vytisknout velikost písma Pryskyřník: v časném jaru přijde vhod

Není to jen divoce rostoucí druh s květy žluté barvy, který známe z našich luk. Stále častěji se pryskyřník objevuje v sortimentu časně kvetoucích jarních rostlin v mnoha barevných odstínech.

Pryskyřník není jen plevel

Jako okrasná rostlina se ve své domovině, kterou je jihozápadní Asie, pěstuje pryskyřník víc jak tři století. Původní druh pryskyřník asijský (Ranunculus asiaticus) roste na slunných místech.

Pryskyřníky můžete kombinovat s petrklíči

Pryskyřníky můžete kombinovat s petrklíči

Kvete jednoduchými žlutooranžovými květy a suché letní období přežívají jen jeho kořenové hlízky. Kulturní odrůdy mají květy podobné malým pivoňkám a jsou s výjimkou modré ve všech barvách.

Klepněte pro větší obrázek
Žlutě kvetoucí pryskyřníky působí optimisticky  

První pozdravy jara

Ke konci zimního období nebývá vesměs příliš velká nabídka kvetoucích rostlin vhodných k osázení truhlíků. Naše klasické balkonovky se teprve chystají na sezonu a pro venkovní výsadbu jsou nejčastěji v prodeji petrklíče.

Naštěstí se v poslední době v nabídce prodejců objevují také nepřehlédnutelné pryskyřníky, které mohou petrklíče doplnit, případně zcela nahradit.

Klepněte pro větší obrázek
Vybrat si můžete z nejrůznějších barev 

Zacházet s nimi můžeme úplně stejně: rostliny koupené v květináčích mohou nejprve stát na okně v chladné místnosti, později s nimi lze osázet truhlíky nebo je už koncem března nebo počátkem dubna vysadit na záhon . Dobře se v této době uplatní i při úpravě hrobů.

Pryskyřníky mají rády dostatek světla a chlad, snesou i v květu teploty pod bodem mrazu, pokud nejsou vystaveny ostrému větru. Za těchto podmínek kvetou pryskyřníky déle než šest týdnů.

Kytička z lásky

Řezané květy pryskyřníků nejsou běžně v prodeji, ale pokud je někde koupíte, určitě budou jako dárek budit pozornost zvláštními zářivými barvami. Květy při dobré péči (chladnější prostředí, výměna vody v nádobě) vydrží ve váze asi týden.

Klepněte pro větší obrázek
Kytice z pryskyřníků působí velmi decentně a jemně  

Za pokus to stojí

Hrnkové pryskyřníky jsou poměrně levné květiny, proto se hodí na krátkodobou výsadbu. Mnohým z nás je líto odkvetlé rostliny zlikvidovat a kdo chce, může zkusit i další pěstování. Po odkvětu se rostliny musí nechat  zatáhnout - až zežloutnou, pak se hlízky ze země vyjmou a očistí.

K úschově se hodí jen nově narostlé hlízky (vypadají spíše jak ztlustlé kořeny), staré a proschlé jsou totiž odumřelé. Protože hlízky skladujeme v suchu, před výsadbou je namočíme na den do vody.

Klepněte pro větší obrázek
Svými květy připomíná pivoňky 

V říjnu se hlízky vysadí do čerstvého vlhkého substrátu, kde při teplotách kolem patnácti stupňů vyraší, a přes zimu na světlém a chladném místě narostou.

V oblastech s mírnou zimou se mohou uschované nebo zakoupené hlízky na podzim vysázet i do volné půdy. Hloubka výsadby se pohybuje kolem pěti až osmi centimetrů (podle velikosti hlízky) a osázené místo se přikryje nastýlkou proti promrzání půdy.  

Pro šetrné a odvážné

Kdo nechce utrácet za hrnkové rostliny a má k dispozici skleník, může si vypěstovat pryskyřník z nakoupených semen hybridních odrůd. Při nákupu si hlavně všímejte, zda se jedná o odrůdu s květy pro řez, nebo hybridy pro výsadbu do květináčů - rozdíl je ve výšce i kompaktnosti rostlin.

Klepněte pro větší obrázek
Vypěstovat si vlastní pryskyřníky je možné   

Semena se vysévají od poloviny srpna do října, optimální teplota pro klíčení je kolem patnácti stupňů. Pozdější výsevy nejsou vhodné, pryskyřníky by nestačily narůst za pět až šest týdnů tak, aby se daly přepichovat.

Za dalších šest týdnů po přepíchání se rostlinky hrnkují a pěstují do jara při teplotách okolo deseti stupňů. Při narůstajícím slunečním svitu je potřeba vydatně větrat a udržovat zeminu vlhkou, aby mladé rostliny nepřesychaly. Ale pozor, při nadměrné zálivce napadá kořeny pryskyřníků hniloba, na listech se může objevit padlí. 

Nekupte to za tu cenu!

Pro běžného spotřebitele je opravdu výhodnější opatřit si vzrostlé, už kvetoucí pryskyřníky v květinářství, kde se ceny pohybují od dvaceti do třiceti korun za rostlinu.

Klepněte pro větší obrázek
Proč si neudělat radost právě touto rostlinou?

Při nákupu vybírejte ty rostliny, které mají většinu poupat vybarvených, ale nerozvitých. Tak budete mít barvy i velikost pryskyřníků podle přání a budete se z nich těšit několik týdnů v době, kdy je o kvetoucí rostliny nouze.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zkuste švestková povidla v troubě a bez míchání

Urodilo se švestek, že nevíte, co s nimi? Zku…

Receptů na švestková povidla je mnoho a možná máte ten nejlepší od babičky. Ale pokud ne, máme pro vás jeden, který určitě stojí za vyzkoušení.

6.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |