vytisknout velikost písma Jak sklízet rakytník a na co všechno ho použít?

Každý, kdo pěstuje rakytník, vám potvrdí, že jeho sklizeň není úplně snadná. Dá se vůbec toto ovoce, které v sobě skrývá vitaminy, karoten, třísloviny i stopové prvky, sklidit snadno a rychle? A na co všechno jeho plody můžeme použít?

Rakytník: sklizeň je náročná a vyžaduje trpělivost

Zatímco pěstování rakytníku komplikované není, u sklizně se můžete pořádně zapotit. Rostlina má drobné plody s kratičkými stopkami, které hustě obrůstají větvičky s trny. Je tedy jasné, že k plodům se člověk hned tak nedostane.

Jak pěstovat rakytník řešetlákový, aby plodil co nejvíc?

Jak pěstovat rakytník řešetlákový, aby plodil co nejvíc?

Česáčky ani hřebeny se u rakytníku neosvědčily a stříhání celých větviček k otrhávání doma oslabuje keř a zmenšuje příští sklizeň. Možná jste se dočetli, že nejlépe se sklízí plody přemrzlé, a sice setřásáním do nádob: U nás ale nepanují tak velké mrazy a peckovičky zůstávají díky vysokému obsahu olejů měkké i v zimním období, takže ani tento způsob nám nepomůže. Nezbývá, než se vyzbrojit trpělivostí, počítat s rukama obarvenýma oranžovou šťávou a zvyknout si na občasný píchanec. Rakytník obsahuje obrovské množství vitamínu C, a v zimě se nám tak za naše úsilí odmění.

Bio zahrada: jak pěstovat drobné ovoce bez chemie

Bio zahrada: jak pěstovat drobné ovoce bez chemie

Recepty z rakytníku

Vlastností rakytníků využívalo tibetské, mongolské a indické lidové léčitelství po celé generace. Kromě zmíněného céčka obsahují jeho plody i vitaminy A, E a K1, organické kyseliny a stopové prvky. Díky tomu podporuje imunitu a pomáhá při rekonvalescenci, a proto se používá na výrobu šťáv, elixírů, ale třeba i medu.

Rakytníkový likér: elixír života

  • Smícháme jeden váhový díl usušeného, rozemletého rakytníku a tři váhové díly destilátu (vodka, koňak, líh).
  • V uzavřené lahvi necháme louhovat tři týdny, občas protřepeme a po scezení dáme do menších tmavých lahviček. 
  • Lihový extrakt se užívá po patnácti kapkách třikrát denně.
Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

Recepty z bezinek: Jak připravit likér, víno, džem a další dobroty

    Rakytníkový sirup: zdravá pochoutka pro děti 

  • Smícháme jeden kilogram vylisované šťávy a jeden a půl kilogramu cukru.
  • Přidáme jednu lžičku kyseliny citronové.
  • Po rozpuštění cukru ve studené šťávě plníme do lahví a uložíme v chladu a temnu. 

Rakytníková šťáva bez cukru: pro diabetiky

Vylisovanou neslazenou šťávu plníme do sklenic se šroubovacím uzávěrem a při teplotě osmdesát pět stupňů sterilujeme půl hodiny.  

Rakytníkový med

Sušené rozemleté plody smícháme s včelím medem a užíváme po lžičkách. Medem lze sladit čaj.  

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

Jak udělat džem, sirup a likér z květů růží

 

 

 
 

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že vzhledem k suchému létu a dlouhodobě nadprůměrným teplotám už letos houby možná vůbec neporostou? Pak asi budete překvapeni. V posledních dnech nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké.

12.  10.  2018 |
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo nebo zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad.

5.  9.  2018 |
Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Jak vyrobit léčivý sirup a mast z rýmovníku

Sezóna chřipek a nachlazení je v plném proudu. Rýmě a kašli unikne jen málokdo z nás. Není ale nutné vše řešit jen prášky a předraženými přípravky z lékárny. Nepříjemné příznaky pomůže zmírnit třeba rýmovník. Máme pro vás návod, jak si z něj doma vyrobit sirup a mast.

27.  1.  2018 |
Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařovačky

Jak si vyrobit zimně laděný svícen ze zavařov…

Chcete si pořídit netradiční dekoraci, která navodí tu správnou atmosféru a všichni hosté ji navíc budou obdivovat? Pak se pusťte do výroby zimního svícnu ze zavařovací sklenice.

7.  11.  2018 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

19.  9.  2018 |