Obložení i imitace se nejčastěji dělají v obývacím pokoji za sezením. Foto: iStock

Obložení i imitace se nejčastěji dělají v obývacím pokoji za sezením. | Foto: iStock

Římsa může sloužit jako polička na dekorace. Foto: iStock

Římsa může sloužit jako polička na dekorace. | Foto: iStock

Obložení může mít různé barvy. Foto: iStock

Obložení může mít různé barvy. | Foto: iStock

Netradiční odstíny rozsvítí pokoj. Foto: iStock

Netradiční odstíny rozsvítí pokoj. | Foto: iStock

Nakonec barevně dolaďte i horní polovinu zdi. Foto: iStock

Nakonec barevně dolaďte i horní polovinu zdi. | Foto: iStock

Římsa může sloužit jako polička na dekorace. Foto: iStock
Obložení může mít různé barvy. Foto: iStock
Netradiční odstíny rozsvítí pokoj. Foto: iStock
Nakonec barevně dolaďte i horní polovinu zdi. Foto: iStock
5
Fotogalerie

Proměňte místnost pomocí panelingu: Panel wall vytvoří dojem obložené stěny

Obkládání stěn pomocí dřevěných desek se datuje již do 15. století a používá se dodnes. Pokud nechcete stěnu přímo obkládat, podobného vzhledu dosáhnete panelingem.

Obložení stěn promění každou místnost k nepoznání, protože místnost pak může vypadat velmi elegantně, nebo naopak romanticky a útulně. Pokud se vám obložení líbí, ale třeba kvůli vyšší vlhkosti stěn si ho nemůžete dovolit, máme pro vás řešení. Vytvořte na zdi optickou iluzi, která pouze jako panely vypadá. Pro středně zdatného kutila jde o projekt maximálně na dva dny, záleží zejména na době schnutí, ale samozřejmě jsou důležité i rozměry obkládané zdi.

Začněte měřením

Pro laika se může ukázat jako nejsložitější měření a počítání, které je třeba provést před zahájením prací. Dozvíte se tak, kolik materiálu budete vlastně potřebovat. Klidně si na stěnu nakreslete značky, abyste si uměli představit, jak bude výsledek vypadat. Můžete totiž vytvořit různě vysoké obložení i panely, což ovlivní celkový výsledek.

Také se rozhodněte, kde chcete, aby byl střed obložení. Můžete sice začít z kraje a postupovat na konec místnosti, v případě obložení za postelí či gaučem možná dáte přednost jakémusi vycentrování k tomuto kusu nábytku.

Budete potřebovat

- dřevěné lišty

- tmel na vyplnění nerovností na stěně

- lepidlo vhodné na lepení dřeva na stěnu

- nářadí – pilku, kladívko, vodováhu, metr, tužku, smirkový papír

- penetraci a barvu na zeď

Jdeme lepit

Nebojte se kreslení a na stěnu si udělejte značky, kam nalepíte jednotlivé lišty. Díky tomu nebudete muset pokaždé sahat po metru. Dřevěné lišty si nařežte na potřebnou délku a jejich konce smirkovým papírem obruste dohladka. Připravte si i zeď, obruste nerovnosti a natřete ji penetrací. Lepidlo pak na zdi bude lépe držet.

Teď přichází na řadu ta nejzábavnější část – lepení. Nejprve nalepte lišty horizontálně, poté vertikálně. Lepidlo naneste na zadní stranu lišty, lehce přitiskněte na zeď, poté použijte vodováhu, vyrovnejte a pak pevně přitlačte. Postupně přilepte všechny lišty.

Přidání římsy

Nakonec na horní část obložení můžete přidat římsu vytvořenou z prkna o stejné délce, jako je zeď, ale na šířku alespoň 50 milimetrů. Na tenkou hranu, která bude pasovat na stěnu, stejně jako na horní část obložení naneste lepidlo, vodováhou zkontrolujte, zda je vše rovně, a připevněte.


Až lišty přischnou, možná zjistíte, že se někde vytvořily mezery, protože zdi nejsou zcela rovné. Ale nepanikařte, pomůže vám tmel. Aplikujte dekorační tmel podél okrajů všech lišt, abyste vyplnili mezeru mezi dřevem a stěnou.

Nakonec vše nabarvěte

Nakonec je třeba vše barevně sjednotit, abyste vytvořili dojem panelů. Lišty nejprve natřete základním nátěrem na dřevo. Po zaschnutí můžete použít vámi zvolenou barvu a je jedno, zda to bude bílá, smetanová nebo třeba šedá či zelená. Natřete lišty, římsu i zeď. Pro dokonalý vzhled můžete natřít i horní polovinu zdi. Aby se nevytvořily nevzhledné mapy nebo se barva nesmíchala, k tomu vám pomůže malířská páska.

Doporučujeme

Články odjinud