vytisknout velikost písma Recenze: Podivuhodné rostliny s kaudexy a pachykauly

Pěstitelé pokojových rostlin se dělí podle toho, které druhy upřednostňují. Zvláštní kategorií jsou vedle „pravých“ kaktusářů pěstitelé sukulentů. A právě jim je určena kniha Jana Gratiase.

Kniha Podivuhodné rostliny s kaudexy a pachykauly vyšla v roce 2006 v nakladatelství Brázda s. r. o. Praha jako první ucelená publikace o pěstování sukulentních rostlin se specifickými zásobními orgány – pachykauly a kaudexy.  

Klepněte pro větší obrázek
Brožovaná publikace, 1. vydání, velikost 21 centimetrů, lesklá barevná obálka bez přebalu

Má 160 stran plus 32 stran barevných příloh – fotografií rostlin, jež pocházejí převážně ze sbírek samotného autora. Text doplňují perokresby Mgr. Jany Gratiasové.

O autorovi

Mgr. Jan Gratias je odborníkem na slovo vzatým. Pěstování sukulentů (tedy i kaktusů) se věnuje víc jak čtyřicet let, je zakládajícím členem Sekce pěstitelů sukulentů, vzniklé před dvaadvaceti lety.  

S různými spoluautory vydal několik knížek nejen o kaktusech a sukulentech, napsal desítky článků a řady publikací o sukulentních rostlinách. Je také členem redakční rady časopisu Kaktusy a členem výboru Společnosti českých a slovenských pěstitelů kaktusů.

Klepněte pro větší obrázek

Krok za krokem

Úvodní kapitola je v podstatě autorovým vysvětlením, proč tato kniha o podivuhodných sukulentních rostlinách vznikla. Velice srozumitelnou formou popisuje, co vlastně jsou pachykaulní a kaucidoformní rostliny, zmiňuje se o historii jejich nedlouhého pěstování u nás a na Slovensku.


Klepněte pro větší obrázek

Kapitola Třídění sukulentních a kaucidoformorních rostlin podle Newtona vám udělá jasno, jaký je rozdíl mezi listovými a stonkovými sukulenty, kam patří právě rostliny s kaudexy.  

Rady, bez nichž se neobejdete

V dalším oddíle knihy najdete kapitoly potřebné k úspěšnému pěstování podivných rostlin. Zálivka, Výživa a hnojení, Teplo a světlo, Umístění rostlin v amatérských sbírkách, Přesazování, Rozmnožování – tak se jmenují jednotlivé kapitoly – vše podáno přehledně a srozumitelně i pro naprosté začátečníky.

Klepněte pro větší obrázek
Adenium obesum, Adenium arabicum ze sbírky autorky recenze: máte-li v oblibě tyto rostliny, kniha se vám bude hodit

Nechybí ani popis nejčastěji se objevujících chorob a škůdců včetně návodu, jak si s nimi poradit a udržet rostliny v dobrém zdravotním stavu. 

Přehledně a pečlivě

Hlavní část knihy je věnována botanickému popisu jednotlivých rostlin, jichž je tu více než dvě stě padesát druhů, z toho sto třicet na barevných fotografiích, doplněných perokresbami. 

Čtenáři jistě ocení přehlednost, s níž jsou rostliny členěny. Zvláště začínající pěstitelé se budou lépe orientovat v sukulentech řazených nikoli podle čeledí, ale abecedně.  

Klepněte pro větší obrázek

Ke každé rostlině je uvedeno místo výskytu, její popis na původním stanovišti, nároky a zásady pěstování. Protože má autor dlouholeté zkušenosti, je každá kapitola přínosem pro čtenáře laiky i odborníky.

Fotografie jsou na vysoké úrovni, dobře je na nich vidět charakteristické znaky těchto podivuhodných sukulentů. Zachyceny jsou také kvetoucí rostliny. 

Popsány jsou druhy nejčastěji pěstované, ale také novinky, jež se objevily v posledních letech, a v neposlední řadě také rarity ze sbírek autora. 

Klepněte pro větší obrázek

Nic nechybí

Na posledních stránkách knížky najdete seznam použité literatury – pokud si jej projdete, vyberete si možná další publikace k přečtení.

Moc dobrým nápadem je výčet adres, které se vám mohou hodit: s jejich pomocí se dopídíte internetových obchodů zaměřených na sukulenty, pěstíren kaktusů (a dalších sukulentů), najdete webové stránky společností a časopisů. Jako poslední je v knize zařazen abecední rejstřík všech uvedených rostlin. 

Klepněte pro větší obrázek

Odborné počtení poutavě provedené

Mgr. Gratias píše svoje publikace šťastnou rukou: není únavný ani mentorský, dělí se o zkušenosti své, získané dlouhými lety pěstování sukulentů, ale i přátel, které má mezi pěstiteli doma i ve světě. 

Klepněte pro větší obrázek
Adenium obesum ze sbírky autorky recenze

Patříte stejně jako já k milovníkům podivuhodných rostlin, jimž je publikace věnovaná? Pak jsem přesvědčená, že času stráveného nad touto knihou nebudete v žádném případě litovat. 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |