vytisknout velikost písma Recept na šípkovou marmeládu: Zjednodušte si postup nebo naopak experimentujte

Šípková marmeláda je považována za jednu z nejchutnějších, a přestože šípků bývá každoročně – na rozdíl od jiného ovoce – dostatek, spousta lidí, kteří si domácí marmelády jinak vaří, se o tuto nikdy ani nepokusila. Důvod? Obava, že je to příliš náročné. Není!

Jen je zapotřebí najít si svůj recept, který vám bude vyhovovat. Ve většině z nich se totiž počítá s tím, že z každého šípku je třeba odříznout stopku a bubáka (tedy zbytek okvětí), poté plod rozříznout a z něj lžičkou odstranit všechna zrníčka s chloupky. Ano, toto skutečně zabere spoustu času. Zkraťte si jej tak jako my! 

Jednoduchá šípková marmeláda

V základní verzi budete potřebovat jen šípky a cukr. Počítejte s tím, že z asi kilového množství šípků připravíte čtyři až pět menších skleniček marmelády.   

  1. Šípky důkladně umyjte a odstraňte z nich stopky a zbytky okvětí. Tomu se nevyhnete ani při našem postupu, ale můžete vynechat krok, kdy se v tradičních receptech musí každý šípek rozříznout napůl a semínka je třeba lžičkou vydlabat. 
  2. Očištěné plody dejte do hrnce, podlijte je vodou a povařte je v ní doměkka. 
  3. Již měkké šípky mixujte tak dlouho, dokud z nich nevznikne téměř hladká kaše. Pokud je příliš hustá, zřeďte ji horkou vodou.
  4. Kaši propasírujte přes gázu, získáte tak šípkový protlak (a nemusíte šípky rozřezávat a vydlabávat). Přisypte k němu cukr v poměru 4 : 1 a vařte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Marmeládu je třeba míchat, aby se nepřipálila.
  5. Horkou ji nalijte do sterilizovaných skleniček a důkladně je uzavřete. Nezapomeňte vysterilizovat i víčka!

Tip redakce: Pokud se zcela vyhýbáte cukru, do marmelády ho nedávejte. Použijete-li zdravé, hnilobou či plísní nekontaminované plody a důkladně sterilizujete sklenice a víčka, marmeláda se nezkazí. Jestliže bude na váš vkus příliš řídká, lze ji zahustit například citrusovým či jablečným pektinem nebo agarem.  

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípková marmeláda s jablky

Letos vypadá velmi nadějně i úroda jablíček, a tak můžete vyzkoušet další z oblíbených receptů – spojit chuť šípků s chutí jablek. Na kilogram šípků budete potřebovat kilogram jablek. Jak na to?

  1. Nejdříve si připravte šípkový protlak podle výše uvedeného receptu.
  2. Omyjte jablka, oloupejte je a odstraňte z nich jádřince. Rozkrájená na čtvrtky je dejte do hrnce, podlijte trochou vody a vařte do změknutí. Pokud máte rádi skořici, teď je pravý čas ji přidat.
  3. Změklá jablka rozmixujte, přidejte k nim šípkový protlak a cukr. Za stálého míchání směs vařte, dokud se cukr nerozpustí. Horkou marmeládu nalijte do sterilizovaných skleniček.    
Jak vyrobit domácí šípkové víno bez přidaných kvasinek

Jak vyrobit domácí šípkové víno bez přidaných kvasinek

Šípková marmeláda zastudena: Když chcete experimentovat

Jste-li příznivcem experimentování, mohl by vás zaujmout recept na přípravu marmelády zastudena. Šípky se v tomto případě vůbec nevaří, ale o to více času je třeba věnovat jejich přípravě. Opět budete potřebovat kilogram šípků a kilogram cukru.

  1. Šípky důkladně umyjte, odstraňte z nich stopky a bubáky. Rozřízněte každý plod a odstraňte z něj semínka s chloupky.
  2. Vložte je do nádoby, která není z kovu, a uložte na tři dny někam na vlhčí místo, aby tam mohly změknout. 
  3. Smíchejte kilogram změklých šípků se stejným množstvím cukru a mixujte, dokud nevznikne hladká směs. Tou naplňte sterilizované skleničky a uložte je na temné, chladné místo. 
Krok za krokem: Vyrobte si podzimní věnec na dveře ze šípků

Krok za krokem: Vyrobte si podzimní věnec na dveře ze šípků

Šípková marmeláda: kde ji použít?

S tím si jistě poradíte sami, výborná je totiž na každý způsob. Hodí se k potření pečiva s máslem, na korpusy dortů a také do cukroví. Její lehce pikantní chuť oceníte i v šípkové omáčce, kde se skvěle snoubí s divočinou. 

Podívejte se na video, jak uchovat bylinky dlouho čerstvé: 

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Jak pěstovat kanadské borůvky: 7 chyb, které nesmíte dělat

Jak pěstovat kanadské borůvky: 7 chyb, které …

Kanadské borůvky patří k jedněm z nejoblíbenějších druhů drobného ovoce, které si můžete vypěstovat na zahradě, ale i v květináči na balkoně. Aby rostliny bohatě plodily, potřebují zajistit specifické pěstební podmínky a vhodnou péči.

24.  7.  2021 |
Kateřina Hradová
Pěstování
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Po vydatných deštích, které v posledních dnech zalily Česko, houby konečně rostou, i když samozřejmě zdaleka ne všude. Podle mykologů se ale v nadcházejícím období můžeme těšit na pořádnou nadílku. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky? V textu najdete tipy kraj po kraji.

13.  7.  2021 |
Lenka Chvostová
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

28.  7.  2021 |
Markéta Žídková
Hřib žlučníkHřib satanNejedlé hřibyJedovaté hřibyHouby
Tajemná měsíčnice uzdraví srdce i mozek. V přírodě ji ale nesbírejte

Tajemná měsíčnice uzdraví srdce i mozek. V př…

Asi metr vysoká bylina vykvétá na jaře a v brzkém létě a omamně voní. Nejvíc pozornosti si ale zaslouží na podzim, kdy její tobolky získají vzhled stříbrných penízků, které září podzimním pošmournem. Tehdy je nepřehlédnutelná.

23.  7.  2021 |
Lucie Kořistová
Měsíčnice vytrvalá
Malování na kamínky: Skvělá zábava pro děti i dospělé

Malování na kamínky: Skvělá zábava pro děti i…

Relaxace, zábava, ale i podpora kreativity a barevného vnímání. A také vzrušení z toho, kdo náš kamínek najde, i z hledání těch cizích. Důvodů, proč se zapojit to téhle úžasné zábavy, které už po celém světě propadly miliony lidí všech věkových kategorií, je celá řada. Zkuste to taky!

13.  1.  2021 |
Lenka Chvostová
Malování na kamenyNávodJak na toDIY