vytisknout velikost písma Pryšec v hlavní roli: zúčastněte se křtu

Botanická zahrada hlavního města Prahy zve všechny příznivce sukulentů na slavnostní křest knihy Jana Gratiase a Jana Noska Pěstujeme euforbie.

Akce se uskuteční dnes v 15.00 hodin ve fóliovníku uprostřed výstavy Kaktusy a sukulenty, o níž jsme vás včera informovali.

První česká monografie o sukulentních rostlinách z rodu Euphorbia (pryšec) vyšla v březnu tohoto roku v Nakladatelství Brázda. J edná se o poslední díl ediční řady, v níž můžete najít i publikaci Podivné rostliny s kaudexy a pachykauly, kterou jsme na AbeceděZahrady.cz recenzovali.

Co v knize najdete

Kniha má 156 stran textu a 32 stran obrazové přílohy . Kromě podrobné charakteristiky čeledi a rodu zahrnuje botanické i praktické třídění sukulentních druhů euforbií. Obsahuje podrobné návody na pěstování 165 druhů a 59 poddruhů nebo variet sukulentních euforbií.

Většina z nich se zatím nachází jen ve sbírkách specialistů, ale některé se naopak již prodávají jako okrasné rostliny v supermarketech, a většinou kupující (a bohužel ani prodávající) nevědí, jak se o ně starat.

Vybraní zástupci druhů jsou podle botanických skupin představeni na 146 fotografiích v barevné obrazové příloze . V úvodních kapitolách je vloženo 12 pérovek zobrazujících různé typy cyathií. Nedílnou součástí knihy je podrobný rejstřík (včetně seznamu dosud platně popsaných druhů) a obsáhlý slovníček botanicko-pěstitelských pojmů.

Poznejte bohatost tvarů a růstových forem pryšců

Z více jak 2 000 druhů pryšců je téměř 700 druhů patřících svým přizpůsobením těla mezi sukulenty. Pro euforbie je typická až neuvěřitelná tvarová rozmanitost, která už více jak dvě století poutá pozornost milovníků exotických rostlin. Bohatost tvarů a růstových forem sukulentních pryšců je vůdčím motivem knihy, která je rozdělena do následujících kapitol:

Popis čeledi a rodu – Praktické třídění sukulentních euforbií – Botanické třídění sukulentních euforbií – Pěstování sukulentních euforbií  (Teplo a světlo – Půdní substráty – Zálivka – Přesazování – Přihnojování – Rozmnožování euforbií – Choroby a škůdci sukulentních euforbií) – Charakteristika vybraných druhů euforbií (z 19 abecedně řazených tvarových skupin) – Tajemství vánoční hvězdy – Objevitelé v říši sukulentních euforbií – Co je to IES? – Slovníček botanicko-pěstitelských pojmů – Seznam použité a doporučené literatury – Rejstřík.

Zájemcům nabízejí autoři jako bonus CD s obrazovým atlasem sukulentních euforbií , protože na dalších nejméně 500 fotografií v knize prostě a jednoduše v knize nebylo místo. Doporučená prodejní cena knihy je 250 Kč (10 Euro) , s atlasem na CD 320 Kč (12 Euro).

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte jej zastudena, ať nezničíte účinné látky

Mátový sirup osvěží, ale také léčí. Udělejte …

Máta je tradiční bylinkou v českých zahrádkách, její pěstování je jednoduché a chuť výborná. Máte ještě pár týdnů, než zvadne a zaschne, tak si z ní udělejte skvělý sirup.

27.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |