Rakytník: sklizeň je náročná a vyžaduje trpělivost
Zatímco pěstování rakytníku komplikované není, u sklizně se můžete pořádně zapotit. Rostlina má drobné plody s kratičkými stopkami, které hustě obrůstají větvičky s trny. Je tedy jasné, že k plodům se člověk hned tak nedostane.
Česáčky ani hřebeny se u rakytníku neosvědčily a stříhání celých větviček k otrhávání doma oslabuje keř a zmenšuje příští sklizeň. Možná jste se dočetli, že nejlépe se sklízí plody přemrzlé, a sice setřásáním do nádob: U nás ale nepanují tak velké mrazy a peckovičky zůstávají díky vysokému obsahu olejů měkké i v zimním období, takže ani tento způsob nám nepomůže. Nezbývá, než se vyzbrojit trpělivostí, počítat s rukama obarvenýma oranžovou šťávou a zvyknout si na občasný píchanec. Rakytník obsahuje obrovské množství vitamínu C, a v zimě se nám tak za naše úsilí odmění.
Recepty z rakytníku
Vlastností rakytníků využívalo tibetské, mongolské a indické lidové léčitelství po celé generace. Kromě zmíněného céčka obsahují jeho plody i vitaminy A, E a K1, organické kyseliny a stopové prvky. Díky tomu podporuje imunitu a pomáhá při rekonvalescenci, a proto se používá na výrobu šťáv, elixírů, ale třeba i medu.
Rakytníkový likér: elixír života
- Smícháme jeden váhový díl usušeného, rozemletého rakytníku a tři váhové díly destilátu (vodka, koňak, líh).
- V uzavřené lahvi necháme louhovat tři týdny, občas protřepeme a po scezení dáme do menších tmavých lahviček.
- Lihový extrakt se užívá po patnácti kapkách třikrát denně.
Rakytníkový sirup: zdravá pochoutka pro děti
- Smícháme jeden kilogram vylisované šťávy a jeden a půl kilogramu cukru.
- Přidáme jednu lžičku kyseliny citronové.
- Po rozpuštění cukru ve studené šťávě plníme do lahví a uložíme v chladu a temnu.
Rakytníková šťáva bez cukru: pro diabetiky
Vylisovanou neslazenou šťávu plníme do sklenic se šroubovacím uzávěrem a při teplotě osmdesát pět stupňů sterilujeme půl hodiny.
Rakytníkový med
Sušené rozemleté plody smícháme s včelím medem a užíváme po lžičkách. Medem lze sladit čaj.
VIDEO BONUS: V rakytníku je nejvíce vitamínu C. Jak ho ale běžnou konzumací dostat do těla?