Punč, grog a svařené víno k zimnímu období a vánočním svátkům prostě patří. My dospělí si je bez nich snad ani neumíme představit. Děti jsou ale o tyto hřející nápoje ochuzeny, obsahují totiž alkohol. Přesto nemusejí přijít zkrátka. I ony si totiž mohou vychutnat příjemně kořeněný voňavý punč připravený z džusu, čaje, ovoce a typického koření, jako je skořice, hřebíček a badyán.
Recept na nealkoholický vánoční punč
Ingredience:
- 250 ml jablečného moštu nebo džusu
- 250 ml pomerančového džusu nebo čerstvě vylisované pomerančové šťávy i s dužinou
- 250 ml višňového džusu
- 250 ml vody
- 2 sáčky ovocného čaje nebo 2 lžíce sypaného
- šťáva z 1 citronu
- 2 jablíčka
- 2 pomeranče
- 2 mandarinky
- rozinky nebo sušené brusinky
- 2–3 svitky skořice
- 10 hřebíčků
- 2 badyány
- med na doslazení
Postup:
1. Jablíčka nakrájejte na plátky nebo kostky, slupku neloupejte. Chemicky neošetřený pomeranč dobře omyjte a i s kůrou nakrájejte na plátky. Mandarinku oloupejte a rozdělte na jednotlivé dílky.
2. Ovoce dejte do hrnce, zalijte džusy a obsah přiveďte k varu. Pak zdroj tepla stáhněte na minimum.
3. Přidejte čaj a přilijte horkou vodu. Teplotu nechte staženou na minimum.
4. Následně přidejte opláchnuté rozinky a celé koření.
5. Až ovoce trochu změkne, odstavte hrnec a obsah nechte trochu zchladnout.
6. Dochuťte čerstvě vylisovanou citronovou šťávou a medem.
7. Ještě horký punč nalijte do silnostěnných sklenic nebo do hrnku a podávejte. Dozdobit můžete plátkem pomeranče, okraj sklenice nebo hrnku můžete potřít rozkrojeným citronem a namočit do krupicového cukru, který vytvoří efekt ledových krystalků.