanou textilií |
Kulovitá, světle červená s jemnou bílou dužninou, nať velmi nízká |
'Cherry Belle' |
Raná, kulatá odrůda |
Jasně červená barva s bílou, křehkou dužninou; tolerantní k chudým půdám |
'Lidka' |
Poloraná odrůda, určená pro jarní, časné letní nebo podzimní polní pěstování |
Velká, karmínově červená, kulatá |
'Poloneza' |
K rychlení a polnímu pěstování |
Červená, kulatá, ve spodní části s bílou špičkou; dužnina je bílá až slabě narůžovělá, jemná |
'Prima' |
Raná odrůda pro rychlení a rané polní pěstování |
Střední až silná, kulovitého až protáhle kulovitého tvaru; odrůda je odolná k vybíhání |
'Rampouch' |
Pro jarní polní pěstování |
Protáhlá, rampouchovitého tvaru; povrch bulvičky bílý, nad zemí slabě nazelenalý, dužnina je bílá, křehká, mírně pálivá |
'Ria' |
K rychlení i k jarnímu polnímu pěstování |
Kulovitá, světle červená s jemnou bílou dužninou |
'Saxa 2' |
Raná odrůda pro rychlení a rané polní pěstování |
Střední až silná, kulovitého tvaru, intenzivně červené barvy; odrůda je odolná ke korkovatění |
'Slavia' |
Velmi raná odrůda vhodná k výsevu již od konce února k rychlení |
Červenobílá: podlouhlá bulvička do tří čtvrtin červená, spodní část je bílá |
'Směs barev' |
Pro rychlení, jarní a podzimní pěstování na poli |
Osivo jednotlivých odrůd je v sáčku barevně odlišeno mořením |
'Viola' |
Pozdní odrůda, vhodná pro celoroční polní pěstování |
Kulovitá, jasně fialová, velká, s bílou jemnou dužninou |
'Zlata' |
Polopozdní odrůda žluté ředkvičky, určená pro jarní a podzimní polní pěstování |
Kulatá, světleji žlutá s jemnější slupkou a méně palčivou chutí dužniny |
Ředkvičkové pochutnání
Věříte, že existují i jakási nepsaná pravidla, jak tuto zeleninu jíst? Třeba je znáte, třeba ne. Jestlipak je dodržujete?
- Ředkvičky se mají důkladně rozžvýkat, abyste si mohli libovat v jejich chuti.
- Šťávu z nich nepijte nikdy čistou, protože má příliš silný účinek. Smíchat si ji můžete například s mrkvovou šťávou.
- Jezte ji hlavně syrovou v salátech, předkrmech a pomazánkách. Chutná ale i uvařená v polévkách, jako příloha masu nebo v „ředkvičkové smaženici“.
- Jakmile ředkvičky nakrájíte, snězte je, protože časem ztrácejí vitaminy a minerály. Pro čerstvou ředkvičku je typická křehkost a šťavnatost.
I "obyčejný" chléb s máslem a nakrájenou ředkvičkou chutná výborně
Vyzkoušet si můžete nějaký z nabízených receptů.
Celerový salát s ředkvičkovou omáčkou
10 větviček celerové nati
4 pupence hlávkového salátu
100 gramů tvrdého sýra
100 mililitrů sladké smetany
20 gramů nastrouhaných ředkviček
špetka soli a pepře
V horké vodě se špetkou soli spařte celerové natě a nakrájejte je na kousky. Rovněž nakrájejte nebo nahrubo nastrouhejte sýr. Do salátové mísy vložte celer, sýr a nasekané středy hlávkového salátu.
Vše přelijte ředkvičkovou omáčkou, která se připraví následovně: našlehejte smetanu, osolte ji, opepřete a přidejte nastrouhané ředkvičky. Dobře zamíchejte a podávejte na vychlazeném salátu.
Bramborový salát s ředkvičkami po švédsku
400 gramů brambor
1 celer
1 vejce
2 vrchovaté lžíce nastrouhaných ředkviček
1 jablko
1 lžíce mléka
1 sklenka olivového oleje
1 citron
špetka cukru
podle chuti sůl
Zvlášť uvařte brambory se slupkou a celer. Poté brambory oloupejte a nakrájejte na plátky. Celer nakrájejte na kousky. Připravte si majonézu z vejce, oleje a citronové šťávy. Smíchejte jablko nakrájené i se slupkou na kousky a ředkvičky smíchané s mlékem a cukrem. Dobře promíchejte a směsí smíchanou s majonézou přelijte brambory s celerem.
Vejce s pikantní ředkvičkovou omáčkou
6 vajec uvařených natvrdo
4 lžíce najemno nastrouhaných pálivých ředkviček
půl hrnku majonézy
půl hrnku smetany
sůl a pepř podle chuti
Vejce rozkrojte na čtyři části a dejte je na talíř. Ostatní ingredience smíchejte a směsí vejce přelijte. Dobrůtku nechte odpočinout třicet minut před podáváním. Hodí se k masům a rybám.
Brokolicový salát s ředkvičkami
1 brokolice
1 svazek ředkviček
1 cibule
šťáva z jednoho citronu
2 lžíce slunečnicového oleje
špetka mletého pepře
sůl
Brokolici opláchněte, rozeberte na růžičky a nechte chvíli máčet v osolené vodě, abyste se zbavili případného hmyzu. Potom dejte do hrnce trochu vody a v páře uvařte brokolici do poloměkka – trvá to asi deset minut.
V misce smíchejte olej s citronovou šťávou, šptkou pepře a soli a vmíchejte do poloměkka uvařenou brokolici. Nechte vychladnout a mezitím si oloupanou cibuli a omyté, kořínků a listů zbavené ředkvičky nakrájejte na tenká kolečka. Vše promíchejte, nechte chvíli v chladničce a podávejte.