vytisknout velikost písma Recenze: Encyklopedie révy vinné

Réva vinná patří k rostlinám úzce spjatým s dějinami lidské civilizace. Její historií i současností s důrazem na charakteristiku odrůd se v rozsáhlé publikaci Encyklopedie révy vinné zabývá Pavel Pavloušek.
Autorovým záměrem je seznámit nejen odbornou veřejnost, ale také všechny drobné pěstitele révy vinné a milovníky dobrého vína se sortimentem registrovaných odrůd, které se v naší zemi pěstují.  

Současně podává přehled nových odrůd od nás i ze zahraničí, prostor věnuje i stále oblíbenějším tradičním odrůdám středoevropského regionu a starým „krajovým“ odrůdám, jež představují obzvlášť cenný materiál jak pro šlechtění révy vinné, tak i pro výrobu speciálních vín.

Klepněte pro větší obrázek

Fotografií nepočítaně

320stránková publikace (pevná vazba, formát: 225 mm x 297 mm, 790 Kč) byla do světa poslána vydavatelstvím Computer Press v listopadu roku 2007. Důvody k jejímu vzniku jsou nasnadě: réva je považována za celosvětově rozšířenou a hlavní zahradnickou plodinu, přičemž její pěstování má v České republice dlouhou tradici a navíc se v několika posledních letech těší nebývalému rozmachu. Vždyť, jak Pavloušek uvádí, plochy vinic dosáhly v době, kdy knihu psal, 20 000 hektarů!

Encyklopedie, jež je doplněná více než 650 plnobarevnými kvalitními fotografiemi a množstvím ilustrací, nabízí v ucelené formě přehled jednotlivých odrůd pěstovaných a registrovaných v České republice, dále nových odrůd našich i zahraničních a odrůd tradičních pro oblast střední Evropy.

Ampelografie, popis vinného keře

Ještě před jejich pečlivým popisem najde čtenář informace o historii domestikace révy vinné a o jejím zařazení do systému rostlin, dozví se, jaké metody se při jejím popisu v rámci rozsáhlé nauky zvané ampelografie používají.

Klepněte pro větší obrázek

Ampelografie se zabývá charakteristikou popisu rostlinných orgánů a znaků, které odrůdu co nejpřesněji charakterizují a podléhají jen nízké proměnlivosti (pro představu sem patří například morfologické znaky jednotlivých odrůd, tedy vzhled letorostu, květu, hroznu, bobule, semena a listu).

Aby rostly a rodily

Pavel Pavloušek uvádí krom definice této nauky také další metody popisu odrůd, zabývá se jejich pěstitelskými a enologickými vlastnostmi (požadavky na stanoviště, fenologická stádia révy vinné, biotické a abiotické faktory, volba podnožové odrůdy, řez, zatížení keřů, zelené práce a tak dále).

Klepněte pro větší obrázek

Podává rovněž přehled podnožových odrůd pro révu vinnou s popisem jejich odolnosti vůči škůdcům a chorobám, adaptace na půdní podmínky, vztahu mezi podnoží a ušlechtilou odrůdou, rozšíření a šlechtění podnožových odrůd a podnoží zapsaných ve Státní odrůdové knize.

Co najdete ve Státní odrůdové knize

Jak už bylo zmíněno výše, meritorní částí publikace je přehled odrůd révy vinné zapsaných ve Státní odrůdové knize, jež jsou rozděleny na:

  • moštové odrůdy evropské révy vinné
  • stolní odrůdy evropské révy
  • moštové interspecifické odrůdy révy vinné
  • stolní interspecifické odrůdy révy
  • staré lokální odrůdy révy vinné

V rámci jejich popisu najdete ampelografickou a fenologickou charakteristiku, údaje o pěstitelských vlastnostech a využití odrůdy, dále požadavky na stanoviště, odolnost k biotickým a abiotickým faktorům, pěstební vlastnosti, enologické vlastnosti, informace o využití odrůdy a kvalitě vína.

Klepněte pro větší obrázek

Pod pokličku marketingu vín

Encyklopedii révy vinné uzavírá zajímavá kapitola věnovaná problematice marketingu českých a moravských vín a fenoménu „terroir“, o němž se v poslední době čím dál častěji diskutuje. Pavel Pavloušek analyzuje důležitý prvek prodeje vín – kontakt s konzumentem, jehož potřeby je nutné stále sledovat a reagovat na ně.

Za každou kapitolu autor umístil seznam použité literatury (české i cizojazyčné). Součást textu tvoří tabulky, umožňující lepší a jednodušší orientaci v dané problematice. Pokud byste do knihy rádi nahlédli, můžete tak učinit zde.

Rozlišit červené a bílé nestačí

Je nepopiratelné, že sortiment vín u nás běžně dostupných se stále zvyšuje. Orientovat se v něm by měli nejen vinohradníci, vinaři, prodejci vín, hoteliéři a someliéři, ale také spotřebitelé vína, kteří se považují za jeho milovníky. Vždyť to, co milujeme, bychom měli co nejlépe poznat. Encyklopedie révy vinné je určena právě jim.

Vzhledem ke skutečnosti, že kniha je stejně jako naše redakce ze "stáje" Computer Pressu, napadne vás možná otázka, nakolik může být touto skutečností ovlivněna naše recenze i recenze příští, které plánujeme. Odpověď zní: pokud bude kniha špatná, dozvíte se to. Pokud bude dobrá, stejně tak. Ale nebojte se: budeme vybírat hlavně ty publikace, které nás samotné po prvním prolistování zaujmou.

 

 

 

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |