vytisknout velikost písma Ptačí budky a krmítka v botanické zahradě

Od soboty 23. 1. až do středy 31. 3. 2010 bude v Botanické zahradě hlavního města Prahy ve venkovní expozici areálu Jih k vidění pětadvacet budek určených pro nejrůznější druhy ptáků hnízdících v dutinách a polodutinách a také nepodařené budky, které jsou ptákům k ničemu. Letos druhý ročník výstavy nabídne návštěvníkům i krmítka.    

Vystaveny budou především budky pro nejtypičtější ptačí obyvatele našich zahrad, tedy pro sýkorky, špačka obecného a další drobné pěvce, dále polobudky pro rehky domácí, konipasy bílé a lejsky šedé.

Jistě vás zaujmou také budky, které nebývají k vidění příliš často: jedná se o obydlí určená větším druhům ptáků, jako je puštík obecný, poštolka obecná a kavka obecná. Připraven bude i specifický „koutek hrůzy“, který vás seznámí s nesprávně vyrobenými budkami, jež se bohužel stále objevují v našich zahradách.

Návštěvníky provedou výstavou (a nejen jí) tématické pracovní listy určené starším studentům a nově i pro nejmenší. Odborný výklad k výstavě poskytne RNDr. Jaroslav Škopek, PhD.

Tato služba bude zajišťována každý pracovní den od 9 do 14 hodin. Zájemci se mohou objednávat u Mgr. Evy Vítové (telefon: 603 582 191, e-mail: eva.vitova@botanicka.cz. Vstupné na výstavu je zdarma, nicméně hradí se průvodcovská služba pro skupiny v ceně 250 Kč (skupina/hodina).

Cesty výstavou

Zájemci si budou moci vybrat ze dvou variant provázení:

1. Menší okruh: pouze venkovní prohlídka ptačích budek a krmítek, trvající asi půl hodiny

2. Větší okruh: prezentace Ptáci našich zahrad s projekcí ve výstavní místnosti + menší okruh k tomu (buď na začátku, nebo na závěr podle dohody se zájemci)

23. a 24. ledna 2010: akce pro veřejnost

Pokud se na výstavu chystáte a o nadcházejícím víkendu budete mít čas, nenechte si ujít speciální program pro veřejnost, který v těchto dvou dnech proběhne.

Sobota 23. ledna 

13.00 hodin: Ukázka výroby ptačích budek ve výstavním sále

14.00 hodin: Přednáška na téma Ptačí budky a krmítka – RNDr. Jaroslav Škopek

15.30 hodin: Přednáška na téma Putování čápů černých – RNDr. František Pojer

Neděle 24. ledna

13.00 hodin: Komentovaná prohlídka výstavou Ptačí budky a krmítka – RNDr. Jaroslav Škopek

14.00 hodin: Přednáška na téma Kam létají tažní ptáci? – RNDr. Jaroslav Škopek

Výstavní sál: Výstava z díla RNDr. Jana Hoška

Ptačí budky u vás doma

A co vy, milí čtenáři, máte na své zahrádce nějakou ptačí budku? A víte, zda je vytvořená podle správných parametrů? Pokud si nejste jisti, přečtěte si naše články o ptačích budkách (soutěž v nich zmiňovaná byla již ukončena) a v diskuzi s ostatními čtenáři srovnejte, jak se o ptačí opeřence staráte.  

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |