vytisknout velikost písma Recepty z bezinek: jak připravit víno, likér a neotrávit se

Až půjdete ven na procházku, vezměte si košík a nasbírejte plody bezu černého. Lze z nich připravit vína, likéry, kompot, povidla, džemy, šťáva – možností je plno. Vybrali jsme desítku nejzajímavějších receptů.
Recepty z bezinek: jak připravit víno, likér a neotrávit se

Recepty jsme získali od našich čtenářů. Věříme, že si některý z nich zkusíte připravit. Všem účastníkům soutěže děkujeme za příspěvky a vítězům blahopřejeme.

Coby výhry máme připraveny knihy o zahradničení, koncovky od Miroslava Ešnera ozdobené logem AbecedyZahrady, či hudební nahrávky hry na nástroje z bezu. Více informací o tvorbě Miroslava Ešnera získáte na stránkách Koncovky.cz

Klepněte pro větší obrázek

Klepněte pro větší obrázek

  • Přečtěte si o různých možnostech využití bezu černého. Dozvíte se, jak funguje v boji proti krtkům, které hudební nástroje se z něj vyrábí, jak mohou zahrádkářům pomoci mšice, jež na něm žijí, či která jedlá houba na něm roste.

Bezinkový likér

Ingredience:

1/2 l bezinkové šťávy

1/2 l vodky

3 hřebíčky

1 pomeranč

Postup:

Promíchejte 1/2 litru bezinkové šťávy s 1/2 litrem vodky. Přidejte 3 hřebíčky a šťávu z 1 pomeranče a znovu promíchejte. Šťávu nechte projít asi 10 minut varem. Likér nalijte do sklenic, uzavřete a uložte.

Recept nám poslala Jitka Švecová z Boskovic. Píše: „ Je moc dobrý, a když jej nalijete do hezké lahve, dá se věnovat jako dárek. Recept jsem našla už dávno v jednom starém sešitě o zavařování ovoce a zeleniny. Osvědčil se mi i při léčení nachlazení, má určitě i dost vitaminů.“

Džem z bezinek  

Ingredience:

1 kg jablek

1/2 kg bezinkových bobulek

400 g krystalového cukru

10 g kyseliny citronové

1 citron

1 dl rumu

Postup:

Jablka dobře operte, rozvařte, prolisujte a ještě povařte, přidejte bezinkové bobulky a dále vařte. Do rozvařeného džemu vmíchejte krystalový cukr, vařte ještě asi 10 minut a vyzkoušejte, zda džem již želíruje. Těsně před dokončením přidejte kyselinu citronovou a šťávu z citronu. Do hotového, již vychladlého džemu přilijte rum. Naplňte sklenice a uzavřete je.

Tento recept nám poslala Miloslava Vítková ze Smilovy Hory.

Povidla z bezinek

Ingredience:

bezinky

cukr

Postup:

Bezinky opláchněte, rozvařte na kaši a propasírujte. Za stálého míchání svařte s cukrem dohusta: na 1 kilogram kaše přijde 200 gramů cukru. Směs nalijte do sklenic a zavíčkujte.

Za recept děkujeme Miladě Nové z Brna: „Povidla se hodí tam, kam dáváte ta klasická. Používám je i k dobarvení tmavých omáček.“

Bezinkové víno

Ingredience:

1,25 l bezinek

4 l vody

1,5 kg cukru

vinné kvasinky (doporučuji Portské)

Postup:

Bezové plody opláchněte a vložte do hrnce. Přilijte 4 litry vody a dejte na 20 minut vařit. Po vychladnutí bezinky dobře vymačkejte a do šťávy, kterou získáte, přidejte cukr. Roztok nechte přejít varem a poté jej odstavte. Až bude šťáva vlažná, dejte do ní vinné kvasinky (řiďte se dávkováním popsaném na obalu) a nechte ji v dostatečně velkém demižonu (roztok ať sahá jen do tří čtvrtin nádoby) s kvasnou zátkou kvasit. Až víno dokvasí, stočte je do lahví, zazátkujte a uložte v chladu.

Recept nám poslala Kamila Strouhalová z Prahy.

Nutella z jablek a bezinek

Ingredience: 

3 kg jablek bez slupek
1 kg cukru
3 čokolády na vaření
1 dl prolisované  štávy z bezinek
1 lžička kyseliny citronové

Postup: 

Jablka bez slupek nakrájejte na kousky, přisypte cukr a chvíli vařte. Asi po 10 minutách přidejte rozlámanou čokoládu na vaření a štávu z bezinek. Nakonec vmíchejte kyselinu citronovou. Horkou směs plňte do skleniček. Nesterilizujte.

Za recept děkujeme Ladě Boháčové z Vrbatova Kostelce. Nutellu doporučuje hlavně v kombinaci s pečivem.

Léčivý likér

Ingredience:

2 l pěkně zralých bezinkových bobulek

1 l vody

1 kg cukru

1 vanilkový cukr

1 polévková lžíce mleté (případně rozpustné) kávy

0,5 l rumu nebo vodky

Postup:

Bezinky nastříhejte i s řapíky, doma je operte a otrhejte. Dobře to jde vidličkou, člověk se tak neumaže. Bobulky odměřte půllitrem. K 2 litrům bezinkových bobulek přilijte do hrnce 1 litr vody a povařte asi 20 minut.

Přeceďte a do šťávy přisypte 1 kilogram cukru. Znovu povařte 20 minut, přidejte vanilkový cukr a polévkovou lžíci mleté kávy. Pokud vám vadí mletá, použijte rozpustnou. Směs vařte ještě asi 5 minut, poté posbírejte pěnu z cukru a šťávu nechte vystydnout. Do chladné tekutiny přidejte 0,5 litru rumu nebo vodky a slijte ji do lahví, nejlépe od alkoholu. Likér uskladněte v temnu a chladnu.

Recept nám poslala Dana Věrčáková z Prahy, která krom popisu, nač je likér vhodný, přidává i praktické varování: „ Bezinky mají samy o sobě trochu podivnou příchuť, ale káva ji zruší. Likér je údajně lék na různé neuralgie, bolesti hlavy, stěhovavé bolesti v kloubech a podobně. Má krásnou tmavě rudou barvu, a když si výrobce nedá pozor, má touhle barvou doma pokecané kdeco.”

Vánoční bezinkové víno

Ingredience:

2 l bezinek

4 l vody

3 kuličky pepře

3 hřebíčky

3 kuličky nového koření

2 kg cukru

5 dkg droždí

Postup:

2 litry bezinek dejte na 15 minut vařit do 4 litrů vody. Jakmile voda začne vřít, přidejte veškeré koření a nechte vařit další čtvrthodinu. Zceďte, přisypte 2 kilogramy cukru a vařte 10 minut. Roztok potom dejte zchladnout. Do vlažného přidejte 5 dekagramů droždí a nechte 24 hodin stát. Druhý den roztok zamíchejte a nechte 24 hodin kvasit. Třetí den jej zceďte do 5litrového demižonu, převažte plátýnkem a nechte v teple stát téměř do Vánoc. Než začnou svátky, stočte víno do lahví.

Za recept děkujeme Hedvice Procházkové z Písku: „Toto víno naše rodina dělá už spoustu let, co si vzpomínám, připravovala je už moje babička. Každoročně si jím zpříjemňujeme vánoční svátky.“

Klepněte pro větší obrázek

Krupičná kaše s bezinkami

Ingredience:

klasická krupičná kaše

bezinky

cukr

Postup:

Uvař te krupičnou kaši podle svých zvyklostí. Omyté a otrhané bezinky poduste s cukrem a kaši jimi přelijte.

Recept nám poslala Zdeňka Rybičková z Brna: „Je to osvědčený recept, který jsem získala před 30 lety od své kamarádky. Je velmi jednoduchý a zdravý, navíc opravdu velká pochoutka.“

Bezinková šťáva s vanilkou

Ingredience:

2,5 kg bezinek

1 kg cukru

2 l vody

20 g kyseliny citronové

1 hřebíček

1 vanilka

Postup:

Bezinky namočte do horké vody, přisypte kyselinu citronovou a nechte den odstát. Poté přidejte hřebíček i vanilku, cukr (na 1 litr šťávy 1 litr cukru) a vařte 20 minut.

Recept nám poslala Jarmila Švehlová z Ústí nad Labem: „Většina lidí zná šťávu z bezových květů, já ji dělám i z plodů. Obě chutnají výborně a perfektní jsou v létě, když se do nich po zředění vodou přidá i led a kolečko citronu.“

Bezinkový kompot

Ingredience:

2 l bezinek

300 g cukru

Postup:

Bezové plody očistěte, naplňte jimi sklenice a zasypte cukrem. Po uzavření je sterilujte 13 minut při 80 stupních Celsia.

Za recept děkujeme Haně Volfové ze Zlína: „Je to jednoduché a rychle hotové. Nejpracnější bývá obrat bezinky, doporučuji použít na to vidličku.“

  • Další bezinkové recepty najdete v našem diskuzním fóru. Pokud sami máte nějaký oblíbený, připište jej k ostatním!
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |