vytisknout velikost písma Rajčata pomohou proti rakovině i dotěrnému hmyzu

Lékaři už dávno vědí, že výborným a osvědčeným preventivním prostředkem proti rakovině jsou rajčata. Tyto červené plody totiž obsahují látku lykopen, která se řadí do skupiny antioxidantů. Pojídáním chutné zeleniny se můžeme preventivně chránit proti rakovinnému bujení. Právem proto staří Čechové nazvali nakyslé červené plody rajskými jablíčky.

Odborníci se však snaží jít ještě dále a pozitivní působení rajčat znásobit. Genetickými úpravami se jim podařilo vyšlechtit rajčata stejně chutná, avšak s trojnásobně vyšším obsahem lykopenu! Tato rajčata dokáží podle vědců v příštích letech podstatně snížit výskyt rakoviny. Hodně však záleží, kolik lidí se jejich pravidelnou konzumaci bude moci finančně dovolit.

Nová „výkonnější“ zelenina totiž zraje mnohem později než nepřešlechtěné kultivary. Tím se náklady na pěstování „zdravějších“ rajčátek notně prodražují. Jedno rajče by tak zatím vyšlo i na několik dolarů… Agronomové z Purdue Univerzity v Indianě ve Spojených státech však intenzivně pracují na postupu, který dozrávání uspíší.

Dosavadní testy rovněž ukázaly, že geneticky upravená rajská jablíčka jsou nejen zdravotně nezávadná, ale díky nízkému obsahu cukru naopak velmi vhodná pro diabetiky. Dají se navíc používat i jako účinný repelent - potíráním kůže rajčatovou šťávou odradíme komáry i další obtížný hmyz. „Jedná se o zaručený, ekologický a zdravotně naprosto nezávadný repelentní přípravek,“ dodal vědecký pracovník z Univerzity v Severní Karolíně.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Mysleli jste si, že letos už houby možná vůbec neporostou? Pak budete překvapeni. V posledních dnech z některých lokalit konečně nosí houbaři domů plné košíky. Zjistili jsme pro vás, kde aktuálně houby rostou a jaké. Mrkněte se v galerii nejen na poslední úlovky ze srpna 2019.

16.  8.  2019 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

13.  8.  2019 |
Co zasít v srpnu, abyste ještě letos mohli sklízet zeleninu?

Co zasít v srpnu, abyste ještě letos mohli sk…

Máte pocit, že je v srpnu na sázení zeleniny pozdě? Omyl. Když zasejete nyní, budete mít čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky až do prvních mrazíků.

11.  8.  2019 |
Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Hortenzie: Nejčastější chyby v pěstování

Záhonové i nádobové hortenzie mají podobné nároky. Pokud nekvetou, bývá příčinou pěstitelská chyba. Podívejte se na jejich přehled a zjistěte, co vaší rostlině pomůže. Další užitečné rady najdete i ve videu v úvodu článku.

21.  8.  2019 |
Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Jak zpracovat a uchovat cukety na zimu

Také máte cuket, že nevíte, co s nimi? Vyzkoušeli jste snad už všechny způsoby úpravy a oblíbená zelenina vám už, jak se lidově říká, leze krkem? Uchovejte si je na zimu, kdy se vám po jejich chuti bude stýskat. Způsobů je hned několik.

24.  7.  2019 |