vytisknout velikost písma Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Dietáři, kteří bijí na poplach kvůli vysoké konzumaci cukru, mají zaostřeno i na kečup. Jedna porce kečupu, to je zhruba 17 gramů, totiž obsahuje 4 gramy cukru, což je jedna kostka cukru. Jenže zapomínají na to, že kečup je velmi zdravý, vědci prokázali, že pravidelná konzumace kečupu vede ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Kečup tak může pomoci v prevenci srdečních infarktů a mrtvic, navíc lykopen, barvivo, které rajčatům dává jejich barvu, přispívá k prevenci rakoviny prostaty.

Netradiční recepty na zpracování úrody

Netradiční recepty na zpracování úrody

Takže když si vyrobíte domácí kečup, získáte vlastně kvalitní pochutinu, u vlastní výroby si navíc můžete sami regulovat obsah cukru.

Tady je recept na rychlý domácí kečup bez zavařování a loupání rajčat. Jeho specialitou je, že obsahuje jablka.

Ingredience:

2 kg rajčat
250 g jablek
250 g cibule
30 g soli
150 g cukru
4 lžíce octu
0,3 lžičky skořice
1 lžička mleté papriky
5 hřebíčků
4 česneky
1 lžíce pepře celého
1 lžička tymiánu
3 ks bobkového listu
2 ks feferonky
1 lžíce nového koření

Postup

Rajčata, cibuli a neoloupaná vyčištěná jablka nakrájíme. Dáme vařit a za občasného míchání rozdusíme. Vše rozmixujeme, přidáme cukr, sůl, ocet a všechno koření a dusíme 30 minut.

Směs přepasírujeme přes cedník a dusíme do potřebného zhoustnutí. Horký kečup plníme do lahví, uzavřeme a převrátíme dnem vzhůru. Necháme takto kečup vychladnout, potom dáme do chladu.

Další recepty na domácí kečupy najdete ZDE

Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |