vytisknout velikost písma Recenze: Encyklopedie révy vinné

Réva vinná patří k rostlinám úzce spjatým s dějinami lidské civilizace. Její historií i současností s důrazem na charakteristiku odrůd se v rozsáhlé publikaci Encyklopedie révy vinné zabývá Pavel Pavloušek.
Autorovým záměrem je seznámit nejen odbornou veřejnost, ale také všechny drobné pěstitele révy vinné a milovníky dobrého vína se sortimentem registrovaných odrůd, které se v naší zemi pěstují.  

Současně podává přehled nových odrůd od nás i ze zahraničí, prostor věnuje i stále oblíbenějším tradičním odrůdám středoevropského regionu a starým „krajovým“ odrůdám, jež představují obzvlášť cenný materiál jak pro šlechtění révy vinné, tak i pro výrobu speciálních vín.

Klepněte pro větší obrázek

Fotografií nepočítaně

320stránková publikace (pevná vazba, formát: 225 mm x 297 mm, 790 Kč) byla do světa poslána vydavatelstvím Computer Press v listopadu roku 2007. Důvody k jejímu vzniku jsou nasnadě: réva je považována za celosvětově rozšířenou a hlavní zahradnickou plodinu, přičemž její pěstování má v České republice dlouhou tradici a navíc se v několika posledních letech těší nebývalému rozmachu. Vždyť, jak Pavloušek uvádí, plochy vinic dosáhly v době, kdy knihu psal, 20 000 hektarů!

Encyklopedie, jež je doplněná více než 650 plnobarevnými kvalitními fotografiemi a množstvím ilustrací, nabízí v ucelené formě přehled jednotlivých odrůd pěstovaných a registrovaných v České republice, dále nových odrůd našich i zahraničních a odrůd tradičních pro oblast střední Evropy.

Ampelografie, popis vinného keře

Ještě před jejich pečlivým popisem najde čtenář informace o historii domestikace révy vinné a o jejím zařazení do systému rostlin, dozví se, jaké metody se při jejím popisu v rámci rozsáhlé nauky zvané ampelografie používají.

Klepněte pro větší obrázek

Ampelografie se zabývá charakteristikou popisu rostlinných orgánů a znaků, které odrůdu co nejpřesněji charakterizují a podléhají jen nízké proměnlivosti (pro představu sem patří například morfologické znaky jednotlivých odrůd, tedy vzhled letorostu, květu, hroznu, bobule, semena a listu).

Aby rostly a rodily

Pavel Pavloušek uvádí krom definice této nauky také další metody popisu odrůd, zabývá se jejich pěstitelskými a enologickými vlastnostmi (požadavky na stanoviště, fenologická stádia révy vinné, biotické a abiotické faktory, volba podnožové odrůdy, řez, zatížení keřů, zelené práce a tak dále).

Klepněte pro větší obrázek

Podává rovněž přehled podnožových odrůd pro révu vinnou s popisem jejich odolnosti vůči škůdcům a chorobám, adaptace na půdní podmínky, vztahu mezi podnoží a ušlechtilou odrůdou, rozšíření a šlechtění podnožových odrůd a podnoží zapsaných ve Státní odrůdové knize.

Co najdete ve Státní odrůdové knize

Jak už bylo zmíněno výše, meritorní částí publikace je přehled odrůd révy vinné zapsaných ve Státní odrůdové knize, jež jsou rozděleny na:

  • moštové odrůdy evropské révy vinné
  • stolní odrůdy evropské révy
  • moštové interspecifické odrůdy révy vinné
  • stolní interspecifické odrůdy révy
  • staré lokální odrůdy révy vinné

V rámci jejich popisu najdete ampelografickou a fenologickou charakteristiku, údaje o pěstitelských vlastnostech a využití odrůdy, dále požadavky na stanoviště, odolnost k biotickým a abiotickým faktorům, pěstební vlastnosti, enologické vlastnosti, informace o využití odrůdy a kvalitě vína.

Klepněte pro větší obrázek

Pod pokličku marketingu vín

Encyklopedii révy vinné uzavírá zajímavá kapitola věnovaná problematice marketingu českých a moravských vín a fenoménu „terroir“, o němž se v poslední době čím dál častěji diskutuje. Pavel Pavloušek analyzuje důležitý prvek prodeje vín – kontakt s konzumentem, jehož potřeby je nutné stále sledovat a reagovat na ně.

Za každou kapitolu autor umístil seznam použité literatury (české i cizojazyčné). Součást textu tvoří tabulky, umožňující lepší a jednodušší orientaci v dané problematice. Pokud byste do knihy rádi nahlédli, můžete tak učinit zde.

Rozlišit červené a bílé nestačí

Je nepopiratelné, že sortiment vín u nás běžně dostupných se stále zvyšuje. Orientovat se v něm by měli nejen vinohradníci, vinaři, prodejci vín, hoteliéři a someliéři, ale také spotřebitelé vína, kteří se považují za jeho milovníky. Vždyť to, co milujeme, bychom měli co nejlépe poznat. Encyklopedie révy vinné je určena právě jim.

Vzhledem ke skutečnosti, že kniha je stejně jako naše redakce ze "stáje" Computer Pressu, napadne vás možná otázka, nakolik může být touto skutečností ovlivněna naše recenze i recenze příští, které plánujeme. Odpověď zní: pokud bude kniha špatná, dozvíte se to. Pokud bude dobrá, stejně tak. Ale nebojte se: budeme vybírat hlavně ty publikace, které nás samotné po prvním prolistování zaujmou.

 

 

 

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

26.  8.  2019 |
Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiďte si sadbu hřibů či křemenáčů

Vypěstujte si vlastní houby na zahradě. Pořiď…

Domácí úroda má tu výhodu, že není závislá na počasí. Podmínky vhodné pro růst hub totiž můžete snadno simulovat. Nejčastěji se pěstují žampiony a hlíva ústřičná. Pokud máte pár vzrostlých stromů, můžete koupit sadbu hřibovitých hub, která se prodává v práškové variantě či jako suspenze s živými zárodky.

15.  9.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |