Chutney nebo také čatní je druh omáčky, která svou výraznou chutí doplňuje základní jídlo. Původem pochází z Indie, kde se používá k dochucování nejčastěji vegetariánských pokrmů, které právě svou výraznou chutí ozvláštňuje. Jde však použít i ke všem druhům masa, záleží jen na tom, z čeho je právě uvařené. Podle použitých ingrediencí může být ostré, pikantní nebo třeba sladké.
Mirabelka není špendlík a už vůbec ne myrobalán
Mirabelky a špendlíky si lidé často pletou, nejde však o stejné plody. Mirabelka je plodem slivoně mirabelky, má kulaté zlatožluté plody a sladkou chuť. Myrobalány jsou kulaté, barvu mají nazelenalou, žlutou či červenou a jdou špatně vypeckovat. Oproti tomu špendlík vypadá jako malá švestka, je žlutý a vypeckovat jde snadno.
Právě mirabelky a špendlíky, tohle drobné a přehlížené ovoce, se k výrobě chutney skvěle hodí. Jen je třeba při jeho přípravě prokázat jistou dávku trpělivosti, chutney se totiž vaří tak dlouho, dokud se jednotlivé složky nerozvaří a nespojí. Klidně to může trvat několik hodin.
Potřebujete:
kilo mirabelek nebo špendlíků
300 gramů cukru (může být i méně)
150 ml jablečného octa
červenou a hnědou cibuli
5 stroužků česneku
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
2 bobkové listy
skořici
sůl
Vařte pomalu a dlouho
Příprava je základ, proto si vyvařte sklenice, do kterých chutney nakonec přijde. Vyvařením sklenic ochráníte výslednou omáčku před plesnivěním.
Mirabelky pečlivě omyjeme, zbavíme stopek a vypeckujeme, dáme do hlubšího hrnce a přidáme nakrájenou cibuli. Na mírném plameni začneme dusit, aby ovoce pustilo šťávu. Po nějaké době přidáme vinný ocet a koření. Dusíme, dokud nevznikne hustá hmota. Česnek je možné přidat buď s cibulí, ale pak je potřeba počítat s tím, že se jeho ostrá chuť vyvaří. Nebo jej přidejte později, omáčka bude výraznější. I s cukrem je to složitější. Když ho přidáte nakonec, nebudete omáčku muset tak často míchat, protože právě cukr má tendence chytat se u dna a pálit se. Na druhou stranu, když jej přidáte včas, budete sice míchat, ale cukr během vaření bude i karamelizovat a omáčce tak přidá na chuti.
I s kořením se vyplatí experimentovat. Vyzkoušet můžete badyán, kardamom, tymián a další aromatické koření. Pokud u vaření nevydržíte, dokud se vše nerozvaří na kaši, což může u mirabelek a špendlíků trvat klidně několik hodin, můžete hmotu propasírovat přes sítko. Pak ji opět ohřejte a ještě horkou plňte do skleniček, které stejně jako u marmelády obrátíte dnem vzhůru.