vytisknout velikost písma Rajčata pomohou proti rakovině i dotěrnému hmyzu

Lékaři už dávno vědí, že výborným a osvědčeným preventivním prostředkem proti rakovině jsou rajčata. Tyto červené plody totiž obsahují látku lykopen, která se řadí do skupiny antioxidantů. Pojídáním chutné zeleniny se můžeme preventivně chránit proti rakovinnému bujení. Právem proto staří Čechové nazvali nakyslé červené plody rajskými jablíčky.

Odborníci se však snaží jít ještě dále a pozitivní působení rajčat znásobit. Genetickými úpravami se jim podařilo vyšlechtit rajčata stejně chutná, avšak s trojnásobně vyšším obsahem lykopenu! Tato rajčata dokáží podle vědců v příštích letech podstatně snížit výskyt rakoviny. Hodně však záleží, kolik lidí se jejich pravidelnou konzumaci bude moci finančně dovolit.

Nová „výkonnější“ zelenina totiž zraje mnohem později než nepřešlechtěné kultivary. Tím se náklady na pěstování „zdravějších“ rajčátek notně prodražují. Jedno rajče by tak zatím vyšlo i na několik dolarů… Agronomové z Purdue Univerzity v Indianě ve Spojených státech však intenzivně pracují na postupu, který dozrávání uspíší.

Dosavadní testy rovněž ukázaly, že geneticky upravená rajská jablíčka jsou nejen zdravotně nezávadná, ale díky nízkému obsahu cukru naopak velmi vhodná pro diabetiky. Dají se navíc používat i jako účinný repelent - potíráním kůže rajčatovou šťávou odradíme komáry i další obtížný hmyz. „Jedná se o zaručený, ekologický a zdravotně naprosto nezávadný repelentní přípravek,“ dodal vědecký pracovník z Univerzity v Severní Karolíně.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |