6
Fotogalerie

Recenze: Encyklopedie jehličnatých stromů a keřů

Pro zájemce o jehličiny i pro sadovnické odborníky vyšla v prosinci minulého roku v nakladatelství Computer Press nepřehlédnutelná Encyklopedie jehličnatých stromů a keřů.

Odborník nad jiné

Autor Encyklopedie jehličnatých stromů a keřů Ing. Karel Hieke je uznávaným zahradníkem – dendrologem, jedním z našich předních odborníků v oboru okrasného zahradnictví.

Encyklopedie jehličin_titulka.jpg

Více jak dvacet let pracoval ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu okrasného zahradnictví v Průhonicích, kde v roce 1974 spoluzaložil Dendrologickou sbírkovou zahradu.

Za dobu svého dosavadního působení napsal nesčetně článků se zahradnickou tematikou a mnoho odborných publikací. „Biblí“ sadovníků i učebnicí odborných škol se stala jeho dvoudílná Praktická dendrologie, která poprvé vyšla v roce 1978.

Jehličiny pro každého

V encyklopedii uvádí autor na 230 druhů jehličin a více jak 2 tisíce jejich kultivarů, variet, forem a subspecií. Proto bude tak obsáhlá publikace v mnohém překvapení i pro čtenáře s rozsáhlými vědomostmi. V knize jsou podrobně popsány nejen domácí, a tedy běžně pěstované, a zdomácnělé dřeviny, ale také jehličiny málo známé či sbírkové.

Encykl._1.jpg

Pastva pro oči

Opravdu bohatě je Encyklopedie jehličnatých stromů a keřů vybavena kvalitními fotografiemi (na kvalitním papíru). Najdete v ní celostránkové fotografie vzrostlých exemplářů dřevin, detailní záběry květů jehličin, jejich plodů nebo větviček. Nechybí záběry jehličnanů z volné přírody, ukázkové výsadby v parcích, zahradách a veřejné zeleni.

Slovo na počátek

V úvodu vás čeká kapitola Obecná charakteristika jehličnanů a jejich použití. Bylo by škoda ji kvůli nedočkavosti přeskočit – dozvíte se v ní o přirozeném výskytu jehličnanů ve čtyřech pásmech s odlišnými minimálními teplotami v průběhu roku (z čehož vyplývají nároky na celoroční pěstování ve venkovních podmínkách).

Encykl._2.jpg

Dále autor uvádí pět kategorií poloh s rozličnou nadmořskou výškou, průměrnou roční teplotou a množstvím srážek – v popisu jehličin je pak vždy uvedeno, pro kterou kategorii (oblast pěstování) se dřevina hodí.

Morfologická terminologie

To je další důležitá kapitola, v níž jsou popsány jednotlivé části stromu či keře (kořeny, kmen, větve, listy, šišky a další) s podrobným vysvětlením, jak ta která část může vypadat a jak se jí správně říká. Zmínka je i o současné platné nomenklatuře s upozorněním na mezinárodně zavedenou zkratku pro čarověníky „WB“.

Encykl._3.jpg

Přehledné řazení

Nespornou předností Encyklopedie je abecední řazení dřevin do kapitol podle latinských názvů rodů (například Abies – jedle). V každé hlavní kapitole jsou abecedně řazeny druhy, pro přehlednost jsou české názvy jehličnanů zvýrazněny barevně. Ke každému druhu jsou uvedeny i pěstované kultivary podle názvu a se stručným popisem.

Pro pěstitele

Publikace zahrnuje pro každý rod výběr možností pro použití jehličin ve výsadbě, přehled jejich nároků, samotnou výsadbu a ošetřování rostlin v prvních letech, případně další ošetření v pozdější době. Zmínka je zde také o chorobách a škůdcích, jež mohou ohrozit jednotlivé druhy, a dočtete se rovněž o množení každého druhu či kultivaru.

Encykl._4.jpg

Kde knihu sehnat?

Publikace Encyklopedie jehličnatých stromů a keřů má 248 plnobarevných stran v pevné vazbě o rozměrech 225 x 297 centimetrů. Seženete ji v knihkupectví s oddělením odborné literatury nebo v některém internetovém knihkupectví, případně přímo u vydavatele.

Cena se pohybuje od 697 do 790 korun v internetových nabídkách, kamenné prodejny mají leckdy cenu vyšší. Vzhledem k vysoké kvalitě této encyklopedie to není mnoho a pro každého, kdo má o jehličnany hlubší zájem, bude vítaným přírůstkem do knihovny.

Encykl._5.jpg

Vzhledem ke skutečnosti, že kniha je stejně jako naše redakce ze "stáje" Computer Pressu, napadne vás možná otázka, nakolik může být touto skutečností ovlivněna naše recenze i recenze příští, které plánujeme. Odpověď zní: pokud bude kniha špatná, dozvíte se to. Pokud bude dobrá, stejně tak. Ale nebojte se: budeme vybírat hlavně ty publikace, které nás samotné po prvním prolistování zaujmou.

 

 

 

 

Doporučujeme

Články odjinud