vytisknout velikost písma Jak sklízet rakytník a na co všechno ho použít?

Každý, kdo pěstuje rakytník, vám potvrdí, že jeho sklizeň není úplně snadná. Dá se vůbec toto ovoce, které v sobě skrývá vitaminy, karoten, třísloviny i stopové prvky, sklidit snadno a rychle? A na co všechno jeho plody můžeme použít?

Rakytník: sklizeň je náročná a vyžaduje trpělivost

Zatímco pěstování rakytníku komplikované není, u sklizně se můžete pořádně zapotit. Rostlina má drobné plody s kratičkými stopkami, které hustě obrůstají větvičky s trny. Je tedy jasné, že k plodům se člověk hned tak nedostane.

Jak pěstovat rakytník řešetlákový, aby plodil co nejvíc?

Jak pěstovat rakytník řešetlákový, aby plodil co nejvíc?

Česáčky ani hřebeny se u rakytníku neosvědčily a stříhání celých větviček k otrhávání doma oslabuje keř a zmenšuje příští sklizeň. Možná jste se dočetli, že nejlépe se sklízí plody přemrzlé, a sice setřásáním do nádob: U nás ale nepanují tak velké mrazy a peckovičky zůstávají díky vysokému obsahu olejů měkké i v zimním období, takže ani tento způsob nám nepomůže. Nezbývá, než se vyzbrojit trpělivostí, počítat s rukama obarvenýma oranžovou šťávou a zvyknout si na občasný píchanec. Rakytník obsahuje obrovské množství vitamínu C, a v zimě se nám tak za naše úsilí odmění.

Bio zahrada: jak pěstovat drobné ovoce bez chemie

Bio zahrada: jak pěstovat drobné ovoce bez chemie

Recepty z rakytníku

Vlastností rakytníků využívalo tibetské, mongolské a indické lidové léčitelství po celé generace. Kromě zmíněného céčka obsahují jeho plody i vitaminy A, E a K1, organické kyseliny a stopové prvky. Díky tomu podporuje imunitu a pomáhá při rekonvalescenci, a proto se používá na výrobu šťáv, elixírů, ale třeba i medu.

Rakytníkový likér: elixír života

  • Smícháme jeden váhový díl usušeného, rozemletého rakytníku a tři váhové díly destilátu (vodka, koňak, líh).
  • V uzavřené lahvi necháme louhovat tři týdny, občas protřepeme a po scezení dáme do menších tmavých lahviček. 
  • Lihový extrakt se užívá po patnácti kapkách třikrát denně.
Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

    Rakytníkový sirup: zdravá pochoutka pro děti 

  • Smícháme jeden kilogram vylisované šťávy a jeden a půl kilogramu cukru.
  • Přidáme jednu lžičku kyseliny citronové.
  • Po rozpuštění cukru ve studené šťávě plníme do lahví a uložíme v chladu a temnu. 

Rakytníková šťáva bez cukru: pro diabetiky

Vylisovanou neslazenou šťávu plníme do sklenic se šroubovacím uzávěrem a při teplotě osmdesát pět stupňů sterilujeme půl hodiny.  

Rakytníkový med

Sušené rozemleté plody smícháme s včelím medem a užíváme po lžičkách. Medem lze sladit čaj.  

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

 

 

 
 

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte se!

Nejkrásnější jarní věnce na dveře. Inspirujte…

Pokud na vašich vchodových dveřích ještě stále visí vánoční věnec, je nejvyšší čas vyměnit ho za jarní. Rozkvetlá dekorace vchod nejen hezky ozdobí, ale při každém odchodu a příchodu domů vám zlepší náladu. Podívejte se pro inspiraci do naší velké fotogalerie, kde najdete více než padesát těch nejkrásnějších věnců z celého světa.

6.  3.  2019 |
7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstování zamiokulkasu

7 věcí, na které musíte dát pozor při pěstová…

Zamiokulkas se v současnosti řadí mezi nejoblíbenější pokojové rostliny. Ač exotický, jeho pěstování není náročné. Je příkladem moderní rostliny – na trhu se objevil jen před pár lety, ale rychle si vydobyl své místo na slunci.

24.  10.  2018 |
Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vyzkoušejte naše recepty

Medvědí česnek je první jarní životabudič. Vy…

Roste pouze na jaře a vychutnávat si ho můžete jen necelé dva měsíce. Jak ho v lese bezpečně poznat a odlišit ho od konvalinky? Jak ho pěstovat na zahradě? A co si z něj uvařit?

13.  3.  2019 |
Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je pěstovat

Bylinky na balkon: Jaké jsou vhodné a jak je …

Jsou voňavé, svěží, mají báječnou chuť. Čerstvé bylinky pozvednou každý pokrm. Využijete je při přípravě studené i teplé kuchyně. Hodí se do pomazánek, polévek, na brambory, k masu, na dezerty… Je proto skvělé mít je stále po ruce. Poradíme vám, jak si je snadno a úspěšně vypěstovat doma.

9.  3.  2019 |
Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři nenávidí a vegetariáni milují

Jak vypadá bršlice. Plevel, který zahrádkáři …

Každý zahrádkář zná tento úporný plevel a nejeden s ním bojuje celá léta. Lze se bršlice zbavit a je opravdu tak nebezpečná, jak se obecně tvrdí?

12.  3.  2019 |