vytisknout velikost písma Recept na chutney z mirabelek nebo špendlíků. Skvěle se hodí pod maso i k zelenině

Žluté, drobné plody, které když se urodí, strom se pod jejich tíhou prohýbá. Jsou sladké, výrazné, přesto na ně v kuchyni často zapomínáme. Dejte jim šanci a vyzkoušejte prvotřídní chutney.

Chutney nebo také čatní je druh omáčky, která svou výraznou chutí doplňuje základní jídlo. Původem pochází z Indie, kde se používá k dochucování nejčastěji vegetariánských pokrmů, které právě svou výraznou chutí ozvláštňuje. Jde však použít i ke všem druhům masa, záleží jen na tom, z čeho je právě uvařené. Podle použitých ingrediencí může být ostré, pikantní nebo třeba sladké. 

Tři okrasné keře, které udělají parádu, přitom plodí výborné ovoce

Tři okrasné keře, které udělají parádu, přitom plodí výborné ovoce

Mirabelka není špendlík a už vůbec ne myrobalán

Mirabelky a špendlíky si lidé často pletou, nejde však o stejné plody. Mirabelka je plodem slivoně mirabelky, má kulaté zlatožluté plody a sladkou chuť. Myrobalány jsou kulaté, barvu mají nazelenalou, žlutou či červenou a jdou špatně vypeckovat. Oproti tomu špendlík vypadá jako malá švestka, je žlutý a vypeckovat jde snadno.

Právě mirabelky a špendlíky, tohle drobné a přehlížené ovoce, se k výrobě chutney skvěle hodí. Jen je třeba při jeho přípravě prokázat jistou dávku trpělivosti, chutney se totiž vaří tak dlouho, dokud se jednotlivé složky nerozvaří a nespojí. Klidně to může trvat několik hodin.

Špendlíky: Polozapomenuté ovoce

Špendlíky: Polozapomenuté ovoce

Potřebujete:

kilo mirabelek nebo špendlíků

300 gramů cukru (může být i méně)

150 ml jablečného octa

červenou a hnědou cibuli

5 stroužků česneku

5 kuliček nového koření

5 kuliček pepře

2 bobkové listy

skořici

sůl

Vařte pomalu a dlouho

Příprava je základ, proto si vyvařte sklenice, do kterých chutney nakonec přijde. Vyvařením sklenic ochráníte výslednou omáčku před plesnivěním.

Mirabelky pečlivě omyjeme, zbavíme stopek a vypeckujeme, dáme do hlubšího hrnce a přidáme nakrájenou cibuli. Na mírném plameni začneme dusit, aby ovoce pustilo šťávu. Po nějaké době přidáme vinný ocet a koření. Dusíme, dokud nevznikne hustá hmota. Česnek je možné přidat buď s cibulí, ale pak je potřeba počítat s tím, že se jeho ostrá chuť vyvaří. Nebo jej přidejte později, omáčka bude výraznější. I s cukrem je to složitější. Když ho přidáte nakonec, nebudete omáčku muset tak často míchat, protože právě cukr má tendence chytat se u dna a pálit se. Na druhou stranu, když jej přidáte včas, budete sice míchat, ale cukr během vaření bude i karamelizovat a omáčce tak přidá na chuti.

Jak na špendlíkovou marmeládu: Zkuste kořeněnou, anglickou nebo rychlou bez odpeckování

Jak na špendlíkovou marmeládu: Zkuste kořeněnou, anglickou nebo rychlou bez odpeckování

I s kořením se vyplatí experimentovat. Vyzkoušet můžete badyán, kardamom, tymián a další aromatické koření. Pokud u vaření nevydržíte, dokud se vše nerozvaří na kaši, což může u mirabelek a špendlíků trvat klidně několik hodin, můžete hmotu propasírovat přes sítko. Pak ji opět ohřejte a ještě horkou plňte do skleniček, které stejně jako u marmelády obrátíte dnem vzhůru.

Meruňkové čatný a meruňky ve sladkokyselém nálevu

Meruňkové čatný a meruňky ve sladkokyselém nálevu

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Zahradní skalka s nádechem žluté: 10 skalniček, které rozzáří vaši skalku

Zahradní skalka s nádechem žluté: 10 skalniče…

Jarní dny jsou jako stvořené k založení nové skalky nebo projasnění skalky stávající. Seznamte se s několika zajímavými druhy skalniček, které svou zářivou žlutou barvou budou přitahovat pozornost nejenom vašich očí.

8.  5.  2023 |
Jiřina Sivcová hrk
ZahradaSkalka
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas patří mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač vypadá exoticky, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny, o kterou se nemusíte nijak specificky starat, přesto nadělá spoustu parády. Užitečné rady nejen pro začátečníky najdete i ve videu v úvodu článku.

12.  1.  2023 |
Kateřina Hradová
Výživa a hnojeníPokojové rostlinyPěstováníOchrana a péčeChoroby a škůdciExotika
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Svatý Jan nás čeká už za měsíc! Obstarejte si včas veškeré suroviny a vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

23.  5.  2023 |
Kateřina Hradová
Zahrádkářův diářUžitečná zahradaÚrodaRecepty
Koriandr setý: Jaké má účinky a jak ho vypěstovat

Koriandr setý: Jaké má účinky a jak ho vypěst…

Koriandr patří k bylinám, které dodávají specifickou chuť mnoha asijským pokrmům, ale jako koření i léčivá rostlina se čím dál víc používá i u nás. Jeho plusem je, že jde snadno vypěstovat jak v záhonu, tak v truhlíku. Zkuste to i vy, poradíme vám, jak na to.

30.  5.  2023 |
Kateřina Hradová
Zahrada
Úložné prostory v garáži: Inspirujte se, jak je využít na maximum!

Úložné prostory v garáži: Inspirujte se, jak …

Jak využít prostory garáže? Kromě zahradního nářadí v ní uskladníte hromady dalších věcí, například sportovní náčiní či potraviny, které se vyplatí nakupovat ve velkém. Jak vše zorganizovat, aby v garáži nepanoval nepořádek? Prohledali jsme Pinterest a našli ta nejlepší úložná řešení pro každého.

21.  5.  2023 |
Lucie Kořistová hrk
GarážÚložné prostory