vytisknout velikost písma Rajčata pomohou proti rakovině i dotěrnému hmyzu

Lékaři už dávno vědí, že výborným a osvědčeným preventivním prostředkem proti rakovině jsou rajčata. Tyto červené plody totiž obsahují látku lykopen, která se řadí do skupiny antioxidantů. Pojídáním chutné zeleniny se můžeme preventivně chránit proti rakovinnému bujení. Právem proto staří Čechové nazvali nakyslé červené plody rajskými jablíčky.

Odborníci se však snaží jít ještě dále a pozitivní působení rajčat znásobit. Genetickými úpravami se jim podařilo vyšlechtit rajčata stejně chutná, avšak s trojnásobně vyšším obsahem lykopenu! Tato rajčata dokáží podle vědců v příštích letech podstatně snížit výskyt rakoviny. Hodně však záleží, kolik lidí se jejich pravidelnou konzumaci bude moci finančně dovolit.

Nová „výkonnější“ zelenina totiž zraje mnohem později než nepřešlechtěné kultivary. Tím se náklady na pěstování „zdravějších“ rajčátek notně prodražují. Jedno rajče by tak zatím vyšlo i na několik dolarů… Agronomové z Purdue Univerzity v Indianě ve Spojených státech však intenzivně pracují na postupu, který dozrávání uspíší.

Dosavadní testy rovněž ukázaly, že geneticky upravená rajská jablíčka jsou nejen zdravotně nezávadná, ale díky nízkému obsahu cukru naopak velmi vhodná pro diabetiky. Dají se navíc používat i jako účinný repelent - potíráním kůže rajčatovou šťávou odradíme komáry i další obtížný hmyz. „Jedná se o zaručený, ekologický a zdravotně naprosto nezávadný repelentní přípravek,“ dodal vědecký pracovník z Univerzity v Severní Karolíně.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nasladko

Pět nejlepších receptů z cukety naslano i nas…

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  6.  2018 | | 2 N/A
Jak připravit rybízové víno

Jak připravit rybízové víno

Pokud vám na zahradě roste několik keřů rybízu a letos vás čeká bohatá sklizeň, popřemýšlejte, jak plody zpracovat. Jednu z mnoha variant představuje rybízové víno, které bývá označováno za nejchutnější mezi ovocnými.

3.  7.  2018 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže.

6.  6.  2018 |
Jak správně provést letní řez ovocných stromů a keřů

Jak správně provést letní řez ovocných stromů…

Prořezáváte ovocné stromy a keře až po sezoně? Tak to je chyba. Letní řez totiž omezuje bujení a podporuje tvorbu květních pupenů, a díky tomu přispívá k bohatší a kvalitnější úrodě. Kdy přesně prořezat jabloně, hrušky, meruňky a další dřeviny, jak postupovat a na co určitě nezapomenout?

11.  7.  2018 |
Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: Ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Chcete si ho také vyrobit? Ponocovat kvůli tomu nemusíte. Vyzkoušejte náš recept na ořechovku z vodky. Chutnat vám bude, ať už ořechy natrháte kdykoli, a čarovné účinky bude mít také, pokud jí vypijete dostatečné množství.

20.  6.  2018 |