vytisknout velikost písma Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Máte-li dobrou loňskou zkušenost s některou bylinkou, není důvod, proč ji nepěstovat letos znovu. Správný čas pro vysévání a klíčení semínek je v únoru. Pusťte se do práce, poradíme vám, jak na to.
Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

10 nenáročných bylinek

Určitě si vyberete z deseti nenáročných bylinek, nejčastěji pěstovaných a používaných v naší kuchyni – jejich přidáním do pokrmů výrazně zlepšíte chuť jídel. Že jsou tyto bylinky také léčivé a plné síly, o tom vůbec nepochybujte – užíváním čajů či odvarů z nich zmírníte nebo odstraníte leckteré neduhy. Pěstování zvládnete bez problémů u všech těchto druhů:  

  • Bazalka pravá (Ocimum basilicum)  
  • Pelyněk estragon (Artemisia dracunculus
  • Kopr vonný (Anethum graveolens)  
  • Koriandr setý (Coriandrum sativum)  
  • Majoránka zahradní (Origanum majorana
  • Meduňka lékařská (Melissa officinalis)  
  • Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum
  • Petržel listová (Petroselinum crispum)
  • Šalvěj lékařská (Salvia officinalis
  • Tymián obecný (Thymus vulgaris)
Deset druhů bylin, které byste si měli vypěstovat

Deset druhů bylin, které byste si měli vypěstovat

Na co pozor při nákupu semen?

Sáček semen vás přijde na deset až dvacet korun – podle druhu bylinek. Nejdražší jsou bazalky s barevnými listy (fialové, červené) a různými vůněmi (citronová, anýzová, skořicová). Vybrat si můžete i minibazalky s výškou do patnácti centimetrů.

Semena koupíte v semenářských závodech, v zahradnických centrech, v drogeriích a supermarketech. Nekupujte prošlé sáčky ve slevě, dobře klíčí pouze čerstvá semena. Pro výsevy do truhlíku ani celý sáček nespotřebujete, takže osivo vám vydrží do příštího roku.

Bazalka vám poroste i v květináči

Bazalka vám poroste i v květináči

Jaký substrát a zeminu?

Zároveň se semínky si kupte i substrát na výsevy a množení, nejlépe vyhovující klíčícím rostlinám. Pro přepichování (a přesazování) semenáčků seženete zeminu na dopěstování sadby, cena za desetikilové balení bývá kolem dvaceti až třiceti korun.

V dnešní době se dají sehnat i speciální substráty přímo určené k pěstování bylinek. Jejich koupě rozhodně nebudete litovat. Pro pěstování bylin jsou totiž naprosto ideální.

Bylinky s vůní citronu: Citronová tráva a citronová verbena

Bylinky s vůní citronu: Citronová tráva a citronová verbena

Klíčení semínek: Jak postupovat a kolik času to zabere?

Vysévat semena bylinek můžete během února do nádob, jež umístíte na parapet. Klíčící semena potřebují dostatek vzdušné vlhkosti, proto nádoby zakryjte průhledným víkem nebo fólií. Máte-li pokojový skleníček, bude se hodit také.

Vzdušnou vlhkost je třeba kontrolovat – přílišná způsobuje na porostech plísně, naopak v suchém vzduchu rostliny neprospívají a krní. Do zakrývací fólie na výsevu stačí udělat několik menších větracích otvorů.

V bytových podmínkách klíčí bylinky mnohem rychleji než z venkovních výsevů. Například meduňce trvá dvacet osm dnů, než začne klíčit na záhonku, v bytě se však objeví už po sedmi dnech. Petržel vám v domácích podmínkách vyklíčí po devíti dnech, na záhonu budete čekat skoro šest týdnů. 

U ostatních druhů nejsou rozdíly v klíčení tak markantní, většinou potřebují ke klíčení doma polovinu „venkovního“ času. Při dostatku světla a vláhy pak získáte do května silné zdravé sazenice pro výsadbu na záhon či do truhlíku.

Jak kombinovat bylinky v truhlíku: Které se k sobě hodí a které se nesnesou?

Jak kombinovat bylinky v truhlíku: Které se k sobě hodí a které se nesnesou?

Kdy přesazovat bylinky a jak na to?

Jakmile se porost semenáčků zahušťuje, je čas rostliny přepíchat (rozsadit). Nepřepichujte ale rostliny s kůlovým kořenem (kopr, petržel), přesazování špatně snášejí. U nich proto raději volte pozdější řidší výsev přímo do balkonového truhlíku nebo na záhon.  

Dobře se manipuluje s rostlinami vysetými ve špetkách do rašelinových tablet, případně do rašelinových květináčků. Tabletu nebo květináč pak zasadíte na vybrané místo (nebo do truhlíku), přimáčknete, zalijete a hotovo – rostlinky ani nevědí, že byly přesazeny.

Yzop a tymián: voňaví společníci

Yzop a tymián: voňaví společníci

Kdy dát bylinky na záhon?

Před výsadbou do záhonu nebo na balkon sazenice otužujte: Větrejte místnost, v níž jsou, a postupně je přenášejte denně ven, aby si zvykaly na venkovní podmínky. Chraňte je ale před průvanem a před přímým sluncem, způsobuje na neotužilých rostlinách nenapravitelné škody.  

Nepospíchejte s výsadbou před polovinou května, bylinky jsou převážně teplomilné (u nás se proto pěstují jako jednoleté rostliny). Vždy se řiďte podle denních a hlavně podle nočních teplot.

Bazalka vám poroste i v květináči

Bazalka vám poroste i v květináči

Přímý výsev: Jako první dejte petržel

Pro přímý výsev se hodí dobře prokypřený záhon ve druhé nebo třetí trati (nesmí být hnojen statkovými hnojivy), na slunném a závětrném místě. Bylinky vysévejte postupně podle délky klíčení: petržel mezi prvními (už v dubnu), bazalka vyklíčí například za týden.  

Obecně se bazalka i majoránka lépe pěstují z předpěstované sadby (vzešlé rostlinky jsou velice drobné a jemné) – vysejete-li do květníků po špetkách semena, můžete pak trs rostlinek dobře rozdělit na menší a vysázet. Obě bylinky lépe prospívají vysázené po několika kusech.

Mrkev a petržel: nepromeškejte výsadbu této tradiční zeleniny

Mrkev a petržel: nepromeškejte výsadbu této tradiční zeleniny

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |