Odborníci se však snaží jít ještě dále a pozitivní působení rajčat znásobit. Genetickými úpravami se jim podařilo vyšlechtit rajčata stejně chutná, avšak s trojnásobně vyšším obsahem lykopenu! Tato rajčata dokáží podle vědců v příštích letech podstatně snížit výskyt rakoviny. Hodně však záleží, kolik lidí se jejich pravidelnou konzumaci bude moci finančně dovolit.
Nová „výkonnější“ zelenina totiž zraje mnohem později než nepřešlechtěné kultivary. Tím se náklady na pěstování „zdravějších“ rajčátek notně prodražují. Jedno rajče by tak zatím vyšlo i na několik dolarů… Agronomové z Purdue Univerzity v Indianě ve Spojených státech však intenzivně pracují na postupu, který dozrávání uspíší.
Dosavadní testy rovněž ukázaly, že geneticky upravená rajská jablíčka jsou nejen zdravotně nezávadná, ale díky nízkému obsahu cukru naopak velmi vhodná pro diabetiky. Dají se navíc používat i jako účinný repelent - potíráním kůže rajčatovou šťávou odradíme komáry i další obtížný hmyz. „Jedná se o zaručený, ekologický a zdravotně naprosto nezávadný repelentní přípravek,“ dodal vědecký pracovník z Univerzity v Severní Karolíně.