vytisknout velikost písma Pryšec v hlavní roli: zúčastněte se křtu

Botanická zahrada hlavního města Prahy zve všechny příznivce sukulentů na slavnostní křest knihy Jana Gratiase a Jana Noska Pěstujeme euforbie.

Akce se uskuteční dnes v 15.00 hodin ve fóliovníku uprostřed výstavy Kaktusy a sukulenty, o níž jsme vás včera informovali.

První česká monografie o sukulentních rostlinách z rodu Euphorbia (pryšec) vyšla v březnu tohoto roku v Nakladatelství Brázda. J edná se o poslední díl ediční řady, v níž můžete najít i publikaci Podivné rostliny s kaudexy a pachykauly, kterou jsme na AbeceděZahrady.cz recenzovali.

Co v knize najdete

Kniha má 156 stran textu a 32 stran obrazové přílohy . Kromě podrobné charakteristiky čeledi a rodu zahrnuje botanické i praktické třídění sukulentních druhů euforbií. Obsahuje podrobné návody na pěstování 165 druhů a 59 poddruhů nebo variet sukulentních euforbií.

Většina z nich se zatím nachází jen ve sbírkách specialistů, ale některé se naopak již prodávají jako okrasné rostliny v supermarketech, a většinou kupující (a bohužel ani prodávající) nevědí, jak se o ně starat.

Vybraní zástupci druhů jsou podle botanických skupin představeni na 146 fotografiích v barevné obrazové příloze . V úvodních kapitolách je vloženo 12 pérovek zobrazujících různé typy cyathií. Nedílnou součástí knihy je podrobný rejstřík (včetně seznamu dosud platně popsaných druhů) a obsáhlý slovníček botanicko-pěstitelských pojmů.

Poznejte bohatost tvarů a růstových forem pryšců

Z více jak 2 000 druhů pryšců je téměř 700 druhů patřících svým přizpůsobením těla mezi sukulenty. Pro euforbie je typická až neuvěřitelná tvarová rozmanitost, která už více jak dvě století poutá pozornost milovníků exotických rostlin. Bohatost tvarů a růstových forem sukulentních pryšců je vůdčím motivem knihy, která je rozdělena do následujících kapitol:

Popis čeledi a rodu – Praktické třídění sukulentních euforbií – Botanické třídění sukulentních euforbií – Pěstování sukulentních euforbií  (Teplo a světlo – Půdní substráty – Zálivka – Přesazování – Přihnojování – Rozmnožování euforbií – Choroby a škůdci sukulentních euforbií) – Charakteristika vybraných druhů euforbií (z 19 abecedně řazených tvarových skupin) – Tajemství vánoční hvězdy – Objevitelé v říši sukulentních euforbií – Co je to IES? – Slovníček botanicko-pěstitelských pojmů – Seznam použité a doporučené literatury – Rejstřík.

Zájemcům nabízejí autoři jako bonus CD s obrazovým atlasem sukulentních euforbií , protože na dalších nejméně 500 fotografií v knize prostě a jednoduše v knize nebylo místo. Doporučená prodejní cena knihy je 250 Kč (10 Euro) , s atlasem na CD 320 Kč (12 Euro).

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s muškáty přes zimu?

Co s muškáty přes zimu?

Muškáty (pelargonie) a jejich zazimování řeší snad každý pěstitel balkonových rostlin. Vypravili jsme se proto pro praktické rady za zkušenou pěstitelkou, paní Valinovou do Budyně nad Ohří.

1.  10.  2017 | | 2 N/A
Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Chcete dobré kyselé zelí? Naložte si je!

Vepřo-knedlo-zelo či zelňačka, která spraví chuť po probdělé noci – máte rádi tyto pokrmy? Tak víte, že dobré kyselé zelí je jejich základ. A nejlepší zelí je domácí. Naložte si ho tedy podle následujících rad!

13.  10.  2017 |
Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i na dveře

Nejkrásnější podzimní dekorace do interiéru i…

Nenechte si zkazit náladu sychravým počasím. Raději využijte dary, které nám podzimní příroda nabízí, a pusťte se do výroby nějaké krásné dekorace. Inspiraci najdete v galerii.

11.  11.  2017 |
Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostlinám

Spadané listí nehrabte. Prospěje tak rostliná…

Podobnou otázku si na podzim klade každý, kdo má na zahradě alespoň jeden listnatý keř či strom. Odvézt, zkompostovat, nebo organický materiál využít přímo na zahradě?

7.  11.  2017 |
Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořechy

Jak správně skladovat vyloupané vlašské ořech…

Skladování vyloupaných vlašských ořechů má své nesporné výhody, ale i nevýhody. Mají totiž tendenci brzy žluknout, rychle chytají plíseň a chutnají molům. Prozradíme vám proto, jak a kam je uložit, aby vydržely jako čerstvé až do příští sezóny.

10.  11.  2017 |