vytisknout velikost písma Recenze: Encyklopedie jehličnatých stromů a keřů

Pro zájemce o jehličiny i pro sadovnické odborníky vyšla v prosinci minulého roku v nakladatelství Computer Press nepřehlédnutelná Encyklopedie jehličnatých stromů a keřů.

Odborník nad jiné

Autor Encyklopedie jehličnatých stromů a keřů Ing. Karel Hieke je uznávaným zahradníkem – dendrologem, jedním z našich předních odborníků v oboru okrasného zahradnictví.

Klepněte pro větší obrázek

Více jak dvacet let pracoval ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu okrasného zahradnictví v Průhonicích, kde v roce 1974 spoluzaložil Dendrologickou sbírkovou zahradu.

Za dobu svého dosavadního působení napsal nesčetně článků se zahradnickou tematikou a mnoho odborných publikací. „Biblí“ sadovníků i učebnicí odborných škol se stala jeho dvoudílná Praktická dendrologie, která poprvé vyšla v roce 1978.

Jehličiny pro každého

V encyklopedii uvádí autor na 230 druhů jehličin a více jak 2 tisíce jejich kultivarů, variet, forem a subspecií. Proto bude tak obsáhlá publikace v mnohém překvapení i pro čtenáře s rozsáhlými vědomostmi. V knize jsou podrobně popsány nejen domácí, a tedy běžně pěstované, a zdomácnělé dřeviny, ale také jehličiny málo známé či sbírkové.

Klepněte pro větší obrázek

Pastva pro oči

Opravdu bohatě je Encyklopedie jehličnatých stromů a keřů vybavena kvalitními fotografiemi (na kvalitním papíru). Najdete v ní celostránkové fotografie vzrostlých exemplářů dřevin, detailní záběry květů jehličin, jejich plodů nebo větviček. Nechybí záběry jehličnanů z volné přírody, ukázkové výsadby v parcích, zahradách a veřejné zeleni.

Slovo na počátek

V úvodu vás čeká kapitola Obecná charakteristika jehličnanů a jejich použití. Bylo by škoda ji kvůli nedočkavosti přeskočit – dozvíte se v ní o přirozeném výskytu jehličnanů ve čtyřech pásmech s odlišnými minimálními teplotami v průběhu roku (z čehož vyplývají nároky na celoroční pěstování ve venkovních podmínkách).

Klepněte pro větší obrázek

Dále autor uvádí pět kategorií poloh s rozličnou nadmořskou výškou, průměrnou roční teplotou a množstvím srážek – v popisu jehličin je pak vždy uvedeno, pro kterou kategorii (oblast pěstování) se dřevina hodí.

Morfologická terminologie

To je další důležitá kapitola, v níž jsou popsány jednotlivé části stromu či keře (kořeny, kmen, větve, listy, šišky a další) s podrobným vysvětlením, jak ta která část může vypadat a jak se jí správně říká. Zmínka je i o současné platné nomenklatuře s upozorněním na mezinárodně zavedenou zkratku pro čarověníky „WB“.

Klepněte pro větší obrázek

Přehledné řazení

Nespornou předností Encyklopedie je abecední řazení dřevin do kapitol podle latinských názvů rodů (například Abies – jedle). V každé hlavní kapitole jsou abecedně řazeny druhy, pro přehlednost jsou české názvy jehličnanů zvýrazněny barevně. Ke každému druhu jsou uvedeny i pěstované kultivary podle názvu a se stručným popisem.

Pro pěstitele

Publikace zahrnuje pro každý rod výběr možností pro použití jehličin ve výsadbě, přehled jejich nároků, samotnou výsadbu a ošetřování rostlin v prvních letech, případně další ošetření v pozdější době. Zmínka je zde také o chorobách a škůdcích, jež mohou ohrozit jednotlivé druhy, a dočtete se rovněž o množení každého druhu či kultivaru.

Klepněte pro větší obrázek

Kde knihu sehnat?

Publikace Encyklopedie jehličnatých stromů a keřů má 248 plnobarevných stran v pevné vazbě o rozměrech 225 x 297 centimetrů. Seženete ji v knihkupectví s oddělením odborné literatury nebo v některém internetovém knihkupectví, případně přímo u vydavatele.

Cena se pohybuje od 697 do 790 korun v internetových nabídkách, kamenné prodejny mají leckdy cenu vyšší. Vzhledem k vysoké kvalitě této encyklopedie to není mnoho a pro každého, kdo má o jehličnany hlubší zájem, bude vítaným přírůstkem do knihovny.

Klepněte pro větší obrázek

Vzhledem ke skutečnosti, že kniha je stejně jako naše redakce ze "stáje" Computer Pressu, napadne vás možná otázka, nakolik může být touto skutečností ovlivněna naše recenze i recenze příští, které plánujeme. Odpověď zní: pokud bude kniha špatná, dozvíte se to. Pokud bude dobrá, stejně tak. Ale nebojte se: budeme vybírat hlavně ty publikace, které nás samotné po prvním prolistování zaujmou.

 

 

 

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si na něm můžete už za měsíc

Jak správně naložit kysané zelí: Pochutnat si…

Také tak milujete kysané zelí? Kromě toho, že je chutné, je doslova nabité vitamíny a minerály. A i když se dá koupit v každém obchodě, nad to domácí není. Naložte si ho podle našeho návodu a už nikdy nebudete chtít jiné.

5.  10.  2019 |
Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už je sezóna hub za námi? Pak budete překvapeni. Z některých lokalit nosí houbaři domů stále plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky z října 2019.

17.  10.  2019 |
Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsíc jsem vyhodila 465 věcí. Jak to šlo?

Minimalistická výzva na vlastní kůži: Za měsí…

Máte pocit, že váš domov přetéká věcmi? Seberte odvahu a začněte vyhazovat. Tak jako já. Žiju se svou rodinou na padesáti metrech čtverečních a v jednu chvíli jsem si řekla dost. Jak mi šlo zbavit se osobních pokladů a co bylo nejtěžší?

6.  10.  2019 |
Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžete zpracovat

Poslední sklizeň rajčat: I zelené plody můžet…

Začínající podzim s sebou přináší sklizeň plodové zeleniny. Rajčata zrají, ale ne všechna stihnou dozrát venku – co s nimi? Nevěšte hlavu, není třeba je vyhazovat. Nazmar nemusí přijít nic z toho, co jste vypěstovali.

1.  10.  2019 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

22.  1.  2019 |