vytisknout velikost písma Pryšec v hlavní roli: zúčastněte se křtu

Botanická zahrada hlavního města Prahy zve všechny příznivce sukulentů na slavnostní křest knihy Jana Gratiase a Jana Noska Pěstujeme euforbie.

Akce se uskuteční dnes v 15.00 hodin ve fóliovníku uprostřed výstavy Kaktusy a sukulenty, o níž jsme vás včera informovali.

První česká monografie o sukulentních rostlinách z rodu Euphorbia (pryšec) vyšla v březnu tohoto roku v Nakladatelství Brázda. J edná se o poslední díl ediční řady, v níž můžete najít i publikaci Podivné rostliny s kaudexy a pachykauly, kterou jsme na AbeceděZahrady.cz recenzovali.

Co v knize najdete

Kniha má 156 stran textu a 32 stran obrazové přílohy . Kromě podrobné charakteristiky čeledi a rodu zahrnuje botanické i praktické třídění sukulentních druhů euforbií. Obsahuje podrobné návody na pěstování 165 druhů a 59 poddruhů nebo variet sukulentních euforbií.

Většina z nich se zatím nachází jen ve sbírkách specialistů, ale některé se naopak již prodávají jako okrasné rostliny v supermarketech, a většinou kupující (a bohužel ani prodávající) nevědí, jak se o ně starat.

Vybraní zástupci druhů jsou podle botanických skupin představeni na 146 fotografiích v barevné obrazové příloze . V úvodních kapitolách je vloženo 12 pérovek zobrazujících různé typy cyathií. Nedílnou součástí knihy je podrobný rejstřík (včetně seznamu dosud platně popsaných druhů) a obsáhlý slovníček botanicko-pěstitelských pojmů.

Poznejte bohatost tvarů a růstových forem pryšců

Z více jak 2 000 druhů pryšců je téměř 700 druhů patřících svým přizpůsobením těla mezi sukulenty. Pro euforbie je typická až neuvěřitelná tvarová rozmanitost, která už více jak dvě století poutá pozornost milovníků exotických rostlin. Bohatost tvarů a růstových forem sukulentních pryšců je vůdčím motivem knihy, která je rozdělena do následujících kapitol:

Popis čeledi a rodu – Praktické třídění sukulentních euforbií – Botanické třídění sukulentních euforbií – Pěstování sukulentních euforbií  (Teplo a světlo – Půdní substráty – Zálivka – Přesazování – Přihnojování – Rozmnožování euforbií – Choroby a škůdci sukulentních euforbií) – Charakteristika vybraných druhů euforbií (z 19 abecedně řazených tvarových skupin) – Tajemství vánoční hvězdy – Objevitelé v říši sukulentních euforbií – Co je to IES? – Slovníček botanicko-pěstitelských pojmů – Seznam použité a doporučené literatury – Rejstřík.

Zájemcům nabízejí autoři jako bonus CD s obrazovým atlasem sukulentních euforbií , protože na dalších nejméně 500 fotografií v knize prostě a jednoduše v knize nebylo místo. Doporučená prodejní cena knihy je 250 Kč (10 Euro) , s atlasem na CD 320 Kč (12 Euro).

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování. Za pár korun, bez chemie

Recept na rychlý domácí kečup bez zavařování.…

Nejen děti, ale ani mnozí dospělí nedají bez kečupu ani ránu. Tak proč si ho nevyrobit z vlastní úrody, alespoň máte jistotu, že je ze zralých, zdravých rajčátek.

6.  8.  2018 |
Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na zahradě a co na terase?

Všechno o pěstování hortenzií. Co řešit na za…

Pro hortenzie jsou charakteristické velké nádherné květy nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

7.  8.  2018 |
Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok obsypaná květy

Jak ostříhat levanduli, aby byla příští rok o…

Právě teď je ten pravý čas. Levandule odkvétá a správný řez ovlivní nejen její tvar a vzhled, ale i to, kolik květů a v jaké kvalitě bude napřesrok mít.

17.  7.  2018 |
Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak pozn…

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

9.  8.  2018 |
Jak zpracovat rajčata a papriky

Jak zpracovat rajčata a papriky

Rajčat a paprik se někdy urodí tolik, že je v čerstvém stavu nestačíte zkonzumovat. Jak je můžete zpracovat nebo uskladnit, aby vydržely co nejdéle? Usušte je, zamrazte nebo je skliďte ještě zelené a uložte do přepravek. Jak na to?

24.  7.  2018 |