vytisknout velikost písma Provoňte si byt vánočním potpourri. Jak ho vyrobit?

Potpourri – směs rozličných voňavých komponentů, která naaranžovaná ve vhodné nádobě dokáže provonět místnost na dlouhou dobu a zalahodí nejen „nosu“, ale i oku.
Provoňte si byt vánočním potpourri. Jak ho vyrobit?

Kolébkou potpourri je Francie

"Voňavou horečku" už ve středověku spískali Francouzi, kteří si odjakživa potrpěli na příjemné vůně. Zvyk zlepšovat aroma ovzduší v příbytcích si později osvojili i Angličané a v 19. století už nebylo měšťanské domácnosti, v níž by chyběla nádoba s přírodní voňavou směsí. Dokonce se prodávaly speciální misky na tento účel z fajánsu – glazurované keramiky, z kameniny nebo z porcelánu a bývaly nádherně zdobené.

Dekorace trůnila nejčastěji v blízkosti kamen nebo krbu, aby se teplem a proudem vzduchu vůně rychleji rozvinula a šířila. Ve směsi nechyběly hvězdičky badyánu, kousky cedrového dřeva, květy levandule či jasmínu, šišky, okvětní lístky růže, skořice, hřebíček či citrusové plátky a celou symfonii aromat zvýraznily ještě éterické oleje.

Jak si vyrobit vánoční potpourri

Několik kapek esence, kterou jsme si vybrali, nakapeme do košíku, který před zdobením sušenými květinami vyložíme tenkou vrstvou vaty a přikryjeme drátěným pletivem. Ozdoba tak zůstane suchá a nezatuchne, protože vzduch pod ní může cirkulovat. Exotickou kořeněnou vůni získáme smícháním vanilky, máty, tymiánu, hřebíčku, skořice a kůry z pomeranče a citronu. Do jejího středu umístíme voňavý pomeranč zdobený hřebíčkem a kolem naaranžujeme větvičky chvojí. A pak už můžeme přivonět.

Která vůně je ta pravá?

  • ​​Při výběru těch správných rostlin a přírodnin vždy dbejte na to, aby vám jejich vůně byla příjemná a aby k sobě jednotlivé kousky voňavé směsi barevně ladily.
  • Základem vonné směsi jsou většinou celé květy, případně okvětní lístky, které pak můžete podle vůně a vzhledu kombinovat s dalšími přírodninami. Do potpourri můžete přidat plátky exotického ovoce, například sušených grapefruitů, pomerančů, mandarinek, kiwi anebo plátky sušených jablek.
  • Některé okvětní lístky sice voní, ale po usušení nevypadají moc dekorativně, u jiných je to naopak. Vždy ale platí, že suroviny na potpourri musíte důkladně usušit, aby směs neplesnivěla.
  • Když potpourri přestává vonět, zkuste ho rukama jemně načechrat a promíchat, vůně se znovu rozvine. Nebo si pořiďte malou lahvičku příjemného voňavého oleje a do sušené směsi přidejte pár kapek.
Esenciální oleje: vůně pro pohlazení a povzbuzení

Esenciální oleje: vůně pro pohlazení a povzbuzení

 
Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se na tipy z celé ČR

Kam na houby: Víme, kde rostou! Podívejte se …

Za dvě hodiny 700 křemenáčů osikových. Takový úlovek se povedl tento týden dvěma kamarádům na Benešovsku. Je jasné, že houby už zase rostou jak o život, i když samozřejmě ne úplně všude. Kam tedy v Česku vyrazit na houby, kde vás čekají nejlepší úlovky?

10.  9.  2020 |
Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak uchovat sladkost ovoce

Hrušková povidla z trouby. Snadná cesta, jak …

Dobře zralá hruška je sladká a šťavnatá. A taky poměrně křehká – snadno se otlačí, či dokonce rozmáčkne. Je proto třeba ji rychle spotřebovat. Kompoty jsou fajn, ale když je hrušek mnoho a už padají ze stromu, je potřeba rychlé akce.

13.  9.  2020 |
Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typické pro satan, hořčák a další houby?

Jak poznat jedovaté a hořké hřiby: Co je typi…

V lese se na vás smějí hřiby jak z učebnice, verdikt zkušeného houbaře však vzápětí vaše nadšení pošle pod bod mrazu. Jsou to hořčáky. Stačí jeden kousek a máte zkaženou celou smaženici. V tom lepším případě. Po konzumaci jedovatých hřibů si můžete způsobit zdravotní potíže. Jak tyto hřiby rozeznat od praváků?

9.  9.  2020 |
Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky. Vyberte si ze tří receptů

Šípkový sirup za studena, s medem i klasicky.…

Šípkový sirup je medicína, kterou znaly a využívaly už generace před námi. Přidejte se k nim a vyzkoušejte chuť plodů, které příznivě působí na organismus dětí i dospělých. Bez éček a dalších umělých přísad se obejde náš recept na šípkový sirup.

19.  9.  2020 |
Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A návod na pěstování

Jak správně jíst exotický kaktusový fík? A ná…

Má šťavnatou dužinu, lahodnou, mírně nakyslou, osvěžující chuť. Vzdáleně připomíná fík, jde ale o plod opuncie. Pokud jste ho ještě neochutnali, o hodně jste přišli. Poradíme vám nejen, jak kaktusové fíky jíst a správně připravit, ale i jak opuncii pěstovat.

23.  9.  2020 |