vytisknout velikost písma Pryskyřník: v časném jaru přijde vhod

Není to jen divoce rostoucí druh s květy žluté barvy, který známe z našich luk. Stále častěji se pryskyřník objevuje v sortimentu časně kvetoucích jarních rostlin v mnoha barevných odstínech.

Pryskyřník není jen plevel

Jako okrasná rostlina se ve své domovině, kterou je jihozápadní Asie, pěstuje pryskyřník víc jak tři století. Původní druh pryskyřník asijský (Ranunculus asiaticus) roste na slunných místech.

Pryskyřníky můžete kombinovat s petrklíči

Pryskyřníky můžete kombinovat s petrklíči

Kvete jednoduchými žlutooranžovými květy a suché letní období přežívají jen jeho kořenové hlízky. Kulturní odrůdy mají květy podobné malým pivoňkám a jsou s výjimkou modré ve všech barvách.

Klepněte pro větší obrázek
Žlutě kvetoucí pryskyřníky působí optimisticky  

První pozdravy jara

Ke konci zimního období nebývá vesměs příliš velká nabídka kvetoucích rostlin vhodných k osázení truhlíků. Naše klasické balkonovky se teprve chystají na sezonu a pro venkovní výsadbu jsou nejčastěji v prodeji petrklíče.

Naštěstí se v poslední době v nabídce prodejců objevují také nepřehlédnutelné pryskyřníky, které mohou petrklíče doplnit, případně zcela nahradit.

Klepněte pro větší obrázek
Vybrat si můžete z nejrůznějších barev 

Zacházet s nimi můžeme úplně stejně: rostliny koupené v květináčích mohou nejprve stát na okně v chladné místnosti, později s nimi lze osázet truhlíky nebo je už koncem března nebo počátkem dubna vysadit na záhon . Dobře se v této době uplatní i při úpravě hrobů.

Pryskyřníky mají rády dostatek světla a chlad, snesou i v květu teploty pod bodem mrazu, pokud nejsou vystaveny ostrému větru. Za těchto podmínek kvetou pryskyřníky déle než šest týdnů.

Kytička z lásky

Řezané květy pryskyřníků nejsou běžně v prodeji, ale pokud je někde koupíte, určitě budou jako dárek budit pozornost zvláštními zářivými barvami. Květy při dobré péči (chladnější prostředí, výměna vody v nádobě) vydrží ve váze asi týden.

Klepněte pro větší obrázek
Kytice z pryskyřníků působí velmi decentně a jemně  

Za pokus to stojí

Hrnkové pryskyřníky jsou poměrně levné květiny, proto se hodí na krátkodobou výsadbu. Mnohým z nás je líto odkvetlé rostliny zlikvidovat a kdo chce, může zkusit i další pěstování. Po odkvětu se rostliny musí nechat  zatáhnout - až zežloutnou, pak se hlízky ze země vyjmou a očistí.

K úschově se hodí jen nově narostlé hlízky (vypadají spíše jak ztlustlé kořeny), staré a proschlé jsou totiž odumřelé. Protože hlízky skladujeme v suchu, před výsadbou je namočíme na den do vody.

Klepněte pro větší obrázek
Svými květy připomíná pivoňky 

V říjnu se hlízky vysadí do čerstvého vlhkého substrátu, kde při teplotách kolem patnácti stupňů vyraší, a přes zimu na světlém a chladném místě narostou.

V oblastech s mírnou zimou se mohou uschované nebo zakoupené hlízky na podzim vysázet i do volné půdy. Hloubka výsadby se pohybuje kolem pěti až osmi centimetrů (podle velikosti hlízky) a osázené místo se přikryje nastýlkou proti promrzání půdy.  

Pro šetrné a odvážné

Kdo nechce utrácet za hrnkové rostliny a má k dispozici skleník, může si vypěstovat pryskyřník z nakoupených semen hybridních odrůd. Při nákupu si hlavně všímejte, zda se jedná o odrůdu s květy pro řez, nebo hybridy pro výsadbu do květináčů - rozdíl je ve výšce i kompaktnosti rostlin.

Klepněte pro větší obrázek
Vypěstovat si vlastní pryskyřníky je možné   

Semena se vysévají od poloviny srpna do října, optimální teplota pro klíčení je kolem patnácti stupňů. Pozdější výsevy nejsou vhodné, pryskyřníky by nestačily narůst za pět až šest týdnů tak, aby se daly přepichovat.

Za dalších šest týdnů po přepíchání se rostlinky hrnkují a pěstují do jara při teplotách okolo deseti stupňů. Při narůstajícím slunečním svitu je potřeba vydatně větrat a udržovat zeminu vlhkou, aby mladé rostliny nepřesychaly. Ale pozor, při nadměrné zálivce napadá kořeny pryskyřníků hniloba, na listech se může objevit padlí. 

Nekupte to za tu cenu!

Pro běžného spotřebitele je opravdu výhodnější opatřit si vzrostlé, už kvetoucí pryskyřníky v květinářství, kde se ceny pohybují od dvaceti do třiceti korun za rostlinu.

Klepněte pro větší obrázek
Proč si neudělat radost právě touto rostlinou?

Při nákupu vybírejte ty rostliny, které mají většinu poupat vybarvených, ale nerozvitých. Tak budete mít barvy i velikost pryskyřníků podle přání a budete se z nich těšit několik týdnů v době, kdy je o kvetoucí rostliny nouze.

Sledujte náš facebook


Nejčtenější články

Co sázet v srpnu, abyste ještě letos mohli sklízet zeleninu?

Co sázet v srpnu, abyste ještě letos mohli sk…

Máte pocit, že je v srpnu na sázení zeleniny pozdě? Omyl. Když zasejete nyní, budete mít čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky až do prvních mrazíků.

5.  8.  2022 |
Lucie Kořistová
Zelenina
Zavřeniny nejsou zavařeniny. Vyzkoušejte je, ovoce zůstane plné vitaminů

Zavřeniny nejsou zavařeniny. Vyzkoušejte je, …

Máte na zahradě hromadu ovoce, ale marmelád a kompotů už je plná spíž a vám už se nechce nic dělat? Vyzkoušejte zavřeniny.

14.  8.  2022 |
Lucie Kořistová
Zavřeniny
Pozice psa ve spánku prozradí, jak se cítí a zda není nemocný

Pozice psa ve spánku prozradí, jak se cítí a …

Stejně jako lidé i psi spí v různých polohách. Někteří spí nejčastěji na boku, jiní v klubíčku a další zase na zádech s tlapami ve vzduchu. Vypozoruje-li jejich páníček jejich nejoblíbenější polohu, může se toho o svém chlupatém příteli hodně naučit.

2.  8.  2022 |
Lucie Kořistová
Pes
Plata od vajec nevyhazujte! Společně s dětmi z nich vyrobte krásné papírové dekorace

Plata od vajec nevyhazujte! Společně s dětmi …

Také se vám doma postupně hromadí prázdná plata od vajíček? S trochou kreativity z nich společně s dětmi vyrobíte pěkné dekorace. Potřebujete pouze nůžky, barvy a lepidlo!

13.  8.  2022 |
Kateřina Martínková
Vejce
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

9.  8.  2022 |
Alena Menclová
Užitečná zahradaÚrodaRecepty