Šípková marmeláda je považována za jednu z nejchutnějších, a přestože šípků bývá každoročně – na rozdíl od jiného ovoce – dostatek, spousta lidí, kteří si domácí marmelády jinak vaří, se o tuto nikdy ani nepokusila. Důvod? Obava, že je to příliš náročné. Není!
Jen je zapotřebí najít si svůj recept, který vám bude vyhovovat. Ve většině z nich se totiž počítá s tím, že z každého šípku je třeba odříznout stopku a bubáka (tedy zbytek okvětí), poté plod rozříznout a z něj lžičkou odstranit všechna zrníčka s chloupky. Ano, toto skutečně zabere spoustu času. Zkraťte si jej tak jako my!
Jednoduchá šípková marmeláda
V základní verzi budete potřebovat jen šípky a cukr. Počítejte s tím, že z asi kilového množství šípků připravíte čtyři až pět menších skleniček marmelády.
- Šípky důkladně umyjte a odstraňte z nich stopky a zbytky okvětí. Tomu se nevyhnete ani při našem postupu, ale můžete vynechat krok, kdy se v tradičních receptech musí každý šípek rozříznout napůl a semínka je třeba lžičkou vydlabat.
- Očištěné plody dejte do hrnce, podlijte je vodou a povařte je v ní doměkka.
- Již měkké šípky mixujte tak dlouho, dokud z nich nevznikne téměř hladká kaše. Pokud je příliš hustá, zřeďte ji horkou vodou.
- Kaši propasírujte přes gázu, získáte tak šípkový protlak (a nemusíte šípky rozřezávat a vydlabávat). Přisypte k němu cukr v poměru 4 : 1 a vařte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Marmeládu je třeba míchat, aby se nepřipálila.
- Horkou ji nalijte do sterilizovaných skleniček a důkladně je uzavřete. Nezapomeňte vysterilizovat i víčka!
Tip redakce: Pokud se zcela vyhýbáte cukru, do marmelády ho nedávejte. Použijete-li zdravé, hnilobou či plísní nekontaminované plody a důkladně sterilizujete sklenice a víčka, marmeláda se nezkazí. Jestliže bude na váš vkus příliš řídká, lze ji zahustit například citrusovým či jablečným pektinem nebo agarem.
Šípková marmeláda s jablky
Letos vypadá velmi nadějně i úroda jablíček, a tak můžete vyzkoušet další z oblíbených receptů – spojit chuť šípků s chutí jablek. Na kilogram šípků budete potřebovat kilogram jablek. Jak na to?
- Nejdříve si připravte šípkový protlak podle výše uvedeného receptu.
- Omyjte jablka, oloupejte je a odstraňte z nich jádřince. Rozkrájená na čtvrtky je dejte do hrnce, podlijte trochou vody a vařte do změknutí. Pokud máte rádi skořici, teď je pravý čas ji přidat.
- Změklá jablka rozmixujte, přidejte k nim šípkový protlak a cukr. Za stálého míchání směs vařte, dokud se cukr nerozpustí. Horkou marmeládu nalijte do sterilizovaných skleniček.
Šípková marmeláda zastudena: Když chcete experimentovat
Jste-li příznivcem experimentování, mohl by vás zaujmout recept na přípravu marmelády zastudena. Šípky se v tomto případě vůbec nevaří, ale o to více času je třeba věnovat jejich přípravě. Opět budete potřebovat kilogram šípků a kilogram cukru.
- Šípky důkladně umyjte, odstraňte z nich stopky a bubáky. Rozřízněte každý plod a odstraňte z něj semínka s chloupky.
- Vložte je do nádoby, která není z kovu, a uložte na tři dny někam na vlhčí místo, aby tam mohly změknout.
- Smíchejte kilogram změklých šípků se stejným množstvím cukru a mixujte, dokud nevznikne hladká směs. Tou naplňte sterilizované skleničky a uložte je na temné, chladné místo.
Šípková marmeláda: kde ji použít?
S tím si jistě poradíte sami, výborná je totiž na každý způsob. Hodí se k potření pečiva s máslem, na korpusy dortů a také do cukroví. Její lehce pikantní chuť oceníte i v šípkové omáčce, kde se skvěle snoubí s divočinou.
Podívejte se na video, jak uchovat bylinky dlouho čerstvé: