vytisknout velikost písma Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Až půjdete ven na procházku, vezměte si košík a nasbírejte plody bezu černého. Lze z nich připravit víno, likér, kompot, povidla, džem, šťávu – možností je plno. Máme pro vás 10 zajímavých receptů, které jsme získali od vás, čtenářů.
Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Bezinkový likér s vodkou

Ingredience:

1/2 l bezinkové šťávy

1/2 l vodky

3 hřebíčky

1 pomeranč

Postup:

Promíchejte 1/2 litru bezinkové šťávy s 1/2 litrem vodky. Přidejte 3 hřebíčky a šťávu z 1 pomeranče a znovu promíchejte. Šťávu nechte projít asi 10 minut varem. Likér nalijte do sklenic, uzavřete a uložte.

Recept nám poslala Jitka Švecová z Boskovic. Píše: „Je moc dobrý, a když jej nalijete do hezké lahve, dá se věnovat jako dárek. Recept jsem našla už dávno v jednom starém sešitě o zavařování ovoce a zeleniny. Osvědčil se mi i při léčení nachlazení, má určitě i dost vitaminů.“

Bez černý v zahradě: možnosti pěstování

Bez černý v zahradě: možnosti pěstování

Bezinkový likér s rumem nebo vodkou

Ingredience:

2 l pěkně zralých bezinkových bobulek

1 l vody

1 kg cukru

1 vanilkový cukr

1 polévková lžíce mleté (případně rozpustné) kávy

0,5 l rumu nebo vodky

Postup:

Bezinky nastříhejte i s řapíky, doma je operte a otrhejte. Dobře to jde vidličkou, člověk se tak neumaže. Bobulky odměřte půllitrem. K 2 litrům bezinkových bobulek přilijte do hrnce 1 litr vody a povařte asi 20 minut.

Přeceďte a do šťávy přisypte 1 kilogram cukru. Znovu povařte 20 minut, přidejte vanilkový cukr a polévkovou lžíci mleté kávy. Pokud vám vadí mletá, použijte rozpustnou. Směs vařte ještě asi 5 minut, poté posbírejte pěnu z cukru a šťávu nechte vystydnout. Do chladné tekutiny přidejte 0,5 litru rumu nebo vodky a slijte ji do lahví, nejlépe od alkoholu. Likér uskladněte v temnu a chladnu.

Recept nám poslala Dana Věrčáková z Prahy: „Bezinky mají samy o sobě trochu podivnou příchuť, ale káva ji zruší. Likér je údajně lék na různé neuralgie, bolesti hlavy, stěhovavé bolesti v kloubech a podobně. Má krásnou tmavě rudou barvu, a když si výrobce nedá pozor, má touhle barvou doma pokecané kdeco,” upozorňuje.

Bezinková šťáva s vanilkou

Ingredience:

2,5 kg bezinek

1 kg cukru

2 l vody

20 g kyseliny citronové

1 hřebíček

1 vanilka

Postup:

Bezinky namočte do horké vody, přisypte kyselinu citronovou a nechte den odstát. Poté přidejte hřebíček i vanilku, cukr (na 1 litr šťávy 1 kg cukru) a vařte 20 minut.

Recept nám poslala Jarmila Švehlová z Ústí nad Labem: „Většina lidí zná šťávu z bezových květů, já ji dělám i z plodů. Obě chutnají výborně a perfektní jsou v létě, když se do nich po zředění vodou přidá i led a kolečko citronu.“

Recept, který musíte vyzkoušet: bezinková limonáda

Recept, který musíte vyzkoušet: bezinková limonáda

Bezinkové víno

Ingredience:

1,25 l bezinek

4 l vody

1,5 kg cukru

vinné kvasinky (doporučuji Portské)

Postup:

Bezové plody opláchněte a vložte do hrnce. Přilijte 4 litry vody a dejte na 20 minut vařit. Po vychladnutí bezinky dobře vymačkejte a do šťávy, kterou získáte, přidejte cukr. Roztok nechte přejít varem a poté jej odstavte. Až bude šťáva vlažná, dejte do ní vinné kvasinky (řiďte se dávkováním popsaném na obalu) a nechte ji v dostatečně velkém demižonu (roztok ať sahá jen do tří čtvrtin nádoby) s kvasnou zátkou kvasit. Až víno dokvasí, stočte je do lahví, zazátkujte a uložte v chladu.

Recept na víno z bezinek nám poslala Kamila Strouhalová z Prahy.

Vánoční bezinkové víno

Ingredience:

2 l bezinek

4 l vody

3 kuličky pepře

3 hřebíčky

3 kuličky nového koření

2 kg cukru

5 dkg droždí

Postup:

2 litry bezinek dejte na 15 minut vařit do 4 litrů vody. Jakmile voda začne vřít, přidejte veškeré koření a nechte vařit další čtvrthodinu. Zceďte, přisypte 2 kilogramy cukru a vařte 10 minut. Roztok potom dejte zchladnout. Do vlažného přidejte 5 dekagramů droždí a nechte 24 hodin stát. Druhý den roztok zamíchejte a nechte 24 hodin kvasit. Třetí den jej zceďte do 5litrového demižonu, převažte plátýnkem a nechte v teple stát téměř do Vánoc. Než začnou svátky, stočte víno do lahví.

Tento recept z bezinek je od Hedviky Procházkové z Písku: „Toto víno naše rodina dělá už spoustu let, co si vzpomínám, připravovala je už moje babička. Každoročně si jím zpříjemňujeme vánoční svátky.“

Jak vyrobit domácí šípkové víno bez přidaných kvasinek

Jak vyrobit domácí šípkové víno bez přidaných kvasinek

Bezinkový džem  

Ingredience:

1 kg jablek

1/2 kg bezinkových bobulek

400 g krystalového cukru

10 g kyseliny citronové

1 citron

1 dl rumu

Postup:

Jablka dobře operte, rozvařte, prolisujte a ještě povařte, přidejte bezinkové bobulky a dále vařte. Do rozvařeného džemu vmíchejte krystalový cukr, vařte ještě asi 10 minut a vyzkoušejte, zda džem již želíruje. Těsně před dokončením přidejte kyselinu citronovou a šťávu z citronu. Do hotového, již vychladlého džemu přilijte rum. Naplňte sklenice a uzavřete je.

Tento recept nám poslala Miloslava Vítková ze Smilovy Hory.

Povidla z bezinek

Ingredience:

bezinky

cukr

Postup:

Bezinky opláchněte, rozvařte na kaši a propasírujte. Za stálého míchání svařte s cukrem dohusta: Na 1 kilogram kaše přijde 200 gramů cukru. Směs nalijte do sklenic a zavíčkujte.

Za recept děkujeme Miladě Nové z Brna: „Povidla se hodí tam, kam dáváte ta klasická. Používám je i k dobarvení tmavých omáček.“

Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Jak připravit džem, kompot a povidla z černého bezu

Bezinkový kompot

Ingredience:

2 l bezinek

300 g cukru

Postup:

Bezové plody očistěte, naplňte jimi sklenice a zasypte cukrem. Po uzavření je sterilujte 13 minut při 80 stupních Celsia.

Recept máme od Hany Volfové ze Zlína: „Je to jednoduché a rychle hotové. Nejpracnější bývá obrat bezinky, doporučuji použít na to vidličku.“

Krupičná kaše s bezinkami

Ingredience:

klasická krupičná kaše

bezinky

cukr

Postup:

Uvařte krupičnou kaši podle svých zvyklostí. Omyté a otrhané bezinky poduste s cukrem a kaši jimi přelijte.

Recept nám poslala Zdeňka Rybičková z Brna: „Je to osvědčený recept, který jsem získala před 30 lety od své kamarádky. Je velmi jednoduchý a zdravý, navíc opravdu velká pochoutka.“

Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Jak připravit vynikající med z květů černého bezu

Nutella z jablek a bezinek

Ingredience: 

3 kg jablek bez slupek
1 kg cukru
3 čokolády na vaření
1 dl prolisované šťávy z bezinek
1 lžička kyseliny citronové

Postup: 

Jablka bez slupek nakrájejte na kousky, přisypte cukr a chvíli vařte. Asi po 10 minutách přidejte rozlámanou čokoládu na vaření a šťávu z bezinek. Nakonec vmíchejte kyselinu citronovou. Horkou směs plňte do skleniček. Nesterilizujte.

Recept je od Lady Boháčové z Vrbatova Kostelce. Nutellu doporučuje hlavně v kombinaci s pečivem.

Další bezinkové recepty najdete v našem diskuzním fóru. Pokud sami máte nějaký oblíbený, připište jej k ostatním.

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |