vytisknout velikost písma Recenze: Encyklopedie jehličnatých stromů a keřů

Pro zájemce o jehličiny i pro sadovnické odborníky vyšla v prosinci minulého roku v nakladatelství Computer Press nepřehlédnutelná Encyklopedie jehličnatých stromů a keřů.

Odborník nad jiné

Autor Encyklopedie jehličnatých stromů a keřů Ing. Karel Hieke je uznávaným zahradníkem – dendrologem, jedním z našich předních odborníků v oboru okrasného zahradnictví.

Klepněte pro větší obrázek

Více jak dvacet let pracoval ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu okrasného zahradnictví v Průhonicích, kde v roce 1974 spoluzaložil Dendrologickou sbírkovou zahradu.

Za dobu svého dosavadního působení napsal nesčetně článků se zahradnickou tematikou a mnoho odborných publikací. „Biblí“ sadovníků i učebnicí odborných škol se stala jeho dvoudílná Praktická dendrologie, která poprvé vyšla v roce 1978.

Jehličiny pro každého

V encyklopedii uvádí autor na 230 druhů jehličin a více jak 2 tisíce jejich kultivarů, variet, forem a subspecií. Proto bude tak obsáhlá publikace v mnohém překvapení i pro čtenáře s rozsáhlými vědomostmi. V knize jsou podrobně popsány nejen domácí, a tedy běžně pěstované, a zdomácnělé dřeviny, ale také jehličiny málo známé či sbírkové.

Klepněte pro větší obrázek

Pastva pro oči

Opravdu bohatě je Encyklopedie jehličnatých stromů a keřů vybavena kvalitními fotografiemi (na kvalitním papíru). Najdete v ní celostránkové fotografie vzrostlých exemplářů dřevin, detailní záběry květů jehličin, jejich plodů nebo větviček. Nechybí záběry jehličnanů z volné přírody, ukázkové výsadby v parcích, zahradách a veřejné zeleni.

Slovo na počátek

V úvodu vás čeká kapitola Obecná charakteristika jehličnanů a jejich použití. Bylo by škoda ji kvůli nedočkavosti přeskočit – dozvíte se v ní o přirozeném výskytu jehličnanů ve čtyřech pásmech s odlišnými minimálními teplotami v průběhu roku (z čehož vyplývají nároky na celoroční pěstování ve venkovních podmínkách).

Klepněte pro větší obrázek

Dále autor uvádí pět kategorií poloh s rozličnou nadmořskou výškou, průměrnou roční teplotou a množstvím srážek – v popisu jehličin je pak vždy uvedeno, pro kterou kategorii (oblast pěstování) se dřevina hodí.

Morfologická terminologie

To je další důležitá kapitola, v níž jsou popsány jednotlivé části stromu či keře (kořeny, kmen, větve, listy, šišky a další) s podrobným vysvětlením, jak ta která část může vypadat a jak se jí správně říká. Zmínka je i o současné platné nomenklatuře s upozorněním na mezinárodně zavedenou zkratku pro čarověníky „WB“.

Klepněte pro větší obrázek

Přehledné řazení

Nespornou předností Encyklopedie je abecední řazení dřevin do kapitol podle latinských názvů rodů (například Abies – jedle). V každé hlavní kapitole jsou abecedně řazeny druhy, pro přehlednost jsou české názvy jehličnanů zvýrazněny barevně. Ke každému druhu jsou uvedeny i pěstované kultivary podle názvu a se stručným popisem.

Pro pěstitele

Publikace zahrnuje pro každý rod výběr možností pro použití jehličin ve výsadbě, přehled jejich nároků, samotnou výsadbu a ošetřování rostlin v prvních letech, případně další ošetření v pozdější době. Zmínka je zde také o chorobách a škůdcích, jež mohou ohrozit jednotlivé druhy, a dočtete se rovněž o množení každého druhu či kultivaru.

Klepněte pro větší obrázek

Kde knihu sehnat?

Publikace Encyklopedie jehličnatých stromů a keřů má 248 plnobarevných stran v pevné vazbě o rozměrech 225 x 297 centimetrů. Seženete ji v knihkupectví s oddělením odborné literatury nebo v některém internetovém knihkupectví, případně přímo u vydavatele.

Cena se pohybuje od 697 do 790 korun v internetových nabídkách, kamenné prodejny mají leckdy cenu vyšší. Vzhledem k vysoké kvalitě této encyklopedie to není mnoho a pro každého, kdo má o jehličnany hlubší zájem, bude vítaným přírůstkem do knihovny.

Klepněte pro větší obrázek

Vzhledem ke skutečnosti, že kniha je stejně jako naše redakce ze "stáje" Computer Pressu, napadne vás možná otázka, nakolik může být touto skutečností ovlivněna naše recenze i recenze příští, které plánujeme. Odpověď zní: pokud bude kniha špatná, dozvíte se to. Pokud bude dobrá, stejně tak. Ale nebojte se: budeme vybírat hlavně ty publikace, které nás samotné po prvním prolistování zaujmou.

 

 

 

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zabere vám to jen čtvrt hodiny

Jak si vyrobit klimatizaci za pár stovek. Zab…

Nevíte už, jak se doma ochladit, ale na klimatizaci za desítky tisíc nemáte potřebné finance? Našli jsme pro vás jednoduchý návod, jak si takovou provizorní domácí klimatizaci vyrobit s minimálními náklady. Na nic tedy nečekejte a pusťte se do toho!

4.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |