vytisknout velikost písma Putování za památnými stromy a hledání Stromu roku 2012

Díváte se při procházce městem do korun stromů a přemýšlíte, co všechno za svůj život tito velikáni viděli?  

V tom případě by právě vás mohla zaujmout velká výstava nazvaná Památné stromy Prahy se představují, která probíhá v těchto dnech v Botanické zahradě hlavního města Prahy ve Výstavním sále na venkovní expozici. Otevřena bude až do 25. března 2012. 

Klepněte pro větší obrázek
Stromy nám dodávají životní energii

Naše hlavní město není bohaté jen svými architektonickými skvosty: své místo v něm mají také památné stromy, které se mohou stát zajímavým cílem procházek a výletů. Na výstavě jsou k vidění fotografie zachycující chráněné dřeviny v různých ročních obdobích.  

Výlety za zelenými velikány 

Z velké nástěnné mapy návštěvníci zjistí, kde zelení velikáni rostou, a řadu zajímavostí se dozví z informačních tabulí instalovaných do terénu k vybraným stromům. Výstava přinese jedinečnou možnost vidět všechny památné stromy pohromadě, navíc s popisem cesty, jak se ke dřevinám dostat. 

Klepněte pro větší obrázek
Památným stromem může být vyhlášen nejen jeden strom, ale také jejich skupiny a stromořadí

Dáváte přednost spíše cyklistice? Výstava potěší i vás: představí pět doporučených cyklistických tras, které spojují některé svědky minulosti v okrajových částech města. 

Výstava je otevřena denně od 9.00 do 17.00 hodin, vstup je volný. Každý, kdo se jí zúčastní, může soutěžit o publikaci Památné stromy Prahy autorů Pavla Kyzlíka, Aleše Rudla a kolektivu.  

Klepněte pro větší obrázek
Památné stromy poznáte podle jejich označení: tabule s malým státním znakem České republiky 

Na zítřejší den, tedy 17. 3., a na středu 21. 3. jsou připraveny komentované prohlídky výstavy (časy prohlídek: 11.00, 13.00 a 15.00 hodin) a diskuze s autorem.  

Zahájení soutěže o Strom roku 2012 je za dveřmi. Neroste vítěz ve vašem okolí?

V souvislosti s blížícím se prvním jarním dnem připomínáme soutěž Nadace Partnerství Strom roku. Anketa bude vyhlášena 21. března, přičemž návrhy svých stromových favoritů mohou posílat obce, občanská sdružení, nevládní organizace i jednotlivci, a to od vyhlášení ankety až do 4. května.

Klepněte pro větší obrázek
Kolik stromů jste vysadili?
Klepněte pro větší obrázek
Anketou Strom roku chtějí její pořadatelé upozornit na význam stromů pro životní prostředí

Odborná porota z nich v červnu vybere dvanáct finalistů a o vítězi následně rozhodne veřejnost prostřednictvím DMS nebo hlasovacích archů. Výtěžek z hlasování poputuje na financování výsadeb stromů po celé České republice.

Klepněte pro větší obrázek
Kdyby stromy mohly vyprávět...

Cenou pro vítězný strom je odborné arboristické ošetření od firmy Prostrom Bohemia a postup do mezinárodní ankety Evropský strom roku. Cílem soutěže je najít „nejsympatičtější“ strom s příběhem, jenž dokáže spojovat lidi, kteří v jeho blízkosti bydlí nebo k němu mají vztah.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Pět nejlepších receptů z cukety

Pět nejlepších receptů z cukety

Cukety se těší velké oblibě, navíc vypěstovat je zvládne i začátečník. Když je velká úroda, co pak s nimi? Tady je pět skvělých receptů.

27.  7.  2017 | | 2 N/A
Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Jak rozlišit jedovatý žampion od jedlého?

Žampion zápašný (odborně Pečárka zápašná) je nejnebezpečnější houbou pro houbaře, protože málokdo čeká, že i žampiony mají své jedovaté zástupce.

3.  9.  2017 |
Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěstování

Rakytník řešetlákový: Největší chyby při pěst…

Rakytník má neuvěřitelně kyselé plody – to proto, že obsahuje obrovské množství vitamínu C. Ještě tento zázračný keř v zahradě nemáte?

30.  6.  2017 |
Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Nejedno dítko jím vylepšuje i řízek. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

24.  8.  2017 |
Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí máslo

Jak si připravit zaručeně čerstvé domácí másl…

Pokud si doma vyrobíte vlastní máslo, máte zaručeno, že je čerstvé a nikoliv rozmrazené po dvou letech ze skladových zásob. Při přípravě klasického másla oproti cenám v obchodě příliš neušetříte, pokud máte rádi bylinkové či slané máslo, pak se domácí výroba vyplatí i finančně.

10.  9.  2017 |