vytisknout velikost písma Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Dietáři, kteří bijí na poplach kvůli vysoké konzumaci cukru, mají zaostřeno i na kečup. Jedna porce kečupu, to je zhruba 17 gramů, totiž obsahuje 4 gramy cukru, což je jedna kostka cukru. Jenže zapomínají na to, že kečup je velmi zdravý, vědci prokázali, že pravidelná konzumace kečupu vede ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Kečup tak může pomoci v prevenci srdečních infarktů a mrtvic, navíc lykopen, barvivo, které rajčatům dává jejich barvu, přispívá k prevenci rakoviny prostaty.

Takže když si vyrobíte domácí kečup, získáte vlastně kvalitní pochutinu, u vlastní výroby si navíc můžete sami regulovat obsah cukru.

Recept na kečup bez loupání rajčat

Tady je recept na rychlý domácí kečup bez zavařování a loupání rajčat. Jeho specialitou je, že obsahuje jablka.

Ingredience:

2 kg rajčat
250 g jablek
250 g cibule
30 g soli
150 g cukru
4 lžíce octu
0,3 lžičky skořice
1 lžička mleté papriky
5 hřebíčků
4 česneky
1 lžíce pepře celého
1 lžička tymiánu
3 ks bobkového listu
2 ks feferonky
1 lžíce nového koření

Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky


Postup:

Rajčata, cibuli a neoloupaná vyčištěná jablka nakrájíme. Dáme vařit a za občasného míchání rozdusíme. Vše rozmixujeme, přidáme cukr, sůl, ocet a všechno koření a dusíme 30 minut.

Směs přepasírujeme přes cedník a dusíme do potřebného zhoustnutí. Horký kečup plníme do lahví, uzavřeme a převrátíme dnem vzhůru. Necháme takto kečup vychladnout, potom dáme do chladu.

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se na galerii úlovků ze sezóny 2019.

28.  5.  2019 |
Samosběr jahod 2019: Kde si nasbírat jahody a ušetřit? Přehled míst v celé ČR

Samosběr jahod 2019: Kde si nasbírat jahody a…

Milujete čerstvé jahody? Pokud člověk nemá zahradu a nechce jahody kupovat v obchodě, nabízí se samosběr jahod. Přinášíme vám přehled míst v jednotlivých krajích České republiky, kde si můžete nasbírat jahody.

12.  6.  2019 |
Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro začátečníky

Jak zaštipovat rajčata? Jednoduchý návod pro …

Zaštipování rajčat je jednoduché, přesto byste ho ale neměli podceňovat. Pokud ho totiž uděláte správně, máte velkou šanci na kvalitní úrodu.

4.  6.  2019 |
Mšice a boj proti nim

Mšice a boj proti nim

Mšice jsou nejčastěji se vyskytujícím škůdcem, který napadá téměř jakýkoliv rostlinný druh. Překvapit vás mohou nejen na zahradě, ale i v bytě. Z rostlin sají šťávu, tím je připravují o živiny a oslabují je, navíc se velmi rychle množí. Když už se na rostlinách objeví, je proto nutné urychleně zakročit. Jak je poznáte a jak s nimi bojovat?

28.  5.  2019 |
Recept, který musíte vyzkoušet: Bezinková limonáda

Recept, který musíte vyzkoušet: Bezinková lim…

Květy bezu černého si možná běžně sušíte nebo z nich děláte bezinkový sirup. Vyzkoušeli jste ale už někdy domácí bezinkovou limonádu? Pokud ne, neváhejte a pusťte se do její přípravy. Je výborná a ve vedru vás osvěží.

7.  6.  2019 | | 2 N/A