vytisknout velikost písma Rady z tropů: kiwi vám zajistí dlouhé mládí

Seriál o exotických plodinách připravuje redaktorka z tropického kraje a dnes se pod lupu dostává v našem menu dobře zabydlené kiwi. Zelené však není jediné. Ochutnáte i plody jinak zbarvené?

Kiwi lepší než špenát

Nedávný průzkum prokázal, že kiwi předčí svými vlastnostmi nejen doporučovaný špenát, ale vůbec všechno ostatní ovoce a zeleninu. Snězení jednoho kusu denně vám zaručí pokrytí doporučené dávky vitaminu C a část potřebného hořčíku a vitaminu E. Pravidelnou konzumací posílíte obranný systém těla, zlepšíte krevní tlak, získáte přírodní projímadlo a vyženete parazity z těla.

Klepněte pro větší obrázek

Využijete ho při nadměrném krvácení, tuberkulóze, k ošetření zkažených zubů, ke snížení cholesterolu, ke zlepšení trávení či tělesného výkonu. Dále obsahuje vlákninu, draslík, vitaminy D, B1, B2 a A. Ale pozor, aby vše nebylo tak pozitivní – jeho konzumace může některým lidem způsobit i alergickou reakci.

Kiwi prospívá i pokožce

Maska z plodů kiwi pomůže zlepšit stav dehydrované a slunečnímu záření dlouze vystavené pleti. Má hydratační a omlazovací schopnosti. Potlačí tvorbu vrásek, vypne kůži a zpomalí stárnutí. Jak postupovat? Nejprve si dobře vyčistěte obličej, krk a dekolt. Poté si na obličej naskládejte jednotlivá kolečka kiwi. Nechte působit a nakonec místa omyjte vlažnou vodou.

Klepněte pro větší obrázek

Gold kiwi: pro ty, kdo mají rádi sladké

Zlaté kiwi se podobá tvarem i velikostí zelenému. Slupku má hladkou a dužinu žluté až zlatožluté barvy. Chutná dost sladce a je méně kyselejší než ostatní variety. Hodí se pro děti a lidi s žaludečními problémy. Pomáhá udržovat štíhlou linii. Obsahuje více vitaminu C než zelené kiwi a navíc dvojnásobek vitaminu E.

Klepněte pro větší obrázek

Červené kiwi: sladké se prolíná s kyselým 

V Číně netroškaří: existuje zde více než šedesát druhů kiwi, přičemž některé z nich se objevují v historii země. Vždyť již starodávní básníci je zmiňují ve svých dílech jako opravdovou chuťovou slast.

Během roku 2007 se do Evropy začalo dovážet červené kiwi alias kiwi z Hongyangu, pocházející z čínské provincie Sicuani. Jde o druh s červenou barvou ve středu ovoce. Zvlášť atraktivní ho dělá sladkokyselá chuť. Obsahuje hodně vápníku, fosforu, hořčíku a různé vitaminy.

Klepněte pro větší obrázek

Jak jíst kiwi?

Každopádně je nejdříve omyjte a oloupejte. Plod můžete potom rozpůlit a dužinu vybrat lžičkou, případně jej nakrájet na kousky. Někdo zase vloží kiwi do kráječe na vejce a jí jednotlivé plátky.

Klepněte pro větší obrázek

  • Jak si kiwi oloupat jen s použitím lžičky si můžete prohlédnout zde

Vyzkoušené tipy

  • vybírejte plody kiwi dobře uzrálé, protože sladší nepodráždí žaludek;
  • doporučuje se dát kiwi do lednice a vyndat ho až deset minut před jídlem;

  • připravte si výborný koktejl z Gold kiwi společně s banánem, hrnkem pomerančového džusu a jogurtem;
  • je dobré smíchat si jogurt nebo kefír s kiwi;
  • kiwi je ideální ingredience k výrobě marmelády;
  • doporučují se jedno až dvě kiwi jako minimum ke snídani.

Při vaření ztrácí vitamin C

Pokud budete kiwi vařit dvě hodiny na mírném ohni, připravíte ho o dvacet procent vitaminu C. Nejraději tedy volte konzumaci za čerstva. Dobře ho využijete do studených polévek, salátů, jogurtů, müsli, zmrzlin, dortů, koktejlů či sorbetů. Vyzkoušejte několik exotických receptů.

Klepněte pro větší obrázek

Kiwi koktejl

750 g kiwi

1,5 l mléka

150 g tříštěného ledu

cukr podle chuti

Neoloupaná kiwi dobře omyjte, odkrojte oba tvrdší konce a zbytek ovoce nakrájejte na malé kousky. Do mixéru lijte po troškách mléko, přidávejte kiwi a roztříštěný led. Míchejte tak dlouho, až se koktejl dobře spojí a má bohatou pěnu. Podle chuti můžete dosladit cukrem. Rozdělte do sklenic a ozdobte dle své fantazie.

Kiwi koktejl s jablky

8 jablek Golden

24 kusů kiwi

šťáva ze 2 pomerančů

8 jahod

8 kousků kiwi na ozdobení – plátky nebo půlplátky

Kiwi omyjte, oloupejte a nakrájejte na kousky. To samé učiňte s jablky. Ovoce vložte do mixéru a dobře je rozmělněte. Přidejte šťávu ze dvou pomerančů a znovu vše zamíchejte. Pak rozlijte do sklenic a ozdobte jahodou a kouskem kiwi.

Krůtí plátky s rýží a kiwi

250 g rýže

pepř, sůl

4 plátky krůtích prsou

kari koření

1 lžíce másla

4 kiwi

0,1 l bílého vína

8 lžic smetany

Uvařte rýži. Krůtí plátky lehce okořeňte solí, pepřem a kari a nakrájejte na jemné proužky. Na pánvičce rozehřejte máslo, na něm osmažte čtyři až osm minut maso a pak ho silně posypte kari kořením. Kiwi nakrájejte na kolečka, ta překrojte na několik dílků a vhoďte na pánev. Zalijte smetanou smíchanou s vínem a vše krátce povařte. Podávejte s rýží.

Kuřecí salát s kiwi

2 lžíce oleje

několik lístků bazalky

200 g uvařené rýže

2 celerové natě

1 šálek smetany

4 plátky kuřecích prsou

šťáva z jednoho citronu

3 kiwi

1 lžíce medu

podle chuti paprika

100 g krémového sýra

sůl a pepř

2 zralá rajčata

½ sklenky bílého vína

Na oleji osmažte kuřecí plátky a dejte stranou. Rajčata oloupejte a vyndejte semínka, nakrájejte je na dílky. Oloupaná kiwi nakrájejte na kolečka. Připravte si zálivku v malém kastrůlku. Zahřejte v něm citronovou šťávu s medem a po rozpuštění přilijte víno.

Krátce povařte za stálého míchání a odstavte. Z masa udělejte centimetrové kostičky, vhoďte je do mísy a k nim přidejte rýži, nasekaný celer, popřípadě papriku na proužky. Přelijte vlažnou omáčkou. Podávejte ozdobené rajčaty, kiwi a bazalkovými lístky.

Salát z kiwi a paprik

4 kiwi

2 zelené papriky

2 zralá rajčata

3 lžíce octa

půl lžíce hořčice

půl lžíce medu

snítka bazalky

zelená cibulová nať

olivový olej

pepř a sůl

Papriky omyjte, odstraňte semeník a blanky. Nakrájejte je na jemné proužky a osmahněte na trošce oleje doměkka. Omytá rajčata nakrájejte na kostičky, oloupaná kiwi na tenká kolečka. Všechny ingredience vložte do mísy a promíchejte.

Připravte si zálivku smícháním trochy oleje, octa, hořčice, medu, špetky soli a pepře a přelijte jí salát. Ozdobte nasekanou bazalkou a cibulovou natí. Někdy se vyplatí trochu kombinovat. Tento salát vám dodá plno vitaminů a směs nevšedních, ale lahodných chutí.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř obyčejnou pokojovou rostlinu s neobyčejnými účinky může mít doma každý. Chcete ji vyzkoušet?

23.  7.  2017 |
Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na balkóně

Jak si vybudovat miniskalku a minijezírko na …

Ne každý má zahradu, kde lze relaxovat u šplouchajícího jezírka a obdivovat krásu květin. I na malém balkoně, střešní zahradě či terase si takový luxus můžete dopřát.

16.  7.  2017 |
Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhnout plísni a mít bohatou úrodu

Pěstování rajčat pro začátečníky: Jak se vyhn…

Už jste sklidili první vlastní rajčátka a pravý vrchol sezóny je před vámi? Co udělat pro to, aby vám je nezničily choroby a jak pak bohatou úrodu zpracovat.

21.  7.  2017 |
O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

O úrodě malin rozhoduje řez ve správný čas

Nádherně voní a ještě lépe chutnají. Kam je zasadit, kdy sklízet a řezat, bývá pro zahrádkáře mnohdy neřešitelným rébusem. Pár rad vám pomůže hádanku rozluštit.

18.  7.  2017 |
Poslední šance pro fazole aneb Co v létě ještě zasadit

Poslední šance pro fazole aneb Co v létě ješt…

S příchodem léta jsme se v zahrádkách přehoupli do druhé poloviny vegetace. Správný zahrádkář však nenechá ležet ladem ani kousek půdy a věnuje se založení druhé úrody na těch plochách, kde dozrála první.

11.  7.  2017 |