9
Fotogalerie

Ptačí budky: kde je získat, kam je umístit a jak o ně pečovat

Rozhodli jste se, že do zahrady dáte ptačí budku? Jakou si ale vybrat, na které místo ji přidělat a jakým způsobem se o ni potom starat, aby byla ptákům dlouho k užitku? Zeptali jsme se odborníků.

V článku o ptačích budkách jsme si zdůvodnili, proč je jejich umísťování do zahrad správné a čím nám, zahrádkářům, potom ptáci pomáhají. To je ale jen první krok, po kterém by měla následovat řada dalších.  

Vyrobte si ptačí budku vlastníma rukama 

Začněme budkou samotnou, respektive způsoby, jak ji získat. Jste-li manuálně zruční, můžete se sami pustit do její výroby. Nenechte se strhnout touhou vytvořit ptákům obydlí s co nejoriginálnějším vzhledem a zaměřte se na jeho praktičnost.  

ptaci_3.jpg
Pracujte pouze s kvalitním materiálem, který dlouho vydrží 

Než se pustíte do práce, ujasněte si, pro který druh má být budka určena – podle toho potom zvolíte její rozměry, velikost dutiny a vletového otvoru. Specifika výroby budek pro jednotlivé ptačí druhy a popis kladů i záporů použitelných materiálů (plast, dřevobeton, kmen, prkna) najdete na stránkách České společnosti ornitologické.  

Vždy však platí, že budka musí ptákům poskytovat dostatečnou ochranu před predátory (kočky a kuny, kvůli nimž neumísťujeme před vletový otvor bidélko), nepohodou a zvědavými nenechavci.  

Měla by mít dobré izolační schopnosti vyplývající z kvalitních materiálů a nezávadný vnější nátěr, který prodlouží její životnost. Dno připevněte mezi postranní díly a přibijte ze stran, nikoli odspodu – pak odpadává. Vnitřek budky nenechávejte hladký, aby se mláďata mohla bez problémů dostat ven.  

ptaci_7.jpg
Při nátěru budky barvou či lakem si ověřte, že látky v nich obsažené ptactvu neublíží 

Nákup ptačí budky: zvolte promyšleně!

Pokud upřednostníte nákup ptačí budky, vybírejte velmi pečlivě. Ve většině případů se nabídka v hobbymarketech či zahradnictvích (kamenných i internetových) omezuje na předražené, nekvalitní kusy z podřadných materiálů, jež jsou kýčovitě přizdobené.  

Žádný pták neocení, pořídíte-li mu obydlí s točitými schůdky opatřenými zábradlím a terasou s lavičkou, jaké jsem objevila v prodeji. Zaměřte se na to, aby budka, kterou zvolíte, plně odpovídala požadavkům určitého druhu.  

ptaci_6.jpg
Pamatujte: čím více zbytečných ozdůbek na budce najdte, tím horší je její úroveň 

Kvalitní budky si můžete objednat na stránkách Semenářského závodu v Týništi nad Orlicí, kde byla jejich výroba zahájena před 10 lety ve spolupráci s odborníky z České společnosti ornitologické.  

Jejich výrobky jsou odzkoušené, odebírají je různá myslivecká sdružení, záchranné stanice pro handicapované živočichy, univerzity i soukromé osoby – třeba jako dárek k Vánocům.  

Budku od Lesů České republiky můžete i vyhrát

Připomínám, že aktuální je ještě jedna možnost, jak novou budku získat. Pošlete nám do 23. listopadu 2008 na adresu soutez@abecedazahrady.cz zajímavý příběh (do předmětu zprávy napište heslo PTÁCI), který se týká vašich zážitků s lesními opeřenci. Pokud se umístí mezi nejlepšími, ptačí obydlí bude vaše.  

budky_1.jpg
Kvalitní ptačí obydlí, jejichž základem je funkčnost  

Kam ji umístit a jakým způsobem?

Jakmile budku seženete, vyberte pro ni vhodný prostor. Upřednostněte výše položená místa (pro drobné pěvce asi 2–3 metry nad zemí) na hladkých kmenech silnějších stromů, aby byli ptáci chráněni před nepřáteli.  

Protože potřebují klid, strom by se neměl nacházet v rušném prostředí. Budky nevyvěšujte ani tam, kde dochází k aplikaci pesticidů či jiných jedů, které mohou proniknout do potravních řetězců a ptáky ohrozit.  

Podle Ing. Petra Zasadila, Ph.D. z Katedry ekologie a životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze, má smysl vyvěšovat budky pouze v biotopech, kde chybí dostatek vhodných přirozených dutin, to znamená v místech, kde jsou v převaze mladé a zdravé stromy.  

ptaci_sýkora modřínka.jpg
Sýkora modřinka je vítaným hostem, který zahradu zbaví množství škodlivého hmyzu; foto: Jiří Bartoš  

Budky neumísťujte na výsluní, opeřencům nevyhovuje plné polední slunce. K vidění občas bývá budka připevněná k vysoké tyči, jež ční nad korunami stromů, ale to je špatný postup. Vletový otvor nesmí být ve směru převládajících srážek. Orientujte ho podle směru převládajícího proudění, tedy na jih, východ či jihovýchod.  

Zcela zásadní je, abyste ptačí obydlí připevnili ke stromu či na jinou plochu natolik pevně, že je neohrozí ani velmi silný vítr. Existuje několik způsobů zavěšení budek, ať už pomocí drátu, háčku, latě či přibitím ke kmeni – jejich podrobný popis je k dispozici na stránkách České společnosti ornitologické.  

Nejvhodnější doba k umístění budek? Právě teď!

Nejvhodnějším obdobím, kdy budky vyvěsit, je podzim, aby stihly do jara splynout s okolím. A není to důvod jediný. Už teď vyhlížejí druhy, jež u nás zůstávají přes zimu (sýkory či šoupálci), svá budoucí obydlí.

ptaci_brhlik_lesni.jpg
Brhlík lesní v těchto dnech možná sonduje i okolí vašeho domu; foto: Jiří Bartoš  

Jako další možný termín se uvádí i brzké jaro – platí ale jen pro druhy vracející se k nám ze zimovišť. Ptáci, kteří u nás celoročně zůstávají, mohou budky zavěšené na jaře ignorovat. Máte-li více budek, je nejvhodnější rozdělit jejich umístění do obou termínů.  

Kolik budek je tak akorát?

V zápalu nadšení je člověk schopen nakoupit větší množství budek, i když má jen malou zahradu. I když jich umístíte několik na jeden strom, platí, že budou využity méně, v případě budek stejného typu je to obzvlášť zbytečné. Ptáci mohou sice některou z nich použít k náhradnímu hnízdění, ale rozhodně neobsadí všechny. Vzdálenost mezi budkami by měla být minimálně 15 až 20 metrů.

ptaci_rehkovnik.jpg
Budky je vhodné umístit na opačné konce zahrady 

Zavěšením budky na správné místo práce nekončí

Je třeba se o ni pravidelně rok co rok starat. Jakmile skončí hnízdní sezóna, vyčistěte ji a zkontrolujte, zda může dále sloužit, v případě potřeby ji opravte. Staré hnízdo, které v ní najdete, odstraňte stejně jako další zbytky. Společně s hnízdem dáte sbohem i hnízdím parazitům, jejichž přítomnost oslabuje zpomaluje vývin mláďat.  

ptaci_strakapoud_maly.jpg
Strakapoud malý upřednostní stejně jako ostatní ptáci přirozený úkryt, ale vhodných míst ubývá; foto: Jiří Bartoš 

Je-li budka v takovém stavu, že by mohla ptactvo ohrozit, pořiďte si místo ní novou. Obdobím vhodným pro uvedené udržovací práce je konec léta a začátek podzimu, které si můžete rozplánovat od konce srpna do konce října.  

Když je budka v lese  

Je možné, že pomáhat našim opeřencům se stane vaším koníčkem a budky budete chtít umístit i do lesa. Možné to je, ale vždy si nejdříve vyžádejte povolení od vlastníka pozemku.  

ptaci_budka.jpg
Sýkorníky v lesích uvidíte nejčastěji 

Při procházce lesem se občas stane, že najdete zničenou (spadlou či rozbitou) budku. Co dělat? Odpověděli nám Ing. Martin Plašil (vedoucí semenářského střediska v Týništi nad Orlicí) a RNDr. Jiřího Stonawski (Odbor lesního hospodářství a ochrany přírody) ze společnosti Lesy České republiky:  

„Pokud je na budce uveden kontakt na osobu, která ji vyvěsila, je vhodné jí toto zjištění oznámit. Není-li budka označena, pak je možné kontaktovat vlastníka lesa. Pokud by se ve zničené budce nacházela mláďata, je zapotřebí informovat nejbližší záchrannou stanici pro živočichy. Adresář a mapa záchranných stanic je k dispozici na stránkách Českého svazu ochránců přírody.“

Doporučujeme

Články odjinud