vytisknout velikost písma Rady z tropů: ochutnejte exotické tamarillo

Nenechte si ujít cyklus povídání o exotických plodech od redaktorky žijící v tropickém prostředí Nizozemských Antil! Čekají vás zajímavé i praktické informace a recepty. Dnes je na řadě tamarillo.

Tamarillo, rajčenka, francouzské rajče...

Tamarillo (Cyphomandra betacea) pochází z peruánských And. Pěstuje se od severu Argentiny až po jihovýchod Mexika a na Antillách. Možná jste se s ním už setkali, ale pod jiným označením.

Klepněte pro větší obrázek

Říká se mu totiž také rajčenka, treetomato, stromové nebo francouzské rajče. K jeho současným producentům patří hlavně Kolumbie, Brazílie, Nový Zéland, Keňa, Kalifornice, Indie, Srí Lanka a Jižní Afrika.

Jedná se o v noci kvetoucí keř, vyrůstající do výšky dvou až pěti metrů. Již bylo vyšlechtěno mnoho druhů tamarilla, jež se liší barvou slupky, a stále se zkouší pěstovat nové a nové odrůdy s lepší chutí a menším množstvím semínek.

Klepněte pro větší obrázek

Tamarillo má různé barvy a chutě

Trochu se podobá rajčeti, ale má v porovnání s ním tvrdší slupku, delší tvar a chutná sladčeji. Pokud ho rozkrojíte, ovane vás známá rajčatová vůně. Ačkoli botanicky patří do stejné čeledi lilkovitých, najdete ho na pultech s ovocem.

Má oválný tvar a měří průměrně sedm až osm centimetrů. Slupka plodu je hladká, naduřelá a lesklá, ale má jistou hořkou příchuť. Ovoce dozrává teprve po sklizni a sklízí se i se stopkou. Jeho barva se pohybuje od červené až po karmínovou a také existují druhy s naoranžovělými tóny, mající sladší chuť a obsahující malé měkké pecičky.

Klepněte pro větší obrázek

Dá se říci jiná barva, jiná chuť. Oranžové a červené barvy mají chuť spíše sladkou a vyznačují se křehkostí. Žlutá tamarilla jsou tvrdá a kyselá. Dužina plodů má tmavě oranžovou barvu a rosolovitou konzistenci. Semínka s plochým tvarem a nevelkou tvrdostí lze lehce strávit.

  • Pokud chcete vidět, jak vypadají dozrávající plody rostoucí na rostlině, podívejte se na tuto videonahrávku.

Tamarillo k zeštíhlení i proti angíně

Pro svou chuť, vzhled a schopnost kombinace s ostatními plodinami mohou rajčenku jíst jak dospělí, tak děti, sportovci, kojící a těhotné matky nebo starší lidé. Obsahuje vitaminy A a C.

Nezpůsobuje problémy ani lidem, jimž nedělají dobře citrusy, papriky a další zeleniny. Tamarillo dále obsahuje minerály jako vápník, železo a fosfor, vitaminy B1, B2, B3, vlákninu. Patří k důležitým zdrojům pektinů, účinným pro zrak a obranný systém (stejně jako rajče funguje coby antioxidant).

Klepněte pro větší obrázek

Má málo tuků, proto se ideálně hodí k dietám a k zeštíhlovacím programům. Doporučuje se pacientům s problémy s kostmi a padáním vlasů. Redukuje cholesterol, posiluje mozek, paměť a je užitečné při vysokém krevním tlaku.

V Kolumbii a Ekvádoru se tyto plody či listy, předem zahřáté nebo osmahnuté, užívají jako obklady k léčení chřipky, na podrážděný krk, při zánětu mandlí a při angíně.

Jezte bez hořké slupky

Lehce hořkou příchuť rajčenky lze odstranit jejím povařením nebo přidáním cukru. Doporučuje se jíst oloupané plody, protože hořkost je typická právě pro slupku – ta se však snadno sloupne ve vroucí vodě.

Klepněte pro větší obrázek

Tamarillo tvoří většinou součást šťáv, sladkých jídel, marmelád, džemů, kompotů, jí se ale i syrové, kdy se lžičkou vydlabe dužina. Nezralé plody musíte nechat dozrát při pokojové teplotě.

V exotických zemích, kde se tamarillo pěstuje, se přidává k pálivým přísadám nebo jako obloha ke studeným pokrmům, společně se sýrem, pepřem a na opečeném chlebu. Může se také dusit stejně jako rajská jablíčka.

V Kolumbii se z něj připravuje osvěžující šťáva nebo koktejl, plody se macerují nebo rozmixují s vodou či mlékem. Na Novém Zélandu se používá jako zelenina na saláty a slaná vařená jídla nebo se přidává do dezertů.

Jednoduchý koktejl na ochutnání

Dužina je velmi šťavnatá a můžete si z ní vyrobit spoustu výborných šťáv. Pro začátek vyzkoušejte jen jednoduchý koktejl. Plody oloupejte, rozmixujte a vzniklý koktejl pijte. K čemu byste jej přirovnali?

Připomene vám chuť rajčete, maracuji nebo něčeho mezi sladkým a kyselým? Semínka někomu chutnají jako sezamová, proto je odstraňuje. V salátu prý překážejí a kazí jeho chuť, já naopak tvrdím, že ho svou barvou nádherně zkrášlí.

Klepněte pro větší obrázek

Dobroty z tropů

Pokud vám rajčenka zachutná, vyzkoušejte z ní vytvořit i další pokrmy. Nám, Evropanům, se sice mohou zdát podivné, ale v tropických krajích představují klasiku. Až je ochutnáte, budete se mnou souhlasit: jsou výborné!

Než se pustíte do jejich přípravy, nesmím vynechat důležité varování! Nekrájejte tamarillo na dřevě nebo na savém materiálu. Šťáva z něj barví a fleky potom nejdou smýt.

Tamarillový sorbet

300 g dužiny tamarilla

2 dl vody

1 hřebíček

1 lžička cukru

200 g oloupaných broskví

šťáva z 1 citronu nebo limetky

1 pomeranč

0,25 l smetany ke šlehání

kousek pomerančové kůry

Vodu uvařte společně s cukrem, hřebíčkem a pomerančovou kůrou. Do mixéru vložte dužinu tamarilla, broskve a šťávu z pomeranče a citronu. Pořádně promíchejte a poté spojte s cukrovým sirupem. Vše vložte do nádoby na sorbety nebo výrobníku zmrzliny a zlehka nechte zmrazit. Podvejte ozdobené kopečkem šlehačky.

Karamelizovaná tamarilla

10 tamarill

2 lžíce moučkového cukru

trochu vody

Tamarilla ponořte na jednu minutu do vroucí vody a stáhněte z nich slupku. Přepůlte je a vložte plochou stranou do pečicí formy. Posypejte je cukrem, pokapejte troškou vody a vložte na patnáct minut do trouby při sto osmdesáti stupních Celsia. Výborně se hodí jako příloha k okořeněným pálivým masům.

Tamarillová marmeláda

1 kg dužiny tamarilla

600 g cukru

citronová šťáva

Do hrnce vložte dužinu, cukr a šťávu. Přiveďte k varu a nechte dalších asi dvanáct minut (nebo do doby, než se vytvoří soudržná směs) vařit. Pokud směs nehoustne, přidejte klidně dalších sto padesát gramů cukru.

Jakmile vidíte, že tamarillo marmeládovatí, vyndejte pěnu a stáhněte z ohně. Nechte čtvrt hodiny odpočinout, poté plňte sklenice a sterilujte.

Exotický salát

1 karambola

1 tamarillo

1 papája

1 kiwi

2 fíky

2 lžíce bílého jogurtu

2 lžičky citronové šťávy

čtvrt lžičky soli

troška bílého pepře

1 lžička zrníček zelené papriky v octě

Podle potřeby ovoce oloupejte a nakrájejte na kolečka. Z papájové dužiny vytvořte kostičky nebo kuličky. Dejte do mísy. Promíchejte a přelijte zálivkou. Tu připravíte smícháním jogurtu, šťávy, pepře a lehce pomletých paprikových semínek. Salát ozdobte dle fantazie.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |
Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je čas jít spát

Kalatea – rostlina, která vám řekne, že je ča…

Vyhledávanými rostlinami pro ozdobu interiérů jsou kalatey, blízké příbuzné marant. Jejich obliba stále roste především pro krásnou kresbu na listech, která je oběma rodům společná.

19.  11.  2017 |