Proti radonovému nebezpečí

Proti radonovému nebezpečí

Při koupi nebo stavbě domu bychom neměli zapomenout na neviditelné nebezpečí, které se může skrývat pod základy. Jde o radon.

Tento neviditelný plyn bez jakéhokoli zápachu může znamenat vážné ohrožení zdraví obyvatel domu, do nějž proniká. Hlavní nebezpečí, které od radonu hrozí, je onemocnění rakovinou plic. Radon má u nás ročně na svědomí 200–400 úmrtí. Epidemiologické studie totiž prokázaly, že s rostoucí koncentrací radonu a vzrůstající délkou pobytu v prostředí s vysokou koncentrací radonu se zvyšuje pravděpodobnost onemocnění. Počet úmrtí na toto onemocnění způsobený vlivem kouření je sice mnohem vyšší, ale v případě radonu jde můžeme mluvit o větší zákeřnosti jeho působení – o jeho výskytu nemusíme mít vůbec tušení.

Kde se radon bere

Do našich domů se radon dostává trojím způsobem. Buď vniká do obytných prostorů z podloží domu, může se uvolňovat ze stavebních materiálů anebo ze studniční vody přiváděné do domu.

Zdroje radonu v domech

  • Stavební materiály
  • Užitková voda
  • Geologické podloží

Radon se rozpouští ve vodě a podzemní voda, která proudí skrz horniny a zeminy obsahující radon, je tímto plynem nasycována. Při využití této vody pro zásobování pitnou a užitkovou vodou, dochází k uvolňování tohoto plynu v objektech. Radon se z vody dodávané do budovy uvolňuje do ovzduší např. při sprchování, mytí, praní apod. V tomto případě jsou možná následující opatření:

    • odstranění radonu z vody pomocí speciálního zařízení (jde o nákladné opatření)
    • zajistit dostatečné odvětrání místností s velkou spotřebou vody (koupelna, kuchyně, prádelna, apod.), aby se odtud radon nešířil do budovy. 

Do obytného prostoru se radon může uvolňovat i ze stavebních materiálů. Jde zejména o ty, jejichž základem jsou horniny, zeminy a stavební materiály s často velmi rozdílným obsahem uranu. Materiály nejsou obvykle používány v původní formě, ale jsou drceny, mlety a tepelně upravovány, což může vést k většímu uvolňování radonu z povrchu zrn a tím ze stavebního materiálu do interiéru objektu.

Dalším zdrojem zasažení objektů radonem je geologické podloží. Radon proniká do objektu přes nedokonalou spodní izolaci sklepa nebo základů a rovnoměrně se rozptyluje v místnostech, kde vystoupí na určitou koncentraci, která je pak pro každou místnost specifická. Odvětrání místnosti ovlivňuje mnoho stavebně technických (typ konstrukce objektu, typ zdiva, typ a těsnost oken, těsnost dveří, apod.) a v neposlední řadě i klimatických faktorů (teplota, tlak a vlhkost vzduchu, povětrnostní podmínky atd.).

Povinnost investora

Investoři novostaveb jsou povinni zajistit stanovení radonového indexu pozemku a s výsledky seznámit stavební úřad. Z těchto výsledků se pak vychází při navrhování opatření proti pronikání radonu do budoucí stavby. Pokud je výskyt radonu nízký, není třeba provádět žádné speciální preventivní opatření a není třeba množství radonu v hotovém objektu měřením zkontrolovat. V případě vyššího radonového indexu se určí podmínky pro provedení protiradonových opatření a v rámci kolaudace pak úřad vyžaduje provedení měření v hotové stavbě.

Měření radonu

Při měření radonového nebezpečí na pozemku jde o stanovení radonového indexu dané lokality. Na stavební parcele se odeberou vzorky půdního vzduchu v němž se měří výskyt radonu. Kromě toho se určuje plynopropustnost podloží. Z těchto parametrůse vychází při zhodnocení radonového rizika pozemku a návrhu protiradonových opatření,

V některých případech je nutné stanovit výskyt radonu v již hotových domech. Toto měření je složitější, protože jeho výsledek ovlivňuje řada proměnlivých faktorů. Nejobjektivnější metodou je dlouhodobé měření. V jeho rámci se do objektu instalují tzv. stopové detektory, které pracují na principu detekce stop, které vytvoří alfa částice, vzniklé rozpadem radonu a jeho dceřinných produktů. Kromě toho lze použít střednědobé měření s pomocí tzv. elektretových detektorů na principu ionizace vzduchu, nebo okamžité měření naprincipu kontinuálního odběru vzduchu a měření počtu radioaktivních rozpadů radonu.

Jsou možné dotace?

Stát uvolňuje na provedení protiradonových opatření ve stávajících objektech omezené finanční prostředky. Je-li v domě zjištěna průměrná koncentrace radonu převyšující směrnou hodnotu 200 Bq/m3, lze požádat na okresním úřadu o příspěvek na protiradonová opatření. Příspěvek se poskytuje odstupňovaně podle naměřené koncentrace radonu. Na příspěvek ovšem není právní nárok.

Státní dotaci na protiradonové opatření u stávajících staveb nelze chápat jako prostředky ke zlepšení stavebně technického stavu objektu, i když se v praxi s takovýmto přístupem často setkáváme. Prvotně se proto vybírají pouze takové druhy protiradonových opatření, které si vynucují minimální zásah do objektu a nevyžadují tak další stavební činnosti. Jedině tak mohou investoři počítat s tím, že jim státní příspěvek může pokrýt převážnou část nákladů spojených s realizací opatření. Investoři, kteří se nespokojí s pouhým odstraněním radonu a budou požadovat i zlepšení stávajícího stavu konstrukcí, musí počítat s tím, že takováto vylepšení si budou hradit z vlastních prostředků.

Doporučujeme

Články odjinud